Θα πλήρωνες για αυτόματο σε μικρό πόλης;

10.573 Επισκέψεις στο άρθρο (14/4/2021)

Το κόστος ενός μικρού αυτοκινήτου με αυτόματο κιβώτιο αυξάνει την τιμή του από 800 έως 1.700 ευρώ περίπου. Θα δίνατε αυτά τα επιπλέον χρήματα;


Τα αυτόματα κιβώτια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν εκσυγχρονιστεί τόσο ώστε εκτός από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα χειροκίνητα, να μπορούν να συμβαδίζουν με τον εκάστοτε χαρακτήρα του μοντέλου. Έτσι, διαφορετικά λειτουργεί ένα αυτόματο κιβώτιο σε μικρό αυτοκίνητο και διαφορετικά σε ένα σπορ μοντέλο, όμως σε κάθε περίπτωση στο σύνολό τους είναι εξαιρετικά για το σκοπό που προσφέρονται.

Τα περισσότερα αυτόματα κιβώτια πλέον προσφέρουν καλύτερη εργοστασιακή κατανάλωση από τα μηχανικά και καλύτερες επιδόσεις. Προσφέρουν άνετες και χαλαρές αλλαγές, δεν «χαζεύουν» ποτέ στο να ψάχνουν τη σωστή σχέση, δεν πατινάρουν, δεν κλωτσάνε και δεν χαλάνε. Κάποια έχουν και μια δόση «σπορ» χαρακτήρα, με λειτουργία για πιο γρήγορες αλλαγές και σε πιο ψηλές στροφές, αλλά και λειτουργία κατεβάσματος στο φρενάρισμα.

Στην πράξη προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία και άνεση και είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι που έχουν «ζήσει» έστω και λίγο με αυτά, «πίνουν νερό στο όνομά τους» και δύσκολα ξαναγυρίζουν στα κλασικά χειροκίνητα κιβώτια.

Ιδιαίτερα σε ένα μικρό ή μικρομεσαίο μοντέλο, το αυτόματο κιβώτιο συνθέτει ίσως την ιδανική επιλογή καθώς προορίζονται κυρίως για την πόλη ωστόσο είναι και πιο πρακτικά στην οδήγηση και στον ανοιχτό δρόμο. Μάλιστα σε αυτές τις κατηγορίες συναντάμε διαφορετικά ήδη αυτόματου κιβωτίου (με μετατροπέα ροπής, διπλού συμπλέκτη, CVT κλπ.) ενώ οι σχέσεις του φτάνουν μέχρι και τις 8, κατάλληλα για όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις.

Από πλευράς κόστους που  είναι και αυτό που διαμορφώνει την τελική επιλογή, το αυτόματο προσθέτει σε ένα μικρό μοντέλο από 800 ευρώ μέχρι και 1.700 ευρώ αναλόγως με το μοντέλο και την εταιρεία, ενώ αντίστοιχα το επιπλέον κόστος για ένα μικρομεσαίο ξεκινά από 1.700 μέχρι και 2.500 ευρώ περίπου.

Πόσο «τιμολογείτε» εσείς τα οφέλη ενός αυτόματου κιβωτίου; Αξίζει να δώσει κανείς τα επιπλέον χρήματα για την αγορά του σε σχέση με το συμβατικό κιβώτιο και αν ναι ποιες άλλες είναι οι προϋποθέσεις για να το κάνει;

peugeot
skoda