Τέλος τα ονόματα στα μοντέλα;

2.951 Επισκέψεις στο άρθρο (26/9/2019)

Ξεμείναμε από ονόματα και γίνονται όλα τα μοντέλα αριθμοί; Εύκολο ναι, είναι όμως καλύτερο;


Πόσα μοντέλα έχουν μείνει στην αγορά σήμερα που δεν έχουν αντί για όνομα κάποιον κωδικό; Και από αυτά που συνεχίζουν, πόσα θα παραμείνουν έτσι και πόσα θα αλλάξουν και θα γίνουν και αυτά ακόμη ένας κωδικός; Είναι καλύτερα έτσι;

Κωδικούς αντί για ονόματα έχουν πολλές μάρκες εδώ και χρόνια. Η Audi είναι ένα καλό παράδειγμα. «Α» είναι ο κωδικός για τα συμβατικά μοντέλα, «Q» για τα SUV και «R» για τα σπορ. Από κει και πέρα καταλαβαίνεις ότι ένα Α1 είναι μικρότερο από ένα Α3 και ένα Α5 μικρότερο από ένα Α7. Απλά.

Κάπως έτσι παίζει και η γκάμα της BMW, με την Σειρά 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8. Τα SUV προσθέτουν από ένα «Χ» μπροστά και πάλι από την αρχή. Η Mercedes είναι λίγο πιο πολύπλοκη όμως και εδώ τα μοντέλα ακολουθούν περίπου το αλφάβητο σε μέγεθος, ενώ τα SUV ξεκινούν με τα διακριτικά «GL» και ένα γράμμα για το μέγεθος του μοντέλου με βάση της σειρά του αλφαβήτου.

Κωδικούς έχει ακόμη η Citroen, η Mazda αλλά και η Peugeot. Κωδικούς έχει αντί για μοντέλα και η Volvo αλλά και η Tesla, με τα μοντέλα S,X,Y, γράμματα που επιλέχθηκαν για να κάνουν το ακρώνυμο που σχηματίζουν πιο πικάντικο.

Ακόμη πιο έντονο γίνεται αυτό το μοτίβο με τα ηλεκτρικά. Η VW ήδη φαίνεται πως αφήνει τα ονόματα των διαφόρων ανέμων που παραδοσιακά έδινε στα μοντέλα της, και πάει και αυτή σε κωδικούς, με το νέο ID3 να είναι μικρομεσαίο, το ID1 θα είναι μικρό, περίπου στην ίδια σειρά με την Audi.

Και αυτό είναι μάλλον κατανοητό για αρχή στα ηλεκτρικά, ώστε να καταλαβαίνει ο κόσμος περίπου τι αγοράζει, με βάση το όνομα. Όμως είναι πολύ βαρετό. Και κάποιοι κατασκευαστές αρνούνται να μπουν στη λογική. Η Toyota, παρά την σύνθετη γκάμα της, επιμένει με ονόματα κανονικά, όπως και η Nissan και η Mitsubishi. Η Renault επίσης, και αυτή όπως και η Nissan, και στα ηλεκτρικά τους.

Εσείς όμως τι λέτε; Προτιμάτε τα εύκολα ονόματα που εξηγούν το μέγεθος και το είδος ενός μοντέλου; Ή θέλετε κάτι με περισσότερο χαρακτήρα και ένα κανονικό όνομα;

BRIDGESTONE TURANZA 6
moto