• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Μεγάλη Έρευνα: Έχετε παιδί; Δείτε τι πρέπει να ξέρετε!

Διαβάστηκε από 20280 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/1/2019
 

Τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να αποβούν μοιραία για το παιδί σας! Διαβάστε όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρετε για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο.

Προστάτευσε τη ζωή του παιδιού σου. Τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να αποβούν μοιραία για το παιδί σας εφόσον δεν έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Διαβάστε όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να πάρετε για την ασφαλή μεταφορά τους. Τι καθίσματα πρέπει να χρησιμοποιείτε, τι να αποφύγετε, τι να προσέξετε και χρήσιμα tips.

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν την αιτία κάθε χρόνο, πολλά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται με κυριότερη αιτία τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή τη λάθος χρήση παιδικών καθισμάτων. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα ακόμα και για μικρές αποστάσεις, αφού πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος δυστυχήματος. Οι περισσότεροι τραυματισμοί, μάλιστα, είναι στο κεφάλι και τον αυχένα. Αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, το 25% της μάζας του σώματος ενός νηπίου είναι συγκεντρωμένη στο κεφάλι (6% στους ενήλικες), με αποτέλεσμα ο αυχένας να μην μπορεί να αντέξει τις απότομες κινήσεις σε περίπτωση ατυχήματος. 

Γι αυτό και μέχρι την ηλικία των 12 ετών το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο, διότι επωμίζεται την ευθύνη της απορρόφησης της έντασης σε ενδεχόμενο πρόσκρουσης, ενώ συγχρόνως το συγκρατεί στη θέση του.

Τα παραδοσιακά καθίσματα και τα σύγχρονα με τις βάσεις ISOFIX
Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδικών καθισμάτων με βάση το πώς δένουν στο αυτοκίνητο. Τα «παραδοσιακά» κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας, ενώ τα πιο σύγχρονα δένουν στις βάσεις ISOFIX, οι οποίες συνδέονται με το πλαίσιο του αυτοκινήτου και διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα από το 2006 και μετά, τα οποία φυσικά είναι πιο σταθερά και ασφαλή.

Να κοιτάει μπροστά η πίσω; Πίσω!
Ο νωτιαίος μυελός των μωρών και των νηπίων δεν αντέχει να τεντωθεί πολύ πριν τραυματιστεί σοβαρά ή σπάσει τελείως, καταλήγοντας σε κινητικά προβλήματα, παράλυση ή και θάνατο. Ενώ στους ενήλικες αυτή μπορεί να τεντωθεί μέχρι και έως 5 εκατοστά (φανταστείτε μια εμπρόσθια σύγκρουση), στα παιδιά είναι μόλις 0,6 εκατοστά! Τα καθισματάκια που κοιτάνε πίσω εξασφαλίζουν ότι το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη του παιδιού σας παραμένουν όσο γίνεται ευθυγραμμισμένα και, άρα, αποτρέπουν τα επικίνδυνα τεντώματα της σπονδυλικής στήλης.

Εξάλλου και ο νόμος επιβάλει το κάθισμα να είναι τοποθετημένο ανάποδα από την κίνηση του οχήματος για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Έτσι, υπάρχουν καθίσματα για παιδιά έως και 18 κιλών (περίπου 4 χρόνων) που επιτρέπουν την τοποθέτησή τους ανάποδα. Το συμπέρασμα μετά από όσα αναφέραμε είναι σαφές, πάντα στις πίσω θέσεις σε ειδικό κάθισμα και να κοιτάζουν ανάποδα.

Σχετικά με τις ζώνες ασφαλείας
Οι ζώνες ασφαλείας του παιδικού καθίσματος πρέπει να έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα στο παιδί. Θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτές ώστε να μην επιτρέπουν να βάλουμε πάνω από ένα ή δύο δάχτυλα μεταξύ της ζώνης και του στήθους του παιδιού. Για τον ίδιο λόγο δεν θα πρέπει το παιδί να φοράει χοντρά ρούχα. Παράλληλα θα πρέπει το ύψος της ζώνης να είναι ρυθμισμένο στο ύψος του ώμου του παιδιού και να μην έχουν συστραφεί οι ιμάντες, αλλά να είναι τεντωμένοι.

Τέλος, ρυθμίζουμε κατάλληλα την ανάκληση έτσι ώστε το κεφαλάκι του παιδιού να μην πέφτει μπροστά όταν κοιμάται. 

Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν με τη βοήθεια των διαχειριστών της ομάδας στο facebook «Παιδί και οδική ασφάλεια».

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 
Σχολιάστε την είδηση 1 σχόλια

Citroen C5 Aircross VS Audi Q3 VS VW Tiguan

Nissan GT-R Vs Aprilia RSV4 στα Μέγαρα

Αποκλειστικό: Νέα Mercedes EQA

«Έχουμε κρίση, δεν πειράζει που ρυπαίνει το αμάξι μου»

Η κίνηση στους δρόμους

«Μάνα» είναι μόνο μία!

Εξαφάνισε μόνος σου τις γρατζουνιές

95 ή 100 οκτάνια;

Φρεσκάρισμα για το Honda Civic

BMW Σειρά 2 Vs Mercedes B-Class

Δοκιμή: Audi A1 40 TFSI

Έρχεται το πρώτο Pick-Up της Lada;

Έκδοση «αντίο» στη Rolls-Royce Ghost

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

FORD: Πλήρης έλεγχος για το μεταχειρισμένο που θέλεις

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

RENAULT: Ανακάλυψε δροσιστικές, καλοκαιρινές προσφορές!

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές Peugeot για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Αυγούστου

MERCEDES: Γνώρισε τη νέα CLA Coupe. Η ζωή σου, οι κανόνες σου.

περισσότερα »