Είναι το Hyundai Casper, το ηλεκτρικό του λαού;

7.255 Επισκέψεις στο άρθρο (5/4/2024)
Είναι το Hyundai Casper, το ηλεκτρικό του λαού;
4 Φωτογραφίες »

- Είναι το πιο μίνι SUV με μήκος 3,6 μ.
- Ηλεκτρικό με 184 άλογα και 320 χλμ. αυτονομίας
- Κοστίζει, όσο ένα μικρό βενζίνης, λιγότερο από 20.000
- Έχει δύο οθόνες, 7 αερόσακους και συρόμενα πίσω καθίσματα

Με μήκος 3,6 μ. είναι πραγματικά ένα μίνι SUV

Το Hyundai Casper το πρωτοείδαμε το 2021, όταν με την παρουσίασή του προκάλεσε ενθουσιασμό καταγράφοντας 19 χιλιάδες παραγγελίες σε 24 ώρες.

Ο λόγος αυτής της επιτυχίας; Μα φυσικά επειδή είναι ένα μίνι μοντέλο σε διαστάσεις και τιμή, αλλά έχει εμφάνιση ενός πραγματικού SUV. Χτισμένο πάνω στην πλατφόρμα K1 της Hyundai, στην οποία βασίζονται τα Hyundai i10 και Kia Picanto, το νέο μίνι SUV της εταιρείας έχει εξαιρετικά συμπαγείς διαστάσεις: μήκος 3.595 χλστ., πλάτος 1.595 χλστ. και ύψος 1.575 χλστ., ενώ το μεταξόνιό του μετράται στα 2.400 χλστ.. Παράλληλα έχει παρουσιαστικό SUV μοντέλου όταν το κοιτάς και όχι ενός υπερυψωμένου χάτσμπακ, παρόλο που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η απόσταση του από το έδαφος.

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, το Casper έχει τετραγωνισμένη σχεδίαση, με μια ευμεγέθη και επιβλητική μάσκα μπροστά, μεταλλική προστατευτική ποδιά, περιμετρικά σπόιλερ και ράγες οροφής. Ξεχωρίζει δηλαδή ανάμεσα στα υπόλοιπα μοντέλα της κλάσης.
 

Αποδίδει 184 άλογα και έχει 320 χλμ. αυτονομίας

Το Casper στην Νότια Κορέα πουλιέται και σε έκδοση εφοδιασμένη με τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,0 λίτρων, αλλά η εν λόγω έκδοση δεν θα έρθει στην Ευρώπη. Αντιθέτως το Casper που θα δούμε εμείς, θα έρχεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που ενσωματώνει τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων σε μία μονάδα. Έτσι θα εξοικονομηθεί χώρος και βάρος συγκριτικά με ένα συμβατικό ηλεκτρικό σύνολο. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει μέγιστη ισχύ 184 ίππων, αλλά είναι πιθανό η κορεάτικη εταιρία να μην «απελευθερώσει» ολόκληρη την ισχύ του. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι -σύμφωνα με διαρροές- θα επιλεγεί ένα πακέτο μπαταρίας της τάξης των 40kWh, το οποίο θα εξασφαλίζει αυτονομία κοντά στα 320 χιλιόμετρα και επιπλέον θα λειτουργεί με αρχιτεκτονική 400 βολτ η οποία προφέρει δυνατότητα γρήγορης φόρτισης.
 


Με μήκος 3.595 χλστ. και παρουσιαστικό SUV μοντέλου το Casper είναι το πρώτο πραγματικά μίνι SUV.
4 Φωτογραφίες »

Με μήκος 3.595 χλστ. και παρουσιαστικό SUV μοντέλου το Casper είναι το πρώτο πραγματικά μίνι SUV.

Κοστίζει, όσο ένα μικρό βενζίνης, λιγότερο από 20.000

Η Hyundai αναμένεται να λανσάρει την αποκλειστικά ηλεκτρική έκδοση του Casper στην Ευρώπη μετά το καλοκαίρι, με αρχική τιμή μικρότερη των 20.000 ευρώ. Δηλαδή στα ίδια και λιγότερα χρήματα του μικρού της μοντέλου i20. Το Casper μπαίνει λοιπόν στον όχι και τόσο στενό κύκλο των μικρών ηλεκτρικών οχημάτων που πουλιούνται ή ετοιμάζονται να πουληθούν στην ήπειρό μας, όπως το Dacia Spring, το ηλεκτρικό Twingo της Renault και το Citroen e-C3.

Έχει δύο οθόνες, 7 αερόσακους και συρόμενα πίσω καθίσματα

Το Casper επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις και στο εσωτερικό του, έχοντας αρκετά στοιχεία πρακτικότητας. Η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί να μετακινηθεί μπροστά και πίσω κατά 160 χιλιοστά, ενώ πέραν την δυνατότητας αναδίπλωσής τους, τα πίσω καθίσματα κλίνουν έως και 39 μοίρες. Σε περίπτωση που κάποιος «ρίξει» όλα τα καθίσματα το αυτοκίνητο μπορεί να φιλοξενήσει αντικείμενα μήκους έως και 2.059 χιλιοστών. Όταν πάλι τα πίσω καθίσματα έχουν τραβηχτεί μπροστά, ο χώρος αποσκευών μπορεί να φιλοξενήσει 301 λίτρα. Φυσικά όπως και ο υπόλοιπος ανταγωνισμός το Casper θα εφοδιάζεται με δύο οθόνες, 7 αερόσακους και πλήθος συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης και ασφαλείας.

Συνεπώς το νέο Casper έχει τα στοιχεία να γίνει το πρώτο ηλεκτρικό ευρείας κυκλοφορίας και να βρει ανταπόκριση από ευρύτερο κοινό. Με πολύ καλή αυτονομία για μίνι, εμφάνιση που βγάζει χαρακτήρα και το κυριότερο σούπερ τιμή, θα καταφέρει να «βάλει από κάτω» τα μίνι βενζίνης; 
 

Hyundai
KIA