Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που εξοπλίζεται με ψηφιακούς καθρέπτες, η απάντηση είναι το νέο Lexus ES που διατίθεται ήδη στην αγορά της Ιαπωνίας.

Η αντικατάσταση του καθρέπτη με κάμερα εκτός από την εμφάνιση, βελτιώνει και την αεροδυναμική.

Οι ειδικά κατασκευασμένοι φακοί των καμερών προσφέρουν άριστη ορατότητα σε άσχημες καιρικές συνθήκες…

…αλλά και κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου τα επίπεδα φωτισμού βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Ιαπωνικό το πρώτο αυτοκίνητο με ψηφιακούς καθρέπτες

14.253 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που εξοπλίζεται με ψηφιακούς καθρέπτες, η απάντηση είναι το νέο Lexus ES που διατίθεται ήδη στην αγορά της Ιαπωνίας. Το σύστημα «Digital Outer Mirrors», όπως το ονομάζει η Lexus, αποτελείται από δύο κάμερες δεξιά και αριστερά του αμαξώματος, εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι συμβατικοί καθρέπτες σε κάθε αυτοκίνητο, με το περίβλημα τους να έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η εικόνα να μην επηρεάζεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Στο εσωτερικό του οχήματος υπάρχουν δύο οθόνες μεγέθους 5 ιντσών η καθεμία στις άκρες του ταμπλό, μέσα από τις οποίες ο οδηγός λαμβάνει τα δεδομένα που καταγράφονται στην κάθε κάμερα. Οι δύο οθόνες μεταβάλλουν την εικόνα ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, για παράδειγμα όταν ο οδηγός ενεργοποιεί τη λυχνία αλλαγής πορείας, η κάμερα εστιάζει στην κατάλληλη περιοχή ώστε να υπάρξει καλύτερη ορατότητα. Παρόμοιες λειτουργίες υπάρχουν στην όπισθεν, αλλά και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Μπορεί η πρωτιά να ανήκει στη Lexus, αλλά προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Audi, η οποία πριν από μερικούς μήνες παρουσίασε το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Audi e tron με κάμερες αντί για καθρέπτες. Ο τρόπος λειτουργίας είναι παρόμοιος με αυτόν της Lexus, μιας και στη θέση που υπήρχαν οι καθρέπτες πλέον βρίσκονται οι κάμερες και σε κάθε μία από τις μπροστινές πόρτες βρίσκεται μία OLED οθόνη. Μέσα από την οποία ο οδηγός μπορεί να καθορίσει το πεδίο θέασης και να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις τρόπους προβολής: την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, στροφές αλλά και κατά τη στάθμευση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
skoda