Η συγχώνευση των FCA και PSA έφερε την Stellantis.

Επίσημο: FCA και PSA ανακοίνωσαν την Stellantis

1.960 Επισκέψεις στο άρθρο (18/1/2021)

Είναι πλέον επίσημο. Fiat Chrysler Automobiles και Groupe PSA έγιναν ένα και δημιούργησαν ένα νέο κολοσσό στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, την Stellantis.


Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε πως οι μέτοχοι της Fiat Chrysler Automobiles και της PSA υπερψήφισαν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης από την οποία θα δημιουργούνταν η Stellantis. Πλέον η νέα οντότητα βρίσκεται επισήμως μαζί μας, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες. «Η συγχώνευση μεταξύ της Peugeot S.A. και της Fiat Chrysler Automobiles N.V. που δημιουργεί την Stellantis N.V. άρχισε να ισχύει», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι δύο εταιρείες.
 
Μάλιστα από σήμερα Δευτέρα 18/1 οι μετοχές της Stellantis ξεκινούν να διαπραγματεύονται στις διεθνείς χρηματαγορές στο Μιλάνο και στο Παρίσι, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει από αύριο Τρίτη (19/1) στη Νέα Υόρκη. Σε όλες τις περιπτώσεις, η συντομογραφία της επωνυμίας στα διεθνή χρηματιστήρια θα είναι «STLA».
 
Το σχέδιο συγχώνευσης FCA-PSA ανακοινώθηκε επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου του 2019. Τον Ιούλιο του 2020, η συγχώνευση πήρε επίσημα το όνομα Stellantis και όρισε τον επικεφαλής της PSA, Carlos Tavares, ως CEO της νέας εταιρείας για τα πρώτα πέντε χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2020, παρουσιάστηκε το επίσημο λογότυπο της Stellantis. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το σχέδιο προχώρησε με τις ψήφους των μετόχων να εγκρίνουν τη συγχώνευση και πλέον φτάσαμε στην έναρξη λειτουργίας της εταιρείας και την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.
 
Η Stellantis έχει πλέον 14 μάρκες αυτοκινήτων υπό την σκέπη της και συγκεκριμένα τις: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram και Vauxhall. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτή η λίστα καθιστά την Stellantis την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, πίσω από την Toyota, το Volkswagen Group και την συμμαχία Renault-Mitsubishi-Nissan.
 
Κλείνοντας να πούμε πως υπάρχουν αναφορές σχετικά με το τέλος ορισμένων μαρκών από τις 14 προαναφερόμενες μετά τη συγχώνευση, όμως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε αυτό το σημείο. Μάλιστα το αρχικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 ήταν ότι όλες οι μάρκες αυτοκινήτων θα διατηρηθούν, ωστόσο όλα αυτά προ κρίσης κορωνοϊού.
 
Πλέον η συγχώνευση ολοκληρώθηκε και το μέλλον θα δείξει τι ακριβώς πρόκειται αν συμβεί.

peugeot
NISSAN