4 φωτογραφίες »

Νέα Skoda Fabia στο δρόμο (+video)

21.730 Επισκέψεις στο άρθρο (14/1/2021)

Η νέα Skoda Fabia εθεάθη σε αυτοκινητόδρομο της Τσεχίας με ελάχιστο καμουφλάζ και πλέον έχουμε μία πολύ καλή γεύση από το ντιζάιν της. Φαρδύτερη, χαμηλότερη, με πιο δυναμική σχεδίαση και μεγαλύτερα φώτα εμπρός και πίσω. Πότε θα τη δούμε;


Το 2020 ήταν ένα έτο γεμάτο αποκαλύψεις για την Skoda αφού η τσέχικη φίρμα λάνσαρε την νέα Octavia μαζί με όλες τις εκδόσεις της γκάμας της, ενώ προς το τέλος έκανε ντεμπούτο το Enyaq, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής στην ιστορία της φίρμας. Για το 2021, τα πλάνα της Skoda περιλαμβάνουν την παρουσίαση της ολοκαίνουργιας, τέταρτης γενικάς της Fabia μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και σήμερα το video που ανήρτησε το τσέχικο site αυτοκινήτου Auto.cz αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τη σιλουέτα και τα σχεδιαστικά στοιχεία του μικρού της Skoda. Σημειώστε πως, αρχικά, το ντεμπούτο ήταν προγραμματισμένο για το τέλος του 2021, ωστόσο οι υπεύθυνοι επιτάχυναν τις διαδικασίες προκειμένου να μπει νωρίτερα στην κούρσα των πωλήσεων μιας και βασικοί παίκτες της κατηγορίας όπως τα Toyota Yaris, Peugeot 208, Renault Clio, Opel Corsa, Hyundai i20 κ.ά. έχουν μπει ήδη στο παιχνίδι λανσάροντας τη νέα τους γενιά.

Αισθητικά, η νέα Fabia φαίνεται να δανείζεται πολλά στοιχεία από τις μεγαλύτερες «αδερφές» της, Scala και Octavia. Η γρίλια στο εμπρός μέρος φαίνεται να είναι τοποθετημένη πιο χαμηλά δίνοντας περισσότερο δυναμισμό που χαρίζει ένα άγριο look στην Fabia, η οποία συνολικά φαίνεται να είναι φαρδύτερη και με μικρότερο ύψος, βαδίζοντας στα χνάρια του ομόσταβλου VW Polo με οποίο θα μοιράζονται το ίδιο πάτωμα MQB-A0. Στο πίσω μέρος, τραβούν την προσοχή τα νέα, μεγαλύτερα φωτιστικά σώματα που για πρώτη φορά στην Fabia εκτείνονται στην πόρτα του χώρου αποσκευών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται από το βίντεο που έχουμε στη διάθεσή μας, η νεά Fabia θα διαθέτει LED φώτα εμπρός και πίσω.

Αναφορικά με την καμπίνα, τα μόνα στοιχεία που αντλούμε από το βίντεο είναι η ύπαρξη μια αιωρούμενης οθόνης αφής, ψηλά στο κέντρο του ταμπλό, όπως της Scala, αν και περιμένουμε ο εσωτερικός διάκοσμος να κινηθεί στα νεότερα σχεδιαστικά πρότυπα που είδαμε στην νέα Octavia. Στο θέμα των χώρων, η παρουσία του Scala δε δίνει λόγο στους ανθρώπους της μάρκας να αυξήσουν παραπάνω την ευρυχωρία της νέας Fabia. Κάπως έτσι, λέγεται πως η καμπίνα θα μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση τέσσερις ενήλικες. Πιθανότατα οι χώροι να είναι ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με αυτούς της τρέχουσας γενιάς του μοντέλου, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθεί η αύξηση στο πλάτος του μοντέλου. Από εκεί και πέρα η μετάβαση του αυτοκινήτου στην πλατφόρμα MQB-Α0 θα πρέπει να αποφέρει κέρδη στην ηχομόνωση, κάνοντας έτσι πιο εκλεπτυσμένο και ξεκούραστο το ταξίδι.

Αυξημένη θα είναι και η τεχνολογία. Το σύστημα πληροφοριών ψυχαγωγίας MIB 3.0 της Skoda που συναντήσαμε αρχικά στο Kamiq θα μεταφερθεί και στη μικρή «αδερφή» του. Είναι πιθανό ότι μερικές εκδόσεις του αυτοκινήτου θα προσφέρονται με μεγαλύτερες οθόνες αφής το μέγεθος των ποίων θα κυμαίνεται από 6,5 ίντσες και θα φτάνει ακόμα τις 9,2. Φυσικά σε αυτό θα παίξει ρόλο και η αγορά στην οποία θα προσφέρεται το μοντέλο.

Τέλος, σχετικά με το κομμάτι των κινητήρων έχει σχηματιστεί έντονη φημολογία πως βασική επιλογή θα συνεχίσει να αποτελεί ο 1,0 λίτρου TSI προσφέροντας 95 και 110 ίππους. Δεν αποκλείεται να δούμε μία έκδοση της Fabia με τον TSI 1,5 λίτρων κινητήρα εξοπλισμένο με σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων, ενώ κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως η νέα Fabia θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ήπια υβριδική τεχνολογία του ομίλου VW αργότερα. Φυσικά όλα αυτά μένουν να επιβεβαιωθούν με το επίσημο ντεμπούτο της νέας Fabia.

Δείτε το βίντεο με τη νέα Skoda Fabia στο δρόμο:

Toyota
test center