ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Περιορίζει η αυξημένη ασφάλεια στην Formula 1 το θέαμα;

3.210 Επισκέψεις στο άρθρο (10/12/2020)

Το τρομακτικό ατύχημα του Grosjean στον αγώνα του Μπαχρέϊν, μας θύμισε πόσο πιο ασφαλή είναι τα μονοθέσια σήμερα, ενώ από πολλούς έγιναν παραλληλισμοί με το τραγικό συμβάν του Ayrton Senna. Είναι όμως αυτός ένας από τους λόγους που δεν έχουμε πλούσιο θέαμα, όπως παλιότερα;

autotriti team


Πολλοί συνδέουν το θέαμα με τα ρίσκα που παίρνουν οι οδηγοί στη διάρκεια ενός αγώνα της Formula 1. Είναι σίγουρα εντυπωσιακό να βλέπεις τα μονοθέσια να φεύγουν δεξιά και αριστερά και να γίνονται χίλια κομμάτια όταν χτυπάνε μεταξύ τους, όμως κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση των «πιλότων» εκείνη τη στιγμή, ακόμα κι αν πρόκειται για μια απλή εγκατάλειψη από τον αγώνα.

Τι γίνεται όμως σε ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη στο πρώτο GP του Μπαχρέϊν; Εκεί ο Romain Grosjean της Hass είχε επαφή με τον Kvyat με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εκτός πίστας και να χτυπήσει με 220 χλμ./ώρα (!) στις μπαριέρες. Ήταν τέτοια μάλιστα η γωνία του μονοθεσίου κατά την σύγκρουση που κόπηκε στα δύο και τυλίχτηκε άμεσα στις φλόγες. Ήταν μια σκηνή που σόκαρε τους πάντες. Σκηνή που μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε κάνει να αναρωτιέσαι αν αξίζει τέτοιο ρίσκο. Η απάντηση είναι αρνητική ακόμα και όταν μετά από ώρα ο σκηνοθέτης μας έδειξε πως ο Gorsjean βγήκε από τα συντρίμμια της Hass μην έχοντας πάθει ουσιαστικά τίποτα.

Στην προκειμένη περίπτωση όλα τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας συνετέλεσαν στο να δούμε αυτό το θαύμα. Από τις στολές και τα πυρίμαχα εσώρουχα των οδηγών, μέχρι την δομή των σασί, το Halo, το Hans και όλα τα άλλα που έχουν ενσωματωθεί σε ένα μονοθέσιο για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στον οδηγό του. Το γεγονός πως κόπηκε στα δύο δεν πρέπει να μας προβληματίζει, αντίθετα όμως πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός της έκρηξης που προκλήθηκε άμεσα.

Οι οδηγοί, όπως διατυπώθηκε από μεγάλη μερίδα μετά το συμβάν, ρισκάρουν σε κάθε αγώνα και σε κάθε στιγμή. Προέχει γι` αυτούς λοιπόν να περιορίσουν όσο αυτό είναι δυνατό τον κίνδυνο που διατρέχουν πηγαίνοντας με 300+ χλμ./ώρα, τη στιγμή που σε εμάς ως εξωτερικούς παρατηρητές, ουσιαστικά αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα. Φανταστείτε για παράδειγμα πόσο διαφορετικά μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν την Πρωτομαγιά του 1994 στο GP του San Marino στην Ιταλία, υπήρχαν έστω και τα μισά προστατευτικά μέσα στο μονοθέσιο του αείμνηστου Ayrton Senna.

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι η αύξηση των μέτρων για την ασφάλεια στην F1 ένας από τους βασικούς λόγους που έχει χάσει την αίγλη της και το θέαμα που προσφέρει; Και τελικά έχει σχέση το θέαμα με το ρίσκο;

Smart
6 asiatika elastika