Τα Toyota GR Yaris Ogier & Rovanpera έφτασαν με ειδικά modes οδήγησης
14 Φωτογραφίες »

Τα Toyota GR Yaris Ogier & Rovanpera έφτασαν με ειδικά modes οδήγησης

3.498 Επισκέψεις στο άρθρο (26/1/2024)

- Τίμησε τους Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera η Toyota.
- Σε γκρι ματ χρώμα το Ogier Edition, τριχρωμία για το GR Yaris του Rovanpera.
- Ξεχωριστό εσωτερικό.
- Με ειδικά modes οδήγησης ανεπτυγμένα από τους Ogier και Rovanpera.

Τίμησε τους Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera η Toyota

Πρεμιέρα έκαναν τα νέα GR Yaris Sebastien Ogier και Kalle Rovanpera, τα πρωτότυπα των οποίων είχε παρουσιάσει η Toyota πριν από περίπου ένα έτος. Η αποκάλυψή των δύο νέων ειδικών εκδόσεων του μικρού «καυτού» έρχεται αμέσως μετά την προαναγγελία τους μέσω teaser, τιμώντας έτσι δύο από τους οδηγούς της στο πρωτάθλημα του WRC. Τα δύο νέα GR Yaris έρχονται με ειδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστά modes οδήγησης, αλλά θα είναι μόνο για λίγους, μιας και η παραγωγή τους θα είναι περιορισμένη.

Σε γκρι ματ χρώμα το Ogier Edition, τριχρωμία για το GR Yaris του Rovanpera

Όντας βασισμένα στο ανανεωμένο Toyota GR Yaris, το GR Yaris Sebastien Ogier είναι βαμμένο σε μία σκούρα απόχρωση με την ονομασία Matte Stealth Grey, που βοηθά να τονιστούν ακόμα περισσότερο οι μπλε δαγκάνες των φρένων, που εμφανίζονται πίσω από τις ζάντες BBS 18 ιντσών. Μια ειδική αεροτομή έρχεται κατευθείαν από τον κόσμο των ραλλύ για να ξεχωρίσει στο τέλος της οροφής, όντας κατασκευασμένη από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα. Από κει και πέρα το αμάξωμα φιλοξενεί και διάφορα... παράσημα που τιμούν την επιτυχία του Ogier στο WRC και τη χώρα καταγωγής του, τη Γαλλία.

Από τη μεριά του, το GR Yaris Kalle Rovanpera, τιμά τον περσινό πρωταθλητή του WRC με ένα φαντασμαγορικό συνδυασμό των τριών βασικών χρωμάτων της μάρκας στο WRC (μαύρο, κόκκινο, λευκό). Τα ειδικά λογότυπα είναι και αυτά μέρος της εξωτερικής εμφάνισης, ενω η αεροτομή στο πίσω μέρος είναι πανομοιότυπη με αυτή του GRMN Yaris.

Ξεχωριστό εσωτερικό

Στο εσωτερικό σε αμφότερα τα μοντέλα, τα ψηφιακά όργανα του νέου GR Yaris έχουν αναθεωρηθεί ώστε να περιλαμβάνουν τις νέες λειτουργίες με τις οποίες τα έχει εξοπλίσει η μάρκα και θα δούμε αμέσως μετά, μαζί με την κανονική λειτουργία Normal του συστήματος τετρακίνησης. Επίσης και τα δύο αυτοκίνητα έχουν ειδικά λογότυπα και ραφές για να δημιουργείται αντίθεση, μοναδικές για κάθε έκδοση.

Με ειδικά modes οδήγησης ανεπτυγμένα από τους Ogier και Rovanpera

Το Ogier Edition GR Yaris διαθέτει δύο νέες λειτουργίες ελέγχου του συστήματος τετρακίνησης (AWD), που ονομάζονται Morizo και Seb. Η λειτουργία Morizo έχει αναπτυχθεί από τον Morizo (AkioToyoda) μέσα από τις εμπειρίες που του έχει χαρίσει η συμμετοχή του σε αγώνες ράλι. Είναι ρυθμισμένη ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη σταθερών χρόνων στους αγώνες κατά την επιτάχυνση, πλήρη ή μερική, και το φρενάρισμα. Η λειτουργία Seb , που αναπτύχθηκε από τον Ogier, χρησιμοποιεί το εμπρός και πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen και την τετρακίνηση για να κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να μπορεί να «γυρίζει» με σχετική ευκολία.

Η Rovanpera Edition διαθέτει μια μοναδική λειτουργία με την ονομασία Donut Mode, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον νεότερο πρωταθλητή του WRC, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ικανός στο ντριφτάρισμα και στην πραγματοποίηση donuts που κάνουν τα ελαστικά να καπνίζουν. Εδώ, η νέα λειτουργία επιτρέπει την εύκολη οδήγηση και το ντρίφτ δύο αυτοκινήτων το ένα δίπλα στο άλλο, παρέχοντας σταθερή, ισχυρή ροή ροπής στους πίσω τροχούς. H έκδοση παρέχει επίσης τη λειτουργία KalleMode που χρησιμοποιεί ένα πίσω διαφορικό με σταθερή κατανομή ροπής και εμπρός και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen για την επίτευξη γραμμικής συμπεριφοράς, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να ανοίγει δυναμικά την τροχιά του καθώς εισέρχεται σε μια στροφή με το εμπρός μέρος την ίδια στιγμή να ωθείται προς τα εμπρός πατώντας το γκάζι στην έξοδο.

Συνέχεια του άρθρου >>>
FORD E-TRANSIT
test center