• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε τα φώτα ημέρα;

Σε μπερδεύουν ακόμα τα φώτα ημέρας;

Διαβάστηκε από 3760 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/1/2019
 

Εσύ κάνεις σήμα ακόμη στους άλλους οδηγούς να σβήσουν τα φώτα τους την ημέρα;

Μπορεί να είναι από ευγένεια, από άμιλλα και ενδιαφέρον για τον φίλο οδηγό, όμως τα φώτα ημέρας, πρώτον έχουν λόγο που είναι αναμμένα στη διάρκεια της ημέρας, δεύτερον δεν καίνε και τόσο ρεύμα και τρίτον δεν μπορούν να σβήσουν. Μήπως να σταματήσουμε να κάνουμε νοήματα;

Τι τα θέλουμε τα φώτα ημέρας σε μία χώρα με τόσο ήλιο; Είναι η στάνταρ ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί, θεωρώντας πως τα φώτα ημέρας είναι για να βλέπουμε καλύτερα. Όχι, δεν είναι γι αυτό, και άρα δεν είναι μόδα που μας ήρθες από την (σκοτεινή) βόρεια Ευρώπη. Τα φώτα ημέρας είναι υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα κατασκευής μετά το 2012 για να φαίνεται πότε αυτά είναι εν λειτουργεία.

Έτσι ξέρεις ότι το σταματημένο αυτοκίνητο που βλέπεις απέναντί σου, δίπλα σου, μπροστά σου, στο πλάι σου, συμμετέχει στην κίνηση, είναι δηλαδή έτοιμο να κινηθεί ανά πάσα στιγμή, και δεν είναι απλά σταθμευμένο. Τα φώτα ημέρας δεν υπάρχουν για να φέγγουν στο δρόμο να τον φωτίζουν, αλλά για να δείχνουν στους γύρω πως το αυτοκίνητο που τα έχει αναμμένα είναι μέρος της κίνησης.

Έτσι το βλέπεις καλύτερα. Όπως και να το κάνουμε, τα φώτα ημέρας, λόγω της λογικής τους, είναι πολύ φωτεινά ώστε να φαίνονται την ημέρα. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσέξεις ένα αυτοκίνητο όταν κινείται ή όταν είναι έτοιμο να κινηθεί. Και αυτό το δεύτερο είναι και το σημαντικό. Ειδικά στις πόλεις όπου τα αυτοκίνητα μένουν ακίνητα στην κίνηση, πως ξέρεις ποιο θα κινηθεί και πιο όχι αν έχουν τα φώτα σβηστά. Πως ξέρεις ποιο είναι παρκαρισμένο (ή διπλοπαρκαρισμένο) και ποιο όχι; Τα φώτα ημέρας είναι ο καλύτερος τρόπος να ξέρεις τι μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο που βλέπεις.

Δεν είναι και τόσο πρόβλημα να καις λίγο ρεύμα, δηλαδή λίγο καύσιμο για να έχεις κάτι τόσο χρήσιμο αναμμένο όλη μέρα. Με τα περισσότερα μοντέλα να χρησιμοποιούν φώτα LED, η επιβάρυνση στην κατανάλωση από τα φώτα ημέρας είναι λιγότερο από 0,2%. Δηλαδή τίποτε.

Ακόμη λοιπόν επιμένουμε ότι πρόκειται για «πρόβλημα» ή για «ξενόφερτη μόδα» ή ότι είναι «περιττά» ή για κάποιους ακόμη και «επικίνδυνα» (γιατί άραγε) ή πως «καίνε»; Μήπως λοιπόν να τελειώνουν και με την κατά τα άλλα ευγενή πράξη να θυμίζουμε στους άλλους να τα σβήνουν (ενώ δεν σβήνουν); Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε τα φώτα ημέρα;