«Κούκλες» οι μπερλίνες! Ποια κερδίζει τα... καλλιστεία;

8.330 Επισκέψεις στο άρθρο (30/9/2020)

Παραμένει το κλασσικό σχήμα τριών όγκων το πιο όμορφο; Αν ναι, ποια μοντέλα είναι αυτά που ξεχωρίζουν ως τα πιο όμορφα από την πιο όμορφη κατηγορία;


Δεν θα μπορούσε η λίστα να μην ξεκινήσει με την απόλυτη ιταλική μπερλίνα, την Alfa Romeo Giulia. Σίγουρα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα στο μάτι, χάρη στις πισωκίνητες αναλογίες της, την κλασσική της όψη, και τις δουλεμένες καμπύλες. Υστερεί όμως για πολλούς στο ότι δεν έχει κανένα κουπέ στοιχείο.

 

Εκεί έρχονται οι Γερμανοί, που πήραν τη λέξη coupe από τους Γάλλους και την έκαναν δική τους. Έτσι στη λίστα αυτή είναι αναμενόμενο να έχουν μεγάλη παρουσία, αφού είναι η κατηγορία στην οποία ειδικεύονται, όσο για τη σειρά κατάταξης, θα πείτε εσείς. Οι πιο όμορφες Γερμανίδες όμως είναι αυτές εδώ.

Το Audi A5 Sportback. Ένα κουπέ αμάξι με πίσω πόρτες, που ομορφαίνει σε κάθε γενιά του. Στην ίδια λογική και η Σειρά 4 Grand Coupe, που κατάφερε σε μία μόλις γενιά και έκλεψε τις μισές πωλήσεις της πιο συμβατικής, από πλευράς σχήματος, Σειράς 3.

Παρά τις λίγο περίεργες αναλογίες της από το πλάι, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά και στην Mercedes CLA, αφού αρέσει, και αρέσει πολύ. Αν δεν δεις τον μεγάλο εμπρός πρόβολο, πρόβλημα των περισσότερων προσθιοκίνητων αυτοκινήτων με εγκάρσιο μοτέρ, η CLA μοιάζει πολύ με την μεγαλύτερη CLS, που μάλλον έχει το πιο αρμονικό σχήμα, αλλά παίζει σε άλλη «πίστα» από πλευράς τιμής. Παράλληλα, υπάρχει και η A-Class σεντάν, όπως επίσης και το κλασσικότερο σχήμα -όνειρο πολλών Ελλήνων- της C-Class, που διατηρεί τις ισορροπίες στην κλάση.

Μαζί με την CLA, και ο άμεσος ανταγωνιστής της, η νέα BMW Σειρά 2 Grand Coupe, που όμως δεν χαίρει της ίδιας εκτίμησης με την Mercedes, αφού σχεδιαστικά διχάζει περισσότερο. Αυτό που δεν διχάζει καθόλου είναι το VW Arteon, το μοντέλο που θα έπρεπε να υπάρχει όχι μαζί με, αλλά αντί για το Passat, αφού δίπλα του είναι σαν την πεντάμορφη με το τέρας.

Από την άπω ανατολή οι μπερλίνες όλο και λιγοστεύουν, όμως η Mazda μας έχει δύο «όπλα» στην φαρέτρα της. Μία πανέμορφη και κομψή νέα γενιά του 3 σεντάν, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο 6άρι, που χωρίς φανφάρες και άλλα κοσμητικά επίθετα, στέκονται επάξια στα βαριά ονόματα που κοτσάρουν δίπλα στα μοντέλα τους οι Γερμανοί. Η Honda από την άλλη με το μοναδικό έτσι και αλλιώς σε σχεδίαση Civic παίζει και με hatchback αλλά και με sedan έκδοση, με αποτέλεσμα είτε να αρέσει πολύ είτε καθόλου. 

Το διαμάντι όμως της λίστας το έχει η Kia με το Stinger. Χάρη στις αναλογίες του, το μακρύ του καπό και το τελείως ξεχωριστό πίσω τελείωμα χωρίς πίσω όγκο, το Stinger είναι το σωστό κράμα muscle και ιαπωνικού supercar, και όλα αυτά με τέσσερις πόρτες. Ή μάλλον πέντε.

Η λίστα δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς τις γαλλικές παρουσίες. Η Peugeot λάνσαρε ίσως το ομορφότερο μοντέλο της εδώ και 10 χρόνια, το νέο 508. Ένα γνήσιο 4θυρο κουπέ, πολύ χαμηλό, φαρδύ, με πόρτες χωρίς πλαίσια, και μια καμπίνα σε άλλη κατηγορία. Παράλληλα, η DS παρουσίασε πρόσφατα το νέο DS9 με elegant αισθητική, έντονα coupe στοιχεία και τα χαρακτηριστικά «διαμάντια» εντός και εκτός αμαξώματος.

Εσείς ποιά άλλα μοντέλα θα βάζατε στη λίστα, και με ποιά σειρά θα λέγατε πως πάνε; Ποιά είναι η ομορφότερη μπερλίνα της αγοράς;

Toyota
moto