5 φωτογραφίες »

Η φόρτιση σε ταχυφορτιστή καταπονεί περισσότερο τις μπαταρίες οπότε πρέπει να θεωρείται κυρίως ως λύση σε μακρινά ταξίδια.

Φάκελος ηλεκτρικά: Ήρθαν, αλλά αργούν

1.956 Επισκέψεις στο άρθρο (6/11/2019)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, δεν θα κατακλύσουν από αύριο τους δρόμους. Μέχρι τότε, πρέπει να ξέρουμε τα παρακάτω.

1 Ο παράγοντας κατανάλωση είναι αδιάφορος

Σε αντίθεση με βενζίνη και ντίζελ, η διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ των ηλεκτρικών είναι μικρή.

Σε αντίθεση με βενζίνη και ντίζελ, η διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ των ηλεκτρικών είναι μικρή.

Ξεχάστε την κατανάλωση όπως την ξέρουμε σήμερα. Σήμερα από τα πρώτα που κοιτάει κανείς είναι το πόσο καίει ένα μοντέλο στα 100 χλμ. και πως μεταφράζεται αυτό σε ευρώ. Με τα ηλεκτρικά οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Για παράδειγμα το Audi e Tron των 400 ίππων καίει μόλις 1,2 ευρώ παραπάνω από το e-up των 80 ίππων! Υπάρχει περίπτωση να συνέβαινε αυτό σε δύο κινητήρες βενζίνης με διαφορά 320 άλογα;

2 Το πρόβλημα «αυτονομία»
Είναι το μεγάλο στοίχημα για τα ηλεκτρικά. Σήμερα οι χρήστες έχουν το άγχος ότι θα μείνουν από μπαταρία. Και το άγχος αυτό υφίσταται γιατί για να φορτίσεις δεν αρκούν 60 δευτερόλεπτα σε ένα οποιοδήποτε βενζινάδικο, αλλά τουλάχιστον 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή (που εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη).

3 Η διαδικασία της φόρτισης
Ξεχάστε το «αχ κατέβηκε ο δείκτης, κάτσε να σταματήσω να φουλάρω». Με τα ηλεκτρικά θα μπείτε σε άλλο τρόπο σκέψης. Θα πρέπει να τα φορτίζετε το βράδυ στο σπίτι, ώστε να είστε έτοιμοι το πρωί. Η λύση ταχυφορτιστής είναι και πιο ακριβή, και επίπονη για τις μπαταρίες.

4 AC ή DC. Τι είναι καλύτερο για την μπαταρία;
Καταρχήν να πούμε πως AC σημαίνει εναλλασσόμενο ρεύμα, φόρτιση στο σπίτι (wallbox) και περισσότερες ώρες. Όμως αυτό κάνει καλό για τις μπαταρίες και επιμηκύνει την διάρκεια ζωής τους. DC σημαίνει συνεχές ρεύμα, δηλαδή ταχυφορτιστής, φόρτιση σε πολύ λιγότερο χρόνο αλλά και καταπόνηση των μπαταριών. Μια λύση για όταν κινείσαι σε εθνικό δίκτυο.

5 Τα ηλεκτρικά θα γίνουν best seller, όταν φθηνύνουν οι μπαταρίες. 
Το εγγυόμαστε αυτό. Προς το παρόν οι μπαταρίες είναι ακριβές, υπολογίστε το 40% της αξίας του αυτοκινήτου. Όμως όλοι δουλεύουν πάνω σε αυτό. Σε λίγα χρόνια –ναι, πιστέψτε μας- οι μπαταρίες θα φορτίζουν σε 2 λεπτά και θα είναι και φθηνές. Και τότε τα ηλεκτρικά θα είναι τα μόνα που οχήματα που θα κυκλοφορούν…

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
citroen