NEO  Ή «ΝΕΟ»;
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

NEO Ή «ΝΕΟ»;

NEO Ή «ΝΕΟ»;

21.483 Επισκέψεις στο άρθρο (27/3/2015)

Τι καινούριο πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο για να είναι πραγματικά καινούριο; Αναλύουμε τα επτά σημεία τα οποία πρέπει να εξετάσετε.

Η λαϊκή ρήση λέει «Αλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», θέλοντας να τονίσει ότι η ουσία παρέμεινε ίδια και μόνο το περιτύλιγμα άλλαξε. Μήπως αυτό ισχύει και για τα αυτοκίνητα; Πότε είναι ένα αυτοκίνητο πραγματικά καινούριο;
Η λογική του τι εστί «καινούριο» μοντέλο έχει χαθεί πολύ νωρίς στο χώρο του αυτοκινήτου. Ο Αλφρεντ Σλόουν, πρόεδρος της GM τη δεκαετία του 1940, ξεκίνησε το «τρικ» που ήθελε τα αυτοκίνητα να αλλάζουν κάθε χρόνο. Δε χρειαζόταν ριζική αλλαγή. Κάθε χρόνο άλλαζε κάτι μικρό. Νέα χρώματα, νέα σαλόνια, νέος εξοπλισμός ή νέες εκδόσεις. Κάθε τρία χρόνια έπεφτε μια μικρή αλλαγή στη σχεδίαση, και κάθε έξι άλλαζε όλο το σουλούπι. Στο ενδιάμεσο, σε κάποια αλλαγή λανσάρονταν και νέα μοτέρ. Στόχος να χάσει «τελείως την μπάλα» ο καταναλωτής. Να μην μπορεί να ξεχωρίσει τα πραγματικά νέα μοντέλα. Αυτό έδωσε στην αγορά αυτοκινήτου αυτό που ακόμη λέμε Model Year (MY). 
Και ξαναρωτάμε τώρα: Πότε ένα αυτοκίνητο είναι πραγματικά καινούριο;Σίγουρα όχι, όταν αλλάζει το όνομα και γίνεται για παράδειγμα από Fiat Grande Punto, Punto Evo, έπειτα Punto ΜΥ12 και στο τέλος, ξανά Punto.Ούτε και όταν απλώς εμπλουτίζεται ο εξοπλισμός του, π.χ. αποκτά GPS και αισθητήρες παρκαρίσματος ή «φρεσκάρεται» με έναν νέο πίνακα οργάνων ή διαφορετική επένδυση στην κεντρική κονσόλα.
Ας δούμε τα 7 αυτά σημεία, σε τρία μοντέλα που μόλις εφτασαν στην ελληνική αγορά. Tην BMW σειρά 1, το Hyundai i20 και το Suzuki Vitara.

Για να μπορεί να θεωρηθεί καινούριο ένα αυτοκίνητο πρέπει να ελέγχουμε 7 σημεία:


Στην περίπτωση της BMW Σειρά 1 νέοι είναι οι κινητήρες και οι τεχνολογίες ασφάλειας. Η σχεδίαση είναι εξέλιξη της υπάρχουσας.

Στην περίπτωση της BMW Σειρά 1 νέοι είναι οι κινητήρες και οι τεχνολογίες ασφάλειας. Η σχεδίαση είναι εξέλιξη της υπάρχουσας.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

1. Εξωτερική εμφάνιση και
2. Εσωτερικό
3. Αν πατάει σε καινούρια πλατφόρμα
4. Αν φορά καινούριους κινητήρες που καίνε λιγότερο και έχουν περισσότερα άλογα
5. Αν έχει νέα ανάρτηση
6. Αν έχει βελτιωμένο κιβώτιο και σύστημα μετάδοσης και τέλος
7. Αν έχει ακόμη καλύτερα επίπεδα παθητικής ασφάλειας

Εσείς λοιπόν, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα νέο μοντέλο θα ξέρετε πόσο νέο είναι και πόσα καινούρια στοιχεία διαθέτει: 2/7 όπως η ανανεωμένη BMW Σειρά 1, 3/7, ή 7/7 όπως το νέο Hyundai i20.

Hyundai
citroen