Νορβηγία: 100% ηλεκτροκίνητα οι πωλήσεις ΙΧ έως τον Απρίλιο του 2022

3.266 Επισκέψεις στο άρθρο (27/9/2021)

Εκεί που σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για την ηλεκτροκίνηση και την εξάπλωσή της, η Νορβηγία είναι μία κατηγορία μόνη της και μέσα στον Απρίλιο του 2022 υπολογίζεται πως το 100% των πωλήσεων νέων ΙΧ θα είναι ηλεκτροκίνητα!

Είναι πλέον γνωστό πως η Νορβηγία έχει μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση, την οποία οι πολίτες της έχουν αγκαλιάσει, την ίδια ώρα που σε όλες τις υπόλοιπες χώρες γίνεται «μάχη» για θέματα όπως η μείωση των ρύπων, οι απαγορεύσεις βενζίνης-ντίζελ κ.α.

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 
Επίτευξη του στόχου πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο 
Ο επίσημος στόχος της Νορβηγίας για τον τερματισμό των πωλήσεων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ έχει οριστεί για το 2025, ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών από τη Νορβηγική Ομοσπονδία Αυτοκινήτων (NAF) αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2022, όπου λέγεται πως το 100% των πωλήσεων θα μπορούσε να είναι υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μάλιστα υπογραμμίζεται πως η μείωση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ στη χώρα ακολουθούν σταθερή πτωτική πορεία από το 2017 έως και σήμερα.
 
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι πωλήσεις των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα είναι μηδενικές τον Απρίλιο του 2022, καθώς υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες, όπως φορτηγά ή Pick-Up που δεν προσφέρουν ακόμα αμιγώς ηλεκτρικές ή Plug-In υβριδικές εκδόσεις.
 
Οι πωλήσεις τον Αύγουστο του 2021 δείχνουν το δρόμο
Εξετάζοντας τα νέα στοιχεία πωλήσεων αυτοκινήτων του Αυγούστου του 2021 στη Νορβηγία βλέπουμε πως όσα ειπώθηκαν παραπάνω δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 72 τοις εκατό των πωλήσεων, ενώ τα Plug-In υβριδικά και τα υβριδικά το 20,4%. Το 4,6% ήταν οχήματα βενζίνης και το 3,0% οχήματα πετρελαίου.
 
Ισχυρά κίνητρα από την κυβέρνηση 
Φυσικά για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω η νορβηγική κυβέρνηση έχει δώσει ισχυρά φορολογικά κίνητρα που κάνουν τα ηλεκτρικά οχήματα πιο ελκυστικά σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί μία δήλωση του εκπροσώπου της Νορβηγικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων, Thor Egil Braadland που δήλωσε πως: «Σε 20 χρόνια τα αυτοκίνητα βενζίνης ή ντίζελ που θα κυκλοφορούν στους νορβηγικούς δρόμους θα είναι σχεδόν μηδενικά».

Η «βόμβα» από το ΔΝΤ
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν ένα έγγραφο του ΔΝΤ που είχε διαρρεύσει ανέφερε πως η Νορβηγία θα πρέπει να αρχίσει να φορολογεί τα αυτοκίνητα υψηλής ισχύος με μπαταρία για να μειώσει το συνολικό κόστος των γενναιόδωρων κινήτρων που δίνει στους πολίτες της για την αγορά τους!

Νέες πωλήσεις Αύγουστος 2021: Ηλεκτρικά το 72% - βενζίνη και ντίζελ το 7,6%
Στη Νορβηγία μέχρι τον Απρίλιο του 2022 υπολογίζεται πως το 100% των πωλήσεων νέων ΙΧ θα είναι ηλεκτροκίνητα.
Θέλουν ηλεκτρικά στην υπόλοιπη Ευρώπη; Γιατί δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Νορβηγίας; 

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center