Οικογενειακά SUV: Και τα «θηρία» στρίβουν! (+videos)

227.000 Επισκέψεις στο άρθρο (25/9/2018)

Δοκιμάζουμε 13 μικρομεσαία crossover στην ικανότητα αποφυγής κίνδυνου. Ποια είναι η επίδοσή τους στο περίφημο τεστ ταράνδου ή αγγλιστί elk test;

Ήρθε λοιπόν και η ώρα των μικρομεσαίων SUV/crossover. Η αρχή είχε γίνει πριν λίγο καιρό με τα best seller μικρά μοντέλα της αγοράς για να ακολουθήσει μετά η κατηγορία με τη μεγαλύτερη δυναμική, αυτή των μικρών crossover. Ο λόγος φυσικά για την δοκιμασία αποφυγής κινδύνου (Elk Test) που πραγματοποίησε το Test Center του AutoΤρίτη. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρχε περίπτωση λοιπόν να μην την επαναλάβουμε για τα μικρομεσαία crossover, τη πιο δημοφιλή επιλογή πλέον για τα οικογενειακά αυτοκίνητα. Και από τη στιγμή που αναφέρεται η λέξη οικογένεια, τότε αναπόφευκτα η ασφάλεια αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά –αν όχι το σημαντικότερο-  από τις απαιτήσεις που έχουμε από το αυτοκίνητό μας.

Elk Test: Το απόλυτο τεστ ενεργητικής ασφάλειας
Το τεστ αποφυγής κινδύνου (Elk Test) θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δοκιμασίες αξιολόγησης της ενεργητικής ασφάλειας ενός μοντέλου μιας και έχει ως βασικό σκοπό να αναδείξει την συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου στην περίπτωση που επιχειρήσει απότομο ελιγμό αποφυγής εμποδίου με αρκετά χιλιόμετρα. Δηλαδή, για να το πούμε πιο απλά, δείχνει πως θα συμπεριφερθεί ένα αυτοκίνητο όταν πηγαίνοντας στο δρόμο, του πεταχτεί για παράδειγμα ένα ζώο ή ένα άλλο όχημα. Σε αυτή τη δοκιµασία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το πλαίσιο, το µεταξόνιο και τα µετατρόχια, η αρχιτεκτονική και η ρύθµιση της ανάρτησης, το βάρος και η κατανοµή του, το κέντρο βάρους καθώς και τα ελαστικά (διάσταση, κατάσταση και χαρακτηριστικά). Οι επιδόσεις των compact crossover αποτέλεσαν μια μικρή έκπληξη, καθώς τα πήγαν πολύ καλύτερα απΆ ότι περιμέναμε. Για να δούμε θα το κάνουν αυτό και τα μικρομεσαία SUV. Πιστοί στο πλάνο μας, όπως και τις προηγούμενες φορές, επιλέξαμε –όπου ήταν δυνατό- εκδόσεις βενζίνης, με ίδια ελαστικά, όπως αυτά που έχουν στις μεσαίες εξοπλιστικές εκδόσεις τους, που είναι και οι πιο εμπορικές. 

Ευχαριστούμε τον Δήμο Μαραθώνα, τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα για την ευγενική παραχώρηση του χώρου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές των αυτοκινήτων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

SPRING SEAT
NISSAN