Το αυτόματο κιβώτιο είναι εξαιρετικά βολικό στην οδήγηση. Μήπως όμως είναι για όσους δεν ξέρουν ή βαριούνται να οδηγούν;

Είναι τα αυτόματα για «ατζαμήδες»;

27.915 Επισκέψεις στο άρθρο (26/4/2021)

Ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ στην αυτοκίνηση παγκοσμίως είναι ότι «όποιος οδηγεί αυτόματο, δεν ξέρει να οδηγεί». Διαβάστε από που ξεκίνησε όλο αυτό και τι συμβαίνει με τις πωλήσεις αυτόματων σήμερα στη χώρα μας. Εσείς τι λέτε;


Με το που τα αυτόματα άρχισαν να γίνονται και εδώ πιο διαδεδομένα, αλλά και με την διαφοροποίηση που ήρθε στην απόκτηση διπλώματος οδήγησης με χειροκίνητο ή αυτόματο, ήρθε και το κλισέ πως «δεν έμαθες ποτέ» και ως εκ τούτου «δεν ξέρεις να οδηγείς».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κλισέ από αυτό που θέλει όσους οδηγούν αυτόματο να μην ξέρουν να οδηγούν. Όσοι όμως έχουν αυτόματο, πίνουν νερό στο όνομά του. Σημαίνει όμως αυτό κάτι; Μήπως όντως δεν ξέρουν να οδηγούν;

Αυτό το κλισέ δεν ξέρουμε αν είναι εισαγωγής ή εγχώριο. Και τα δύο σενάρια είναι εξίσου πιθανά. Από τη μία σίγουρα στην Αμερική όπου το αυτόματο είναι βασιλιάς, όσοι ξέρουν να οδηγούν χειροκίνητο απλά θεωρούν τους υπολοίπους οδηγούς «ενός κατώτερου θεού». Με δύο λέξεις τους λένε άχρηστους.

Από την άλλη στην Ελλάδα το αυτόματο δεν περπάτησε πολύ, κυρίως λόγω του ότι συνδυαζόταν ανέκαθεν με μεγάλους κινητήρες που πάντοτε ήταν «απαγορευτικοί» λόγω εφορίας. Αρα ο διαχωρισμός οδηγών σε όσους οδηγούν αυτόματο και όσους οδηγούν χειροκίνητο δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός. Αρα φαίνεται πως πρόκειται για πρόσφατη μόδα, μάλλον εισαγωγής.

Το ερώτημα φυσικά είναι άλλο: αν οδηγείς μόνο αυτόματο, ξέρεις ή δεν ξέρεις να οδηγείς; Η κοινή λογική λέει πως εφόσον μπορείς και κινείς το αυτοκίνητό σου, αυτομάτως (χωρίς λογοπαίγνιο) ξέρεις και να οδηγείς, ασχέτως με το πώς αλλάζουν οι ταχύτητες.

Το κλισέ από την άλλη λέει πως εφόσον δεν μπορείς να οδηγήσεις κάθε τύπο αυτοκινήτου, αυτόματο ή χειροκίνητο, δεν μπορείς να λες πως ξέρεις να οδηγείς. Είναι δηλαδή απαραίτητο να μπορείς να οδηγείς κάθε τύπο πριν να σε πει κάποιος οδηγό.

Λεπτομέρειες. Ή όχι; Το ερώτημα, βλέπεις, επεκτείνεται και στις άλλες οδηγικές ικανότητες. Καθότι αν δεν μπήκες στον κόπο να μάθεις να οδηγείς χειροκίνητο, πιθανώς να μην είσαι πολύ έμπειρος ή να μην χρειάστηκε ποτέ να μάθεις και τα «άλλα κόλπα». Με εξαίρεση βέβαια την εκκίνηση σε ανηφόρα με τον συμπλέκτη, αυτά τα «άλλα κόλπα» ποικίλουν αναλόγως ποιον να ρωτήσεις, από το παράλληλο παρκάρισμα μέχρι ανάποδα τιμόνια και αποφυγή ταράνδου με κλειστά μάτια. Μάλλον υπερβολές.

Εσείς όμως πως το βλέπετε; Είναι η οδήγηση αυτόματου δείγμα «ανικανότητας» ή απλά επιλογής; Και τελικά μήπως είναι αυτοί που θέλουν σώνει και καλά χειροκίνητο που «χάνουν» αφού πρέπει να κάνουν περισσότερο κόπο για την ίδια δουλειά; Τι λέτε; 

Hyundai
vw