Εγγόνια και παιδικό κάθισμα

3.100 Επισκέψεις στο άρθρο (16/7/2020)

Εσείς ξέρετε αν οι «παππούδες» βάζουν το εγγόνι τους στο καθισματάκι όταν το έχουν στο αυτοκίνητο;


Ο παππούς και η γιαγιά τελούν πολύ συχνά χρέη μπέιμπι σίτερ, και είναι φυσικό να τους εμπιστευόμαστε με κλειστά τα μάτια. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα να βάλουν το εγγόνι τους στο αυτοκίνητο;
 
Μεγάλη μελέτη οδηγών που έχουν τα εγγόνια τους στο αυτοκίνητο, έδειξε πως μεγάλο ποσοστό, 20%, δεν βάζει τα παιδιά στο καθισματάκι. Η μελέτη έγινε στην Μ. Βρετανία και είναι συμβατή με ευρήματα αντίστοιχων μελετών σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Για το νότο  τα νούμερα πιθανώς να είναι πιο υψηλά, αν και δεν υπάρχουν επισήμως.
 
Η ουσία είναι ότι οι παππούδες, οδηγοί ηλικίας άνω των 54 ετών κατά την έρευνα, είναι τακτικοί παραβάτες σε αυτόν τον τομέα. Η κύρια αιτία της παράληψης τους είναι απλή: Δεν έχουν παιδικό καθισματάκι στο αυτοκίνητό τους, αφού συνήθως αυτό είναι στο αυτοκίνητο των γονιών. Σε αυτή την κατηγορία οδηγών, μόλις ένας στους τρεις είπε ότι δεν βάζει το παιδί στο αυτοκίνητο, ενώ οι άλλοι δύο παραδέχθηκαν ότι το δένουν με τη ζώνη, ή ακόμη και το κρατούν στα χέρια στο πίσω κάθισμα. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις μπορεί να έχουν τραγικές επιπτώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.
 
Ανησυχητικές είναι και οι απαντήσεις των «παππούδων» που έχουν παιδικό καθισματάκι στο δικό τους αυτοκίνητο, και παρόλα αυτά 1 στους πέντε δεν το χρησιμοποιεί. Η αιτία έχει να κάνει κυρίως με τη δυσκολία στην πρόσδεση, ενώ άλλοι δήλωσαν πως το παιδί τους ζήτησε να μην το δέσουν και δεν θέλησαν να του χαλάσουν το χατήρι. Η αγάπη τους εξάλλου είναι δεδομένη, όμως το πρόβλημα είναι σημαντικό.
 
 Πολλοί ήταν επίσης αυτοί που δήλωσαν πως οι αποστάσεις που διανύουν με τα εγγόνια τους στο αυτοκίνητο είναι πολύ μικρές και το καθισματάκι «δεν χρειάζεται», ενώ συχνή ήταν και η απάντηση «προσέχω» ή «οδηγώ τόσα χρόνια, δεν έχει τύχει τίποτε». Ένας σημαντικός αριθμός δήλωσε πως συχνά δεν υπάρχει χώρος στο αυτοκίνητο για το καθισματάκι, και έτσι δεν το χρησιμοποιούν.
 
Με δεδομένο το ότι σε περίπτωση σύγκρουσης ακόμη και με χαμηλές ταχύτητες, ένα παιδί που δεν είναι δεμένο σε καθισματάκι όπως προβλέπει η ηλικία, το ύψος και το βάρος του, έχει σημαντικά αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού ή και θανάτου, η αμέλεια των «παππούδων» παρά την προφανώς παντελή έλλειψη δόλου, μπορεί να αποβεί μοιραία.
 
Εσείς τι κάνετε για αυτό; Έχετε (δεύτερο) καθισματάκι στο αυτοκίνητο των παππούδων; Τους έχετε δείξει πως να το δένουν; Ξέρετε αν το χρησιμοποιούν; Πως προστατεύετε τους παππούδες και τα εγγόνια τους από τραγικές καταστάσεις; Τι λέτε;

Mercedes
moto