Toyota GR Corolla Cross: Corolla SUV με 300+ άλογα & τετρακίνηση
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Toyota GR Corolla Cross: Corolla SUV με 300+ άλογα & τετρακίνηση

79.727 Επισκέψεις στο άρθρο (28/12/2023)

Η Corolla έγινε SUV, όπως το Yaris Cross στο πλευρό του Yaris, και μετά το λανσάρισμα της ισχυρής GR Corolla των 304 ίππων ξεκίνησαν οι ψίθυροι για την «καυτή» τετρακίνητη GR Corolla Cross.

Η ισχυρότερη Corolla Cross με καρδιά GR

Τα τελευταία χρόνια η Toyota έχει καταφέρει να διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στις «πράσινες» υβριδικές εκδόσεις των μοντέλων της και σε κάποιες εκδόσεις υψηλών επιδόσεων δια χειρός Gazoo Racing. Για πολλούς, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η εμπλοκή της Toyota στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (σ.σ. το 2021, το 2022 και το 2023 κέρδισε τον τίτλο στο κατασκευαστών), που είχε ως αποτέλεσμα sport κατασκευές όπως το Toyota GR Yaris με τον 3κύλινδρο 12βάλβιδο turbo κινητήρα βενζίνης 1,6 λίτρων, ο οποίος προσφέρει 261 ίππους και 360 Nm ροπής, και πιο πρόσφατα την κορυφαία Toyota GR Corolla με 304 ίππους, 6άρι μηχανικό κιβώτιο και σύστημα τετρακίνησης GR-FOUR, όπως αυτή του μικρότερου Yaris. Ωστόσο φαίνεται πως η Toyota δεν θα σταματήσει εκεί. Ήδη έχει σχηματιστεί έντονη φημολογία γύρω από τη δημιουργία της κορυφαίας GR έκδοσης για την Corolla Cross, την Crossover εκδοχή της Corolla η οποία ωστόσο δε μοιάζει σε τίποτα με την «κανονική» χάτσμπακ.

Πιο άγριο σε εμφάνιση & με intercooler που γράφει GR-FOUR

Και επειδή, όπως λέει και ο λαός «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», ο ανεξάρτητος Βραζιλιάνος σχεδιαστής Kleber Silva δημιούργησε με την ψηφιακή του πένα μια πρόταση για την Toyota GR Corolla Cross. Αντλώντας έμπνευση και από τα άλλα GR μοντέλα της Toyota, η Corolla Cross απέκτησε νέο πιο «άγριο» προφυλακτήρα με μια μεγάλη κυψελοειδή γρίλια η οποία κοσμείται από το έμβλημα της Gazoo Racing, ενώ αξίζει να σημειωθεί η λεπτομέρεια που κρύβεται στα ενδότερα με το intercooler του turbo να έχει την επιγραφή «GR-FOUR», όπως και στην «αδελφή» GR Corolla. Επιπλέον, το σπορ ντιζάιν εκφράζεται από τις αεροδυναμικές λεπτομέρειες, τη γυαλιστερή μαύρη μάσκα που συνδυάζεται με μαύρους καθρέπτες και οροφή, αλλά και τις πολυάκτινες μαύρες ζάντες, δάνειο από την GR Corolla.

Ίδιο μοτέρ με την GR Corolla: 304 άλογα & τετρακίνηση

Κάτω από το καπό της GR Corolla Cross είναι σχεδόν δεδομένο πως θα κρύβεται αυτούσιο το μηχανικό σύνολο της ισχυρότερης Corolla. Μιλάμε για τον 3κύλινδρο 1.600άρη turbo κινητήρα του GR Yaris με κωδικό G16E-GTS που στην περίπτωση της GR Corolla αποδίδει 304 άλογα και 370 Nm ροπής.



Το σύνολο ολοκληρώνεται με 6άρι μηχανικό κιβώτιο, ενώ για τη μετάδοση της κίνησης στους τέσσερις τροχούς υπάρχει συνεργασία με το νέο σύστημα τετρακίνησης το οποίο η Toyota ονομάζει GR-FOUR (σ.σ. η ονομασία παραπέμπει στην τετρακίνηση GT-FOUR της Celica) που έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την ισχύ που πηγαίνει σε κάθε τροχό, ενώ ταυτόχρονα είναι απλό και ελαφρύ. Ως εκ τούτου, η «καυτή» Corolla Cross θα είναι και αυτή τετρακίνητη, με 304 άλογα και εκρηκτικές επιδόσεις που θα την θέσουν αντιμέτωπη με Plug-in υβριδικά μοντέλα αντίστοιχων επιδόσεων στην κατηγορία των C-SUV (βλ. Peugeot 3008 Hybrid4 και Opel Grandland PHEV Hybrid με 300 άλογα και 4x4) ή ακόμα και το βενζινοκίνητο VW T-Roc R με τετρακίνηση 4Motion και 300 άλογα από τον 2λιτρο TSI.

Sport εσωτερικό με πινελιές GR

Κλείνοντας, παρόλο που δεν υπάρχει εικόνα από το εσωτερικό της GR Corolla Cross, είναι δεδομένο πως θα κινηθεί στα πρότυπα των υπόλοιπων GR μοντέλων και πιο κοντά στην πρόσφατα παρουσιασμένη Corolla. Ανάμεσα στις sport πινελιές θα βρίσκονται το τριάκτινο sport τιμόνι με την παχιά στεφάνη και το λογότυπο GR στο κάτω μέρος, οι κόκκινες ραφές στα μπάκετ, επενδεδυμένα με alcantara καθίσματα, τα πεντάλ αλουμινίου κ.ά.. Ωστόσο, θα διατηρηθούν στο ακέραιο τα τεχνολογικά καλούδια της «απλής» Corolla Cross με την high definition οθόνης αφής 10,5 ιντσών να δεσπόζει ψηλά στο κέντρο του λιτού σε σχεδίαση ταμπλό με δύο «στρώσεις», όπως επίσης και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών που ενσωματώνει πολλαπλές ενδείξεις και παραμετροποιείται ανάλογα με τα γούστα του οδηγού.



Σαφείς ενδείξεις για το πότε μπορεί να δούμε την Toyota GR Corolla Cross δεν υπάρχουν προς το παρόν, ωστόσο αναμένουμε με αγωνία για το αν θα επαληθευτούν τα σενάρια που θα φέρουν ένα ακόμη sport μοντέλο υψηλών επιδόσεων στη γκάμα της Toyota.

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
vw