Μπορεί το προφανές για πολλούς να είναι ο Σκαραβαίος το αυτοκίνητο που ξεχωρίζει, όμως είναι μάλλον το Golf που έκανε την VW αυτό που είναι σήμερα.

Ποιο μοντέλο «έφτιαξε» την κάθε μάρκα;

3.972 Επισκέψεις στο άρθρο (5/12/2019)

Κάθε μάρκα έχει την παράδοσή της, όμως ξεχωρίζει πάντοτε ένα μοντέλο, αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει, και κάποιες φορές, αυτό που είναι σήμερα. Ποια μοντέλα ήταν αυτά που «έφτιαξαν» κάθε μάρκα;


Οι μάρκες είναι πολλές και τα χρόνια ακόμη περισσότερα. Έτσι ενώ κάποιες μάρκες βγάζουν μάτι τα μοντέλα που άφησαν το σημάδι τους, σε άλλες το πράγμα δεν είναι τόσο προφανές. Είτε γιατί τα μοντέλα ήταν πολλά, είτε γιατί δεν ήταν παρόντα στην Ελλάδα. Έτσι, για παράδειγμα, τόσο στη Alfa Romeo όσο και στη Subaru είναι δύσκολο να πεις ποιό μοντέλο «έφτιαξε» την κάθε μάρκα, από τη μία γιατί είναι πολλά, από την άλλη γιατί δεν τα ξέρεις.
 
Παρόλα αυτά μπορούμε να ονομάσουμε μερικά. Και φυσικά θα υπάρξουν διαφωνίες. Όπως για παράδειγμα με την VW. Μπορεί το προφανές για πολλούς να είναι ο Σκαραβαίος το αυτοκίνητο που ξεχωρίζει, όμως είναι μάλλον το Golf που έκανε την VW αυτό που είναι σήμερα. Για την BMW η σειρά 2002 ή για τους νεότερους η πρώτη 3άρα διαμόρφωσαν την εικόνα της σπορ μπερλίνας την οποία συνεχίζουν σήμερα οι βαυαροί, και ας υπάρχουν άλλα διαμάντια στην ιστορία τους. Για την Mercedes η Σειρά W123 είναι μάλλον το εμβληματικό μοντέλο, αλλά πιθανότατα πιο καθοριστική ήταν η W126, η πρώτη S-Class όπως την ξέρουμε.
 
Η Peugeot θα έλεγε κανείς πως με το 205 έδειξε τι θέλει να κάνει, τόσο στο δρόμο όσο και εκτός, ενώ σήμερα το μοντέλο που εκκίνησε τη μεταμόρφωση των Γάλλων είναι το 3008. Από την άλλη, η Citroen αν και έχει πλούσιο παρελθόν, η GS είναι το μοντέλο που αντανακλά την διαφορετικότητα, και προσιτή τεχνολογία στην οποία επιμένει και σήμερα η μάρκα.
 
Για τη Fiat φυσικά το πρώτο 500 είναι αυτό που κρατάει τη μάρκα σήμερα, ενώ τελικά για την Alfa Romeo πιθανώς να πρέπει να μείνουμε στην 75, για να βρούμε την αντανάκλαση του σήμερα. Στην ίδια λογική, η Toyota μπορεί να «φτιάχτηκε» με την κορυφαία Corolla, αλλά τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει μέσα από το πρώτο Rav4 και τα υβριδικά της μοντέλα, ενώ η Honda ίσως μέσα από το πρώτο Insight, παρά την χαμηλή εμπορικότητα του μοντέλου στην Ελλάδα, ενώ μοντέλα όπως τα Civic και HR-V, ανέβασαν εμπορικά τη φίρμα.
 
Για τη Nissan το ορόσημο του σήμερα είναι το Qashqai, το πιο πρόσφατο μοντέλο από όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, όμως αυτό έδωσε την στροφή στη μάρκα και την έκανε αυτό που είναι σήμερα, χωρίς να ξεχνάμε άλλα μοντέλα-σταθμούς όπως το Sunny.
 
Για την Audi αδιαμφισβήτητα ήταν το Quattro, το μοντέλο που την έβαλε στο χάρτη της αυτοκίνησης, ενώ για την Volvo, αποκλείοντας πολλά άλλα μοντέλα, είναι το XC90 που την έκανε αυτό που είναι σήμερα.
 
Εσείς τι λέτε; Συμφωνείτε με αυτή την καταγραφή; Και ποιά μοντέλα θεωρείτε αυτά που στιγμάτισαν κάθε μάρκα; Και για τις μάρκες που δεν αναφέρονται; Ποιά νομίζετε πως είναι τα εμβληματικά τους μοντέλα; Τι λέτε;

AUTOFIT PASXA
skoda