Για σένα το diesel πέθανε ή ακόμα ζει και βασιλεύει;

Για σένα το diesel πέθανε ή ακόμα ζει και βασιλεύει;

15.269 Επισκέψεις στο άρθρο (4/11/2021)

Από την απόλυτη κυριαρχία, στην έξοδό του από την αγορά, το ντίζελ για κάποιους πέθανε, ενώ άλλοι πίνουν ακόμη νερό στο όνομά του. Για εσάς, που είναι σήμερα το ντίζελ; Υπάρχει ή πέθανε;

Το ντίζελ συνεχίζει την υποχώρησή του στην αγορά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το 2020, οι πωλήσεις ήταν 3 αυτοκίνητα βενζίνης για κάθε 2 ντίζελ και 1 υβριδικό. Αν στα βενζινοκίνητα προστεθούν δηλαδή και τα υβριδικά που έχουν μοτέρ βενζίνης, η αναλογία πωλήσεων είναι 2 προς 1, δηλαδή μόλις το ένα τρίτο των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν πέρσι είναι ντίζελ. Στον ίδιο ρυθμό συνεχιζουν οι πωλήσεις και φέτος.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Η πτώση των ντίζελ οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Πρώτα η υψηλή τιμή αγοράς συγκριτικά με την βενζίνη, που παρά την σημαντική διαφορά σε κατανάλωση και κόστος καυσίμου, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολύ κόσμο. Ακόμη και όσοι αντέχουν τη διαφορά αυτή, προτιμούν ένα πιο πλούσιο βενζινοκίνητο, ή ένα αυτόματο. Ειδικά σήμερα που ο εξοπλισμός από τη βασική στην πλούσια είναι σημαντικά διαφορετικός, με οθόνες, ψηφιακό πίνακα, βοηθήματα και άλλα.

Η δεύτερη είναι η γενικότερη μείωση των εκδόσεων και των διαθέσιμων κινητήρων. Αυτό από μόνο του κόβει τη φόρα των πετρελαιοκίνητων, και με τη σειρά του αυτό δημιουργεί ένα τρίτο πρόβλημα. Αν τα ντίζελ χάνουν πωλήσεις σήμερα, σε 5 ή δέκα χρόνια θα είναι πιο δύσκολο να πουληθούν δεύτερο χέρι, πιθανώς χάνοντας αξία μεταπώλησης. Και αυτό απομακρύνει κι άλλο κόσμο.

Όμως στο δια ταύτα, το ντίζελ διατηρεί ακόμη τα θετικά του χαρακτηριστικά. Εντάξει, ρυπαίνει περισσότερο, όμως για πολύ κόσμο το περιβάλλον δεν είναι ακόμη η πρώτη προτεραιότητα, ειδικά όταν το κόστος χρήσης είναι πρώτο στη λίστα.

Έτσι με λιγότερο και φθηνότερο καύσιμο, ειδικά στα πιο μεγάλα αυτοκίνητα, το ντίζελ έχει ακόμη κόσμο που το θέλει. Πιθανώς μια βενζινοκίνητη έκδοση να τους εξυπηρετεί καλύτερα, ή ένα υβριδικό ακόμη περισσότερο, όμως η «παλιά καλή φήμη» του ντίζελ, από τις μέρες που τα περιβαλλοντολογικά του τερτίπια δεν ήταν γνωστά, και η βενζίνη δεν είχε τόσο καλή απόδοση όσο σήμερα, υπερισχύει, και έτσι επιμένουν.

Εσείς όμως πως βλέπετε το ντίζελ σήμερα; Ζει και βασιλεύει στα δικά σας μάτια ή μήπως πέθανε; Τι λέτε;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

NEO TRAFIC
skoda