Μήπως να μπει το VAR και στα αυτοκίνητα;

3.831 Επισκέψεις στο άρθρο (16/12/2019)

Αν έχουμε VAR στο ποδόσφαιρο για να σώσουμε το σπορ, μήπως να έχουμε και στα αυτοκίνητα για να σώζουμε ζωές;

Το VAR, ή στα ελληνικά ο βοηθός διαιτητή με χρήση βίντεο, παρακολουθεί και επιβλέπει τους αγώνες ποδοσφαίρου για να σώζει τα ματς από την κακή διαιτησία. Μήπως να έχουμε τέτοια συστήματα και στο αυτοκίνητο για να σώζουμε ζωές;

Η τεχνολογία παρακολούθησης και επιτήρησης είναι σήμερα διαδεδομένη και φθηνή. Μία κάμερα ταμπλό, οι κοινώς ονομαζόμενες dash-cameras, κοστίζει μερικές δεκάδες ευρώ. Εκτός του ότι καταγράφει βίντεο από το τι συμβαίνει μπροστά (κάποιες και πίσω) από το αυτοκίνητο, επιπρόσθετα κρατάει στίγμα GPS ώστε να φαίνεται που κινείται το αυτοκίνητο τη στιγμή του βίντεο, ενώ ακόμη καταγράφει και την ταχύτητα.

Αυτά τα τρία αρκούν για την πλήρη εικόνα της κίνησης του αυτοκινήτου στο δρόμο. Που σημαίνει πως αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «διαιτητεύουν» τους οδηγούς. Η βρετανική ΕΛΠΑ, η RAC, σε έρευνά της για τη χρήση αυτών των δεδομένων, βρήκε πως οι νέοι οδηγοί που τα μοιράζονται με τους γονείς τους είναι πιο συνετοί και προσεκτική στο δρόμο.

Ένα βήμα πιο πέρα, η RAC συνιστά με τη χρήση μιας τέτοιας απλής κάμερας, οι νέοι οδηγοί να τίθενται αμέσως μετά τις εξετάσεις τους σε περίοδο δοκιμής. Ως δόκιμοι οδηγοί θα πρέπει μέσα από αυτά τα δεδομένα που συλλέγει η κάμερα να αποδείξουν ότι οδηγούν και με σωστή τεχνική, και υπακούοντας τον ΚΟΚ αλλά και με ασφάλεια και σύνεση.

Από κει και πέρα η χρήση των δεδομένων μπορεί να λύσει διαφορές όταν διίστανται οι απόψεις για την υπαιτιότητα μιας σύγκρουσης ή ακόμη πιο σοβαρών συμβάντων. Ακριβώς όπως το VAR. Στο ρόλο του διαιτητή η τροχαία ή οι ασφαλιστικές.

Ήδη αρκετοί κατασκευαστές εξοπλίζουν τα νέα τους μοντέλα με εργοστασιακές κάμερες ώστε να γλιτώνεις καλώδια και βεντούζες μέσα στην καμπίνα. Αυτό που λείπει είναι η προδιαγεγραμμένη χρήση των δεδομένων αυτών.

 

Εσείς τι λέτε; Θα θέλατε ένα VAR στο αυτοκίνητο; Μπορεί να κάνει διαφορά, ειδικά στους νέους οδηγούς; Και τελικά πως σας ακούγεται η περίοδος δοκιμής νέων οδηγών, ή όσων επιστρέφουν στους δρόμους μετά από αφαίρεση διπλώματος; Πως σας φαίνεται η ιδέα του VAR στο αυτοκίνητο;

ELASTIKA 2024
OPEL