
Θα έχουν ισχύ άνω των 1.000 ίππων και θα φλερτάρουν τα 400 χλμ./ώρα στις ευθείες.
Μικρότερα σε μήκος και πλάτος, οι σχεδιαστές θα πρέπει να δουλέψουν για να βρουν λύσεις.
Στόχος να βλέπουμε περισσότερες μονομαχίες, θα μετράει περισσότερο η ικανότητα του οδηγού.
autotriti team
Μικρότερα σε μήκος και πλάτος, οι σχεδιαστές θα πρέπει να δουλέψουν για να βρουν λύσεις
Η Formula 1 ετοιμάζεται για μία από τις πιο ριζικές αλλαγές της σύγχρονης ιστορίας της. Το 2026 θα δούμε στην πίστα μονοθέσια εντελώς διαφορετικά, με σχεδιασμό που συνδυάζει παλιά και νέα φιλοσοφία, με περισσότερη ισχύ από ποτέ και με δυνατότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτητες κοντά στα 400 χλμ./ώρα στις μεγάλες ευθείες. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο της FIA έχει στόχο να κάνει τα μονοθέσια πιο φιλικά στις μάχες τροχό με τροχό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ένα εντελώς νέο οδηγικό περιβάλλον, που ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στους οδηγούς.
Τα μονοθέσια του 2026 θα είναι πιο μικρά σε μήκος, πιο στενά και σημαντικά πιο ελαφριά από τα σημερινά. Η μπροστινή αεροτομή θα είναι απλούστερη, θα δούμε να περιορίζεται το Venturi effect, το πάτωμα θα έχει νέα σχεδίαση και οι σχεδιαστές θα χρειαστεί να βρουν νέες λύσεις. Όπως εξηγεί ο James Allison, τεχνικός διευθυντής της Mercedes, η νέα φιλοσοφία βασίζεται σε πιο επίπεδο πάτωμα, το οποίο δεν θα «σφραγίζει» τόσο έντονα τη ροή αέρα. Έτσι, τα μονοθέσια θα γίνουν πιο προβλέψιμα και πιο ευκολοδήγητα.
Θα έχουν ισχύ άνω των 1.000 ίππων και θα φλερτάρουν τα 400 χλμ./ώρα στις ευθείες
Η μεγάλη αλλαγή έρχεται στην υβριδική μονάδα ισχύος. Από το 2026, η ηλεκτρική ενέργεια θα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο: η MGU-K θα αποδίδει έως και 475 ίππους, σχεδόν τριπλάσιους από τους σημερινούς 160. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, περιορισμένος σε καύσιμο 100% βιώσιμης προέλευσης, θα προσφέρει περίπου 575 ίππους. Το συνολικό άθροισμα θα ξεπερνά τους 1.000 ίππους και ροπή που δεν έχει ξαναδεί η Formula 1. Αυτό σημαίνει ότι τα μονοθέσια θα είναι σαφώς πιο «αργά» στις στροφές λόγω μειωμένης αεροδυναμικής, αλλά στις ευθείες θα εκτοξεύονται σαν πύραυλοι. Οι φήμες αναφέρουν πως τα νέα μονοθέσια θα φλερτάρουν με τα 400 χλμ./ώρα.
Στόχος να βλέπουμε περισσότερες μονομαχίες, θα μετράει περισσότερο η ικανότητα του οδηγού
Οι δοκιμές στους προσομοιωτές έχουν ήδη δώσει τροφή για συζήτηση. Ο Charles Leclerc χαρακτήρισε την εμπειρία «όχι διασκεδαστική», λέγοντας ότι δυσκολεύεται να φανταστεί πώς θα υπάρξουν μάχες με αυτά τα μονοθέσια. Ο Max Verstappen συμφώνησε ότι η αίσθηση είναι «ασυνήθιστη», αν και τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα. Από την άλλη, ο Felipe Drugovich της Aston Martin περιέγραψε την εμπειρία σαν «να κάθεσαι πάνω σε πύραυλο» λόγω της εκρηκτικής επιτάχυνσης στις εξόδους στροφών. Ο James Allison, από τεχνικής πλευράς, τονίζει πως τα νέα μονοθέσια ενδέχεται να είναι πιο φιλικά στον χειρισμό, με λιγότερες απότομες μεταβολές ισορροπίας, κάτι που θα επιτρέπει στους οδηγούς να διαχειρίζονται καλύτερα την υποστροφή και την υπερστροφή.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η διαχείριση ενέργειας που θα κάνουν οι οδηγοί. Η FIA αυξάνει τον ρυθμό ανάκτησης από τα φρένα από 120 kW σε 350 kW, κάτι που σημαίνει ότι οι μπαταρίες θα γεμίζουν πολύ πιο γρήγορα, αλλά και ότι ο οδηγός θα πρέπει να επιλέγει με μεγαλύτερη στρατηγική πότε θα χρησιμοποιήσει την επιπλέον ηλεκτρική ώθηση.