Θα έκανες μετατροπή το αμάξι σου σε ηλεκτροκίνητο;

10.057 Επισκέψεις στο άρθρο (16/3/2020)

Η ηλεκτροκίνηση δεν θα μας έρθει φθηνά. Αν όμως το κόστος μιας μετατροπής είναι χαμηλότερο, θα αρχίσουμε να αλλάζουμε τα μοτέρ με ηλεκτροκινητήρες για να πετύχουμε μηδέν κατανάλωση και ρύπους; Εσείς θα το κάνατε;

Η ιδέα της μετατροπής σε ηλεκτροκίνητο δεν είναι καινούργια. Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα παραγωγής ήταν βασικά μετατροπές των συμβατικών μοντέλων. Ακόμη και σήμερα, τα μοντέλα που πωλούνται και ως συμβατικά και ως ηλεκτρικά, βασικά είναι μετατροπές.

Αυτό γιατί ένα ηλεκτρικό μοντέλο πρέπει να είναι σχεδιασμένο από το μηδέν. Ώστε οι μπαταρίες να απλώσουν στο πάτωμα, να είναι χαμηλά και μοιρασμένες, και το υπόλοιπο αυτοκίνητο να εκμεταλλευτεί όλα τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης: τη δυνατότητα ουσιαστικά για ότι μεταξόνιο θες, κινητήρες σε όποιον άξονα ή τροχό θες, μεγαλύτερους χώρους με μικρότερες διαστάσεις, και πολλά άλλα.

Όμως το κόστος της μετατροπής είναι μικρότερο. Εντάξει, χάνεις λίγο πορτ μαγκάζ αφού οι μπαταρίες πιάνουν χώρο, και συνεχίζεις με αεροδυναμική και τριβές που μειώνουν την αυτοδυναμία. Όμως το σύστημα λειτουργεί, και οι πωλήσεις ηλεκτρικών εκδόσεων συμβατικών μοντέλων θα είναι η βάση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, αφού ο κόσμος τα ξέρει τα μοντέλα αυτά και τα αγαπάει.

Αυτή η ιδέα τώρα φαίνεται πως περνάει και στη μετατροπή. Πως κάνεις το αμάξι σου υγραέριο; Έτσι μπορεί να το κάνεις και ηλεκτρικό. Σαφώς η μετατροπή είναι εκτενέστερη, αφού αλλάζει όλος ο κινητήρας και το κιβώτιο, όμως τα οφέλη είναι όπως είπαμε πολλά.

Ήδη η VW έχει ξεκινήσει την ιδέα στα κλασσικά της μοντέλα, προσφέροντας ένα κιτ μετατροπής για τον πρώτο, πισωκίνητο και πισωμήχανο σκαραβαίο. Αυτή η ιδέα έχει όμως και άλλες προεκτάσεις. Μπορεί να μην αξίζει να μετατρέψεις ένα Corolla του 1997, όμως αν είναι του 1974, τότε μία τέτοια μετατροπή το βάζει στα πράγματα ως νέο-κλασσικό.

Η μετατροπή σε ηλεκτρικό είναι βέβαιο ότι θα πάρει μερίδιο της αγοράς. Τόσο στο κλασσικό με ηλεκτροκινητήρα, όσο και σε πιο μαζικά μοντέλα, όπως έγινε και με το υγραέριο. Τα δημοφιλή πρώτα, ώστε τα νούμερα της αγοράς να ρίξουν το κόστος.

Εσείς όμως θα το κάνατε; Να κρατήσετε το παλιό σας αυτοκίνητο και να το μετατρέψετε σε ηλεκτρικό για να γλιτώσετε κόστος χρήσης; Θα μπαίνατε στον πειρασμό; Θα άξιζε τον κόπο; Και αν όχι, τότε ποιό κλασσικό θα άξιζε να μετατρέψετε για να κρατήσετε;

ELASTIKA 2024
OPEL