Είναι η προτίμησή σας στα ατμοσφαιρικά αυτοκίνητα ακόμη βάσιμη ή μήπως επιμένετε πεισματικά σαν παλαιοημερολογίτης; Με όλους τους κατασκευαστές να έχουν αγκαλιάσει το τούρμπο, υπάρχει λόγος να ψάχνετε το μόνο ατμοσφαιρικό της αγοράς για να το ψωνίσετε; Μήπως είναι η ώρα να το παραδεχτείτε;
autotriti team
Αν δεν το έχετε ακούσει ακόμη, και η Honda και η Toyota έχουν κινητήρες τούρμπο πλέον στη γκάμα τους. Η Nissan είχε ήδη ενώ η Subaru και η Mitsubishi από παλιά. Αν θέλετε σήμερα να αγοράσετε αυτοκίνητο χωρίς τούρμπο κινητήρα, πρέπει να βγείτε για σαφάρι. Δεν είναι πολλά.Αρα στο ντέρμπι των αιωνίων, τούρμπο vs. ατμόσφαιρα σημειώνουμε «ένα» και προχωράμε. Μπορεί πριν πέντε χρόνια να ήμασταν ακόμη στο «Χι» αλλά στο δεύτερο ημίχρονο τα τούρμπο τα ισοπέδωσε όλα. Είχατε δίκιο να επιμένετε όμως;Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Βλέπεις πριν πέντε χρόνια το βασικότερο επιχείρημα υπέρ των ατμοσφαιρικών, και με βάση το ποιοι κατασκευαστές επέμεναν, ήταν η αξιοπιστία. Ολόκληρη Toyota εξάλλου δεν μπορεί να έκανε λάθος να μην προσφέρει τούρμπο. Και είναι πιθανό, με βάση το όνομα της μάρκας και την άριστη φήμη της σε θέματα αξιοπιστίας, πέντε χρόνια πριν να μην έβλεπε πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία διατηρώντας το ρεκόρ της.Όμως πέντε χρόνια πέρασαν από τότε. Αν κοιτάξει κανείς πόσο διαρκεί η σχεδίαση και εξέλιξη ενός μοτέρ θα καταλάβει πως τότε ήταν που η Toyota άρχισε να εξελίσσει το δικό της τούρμπο βενζινοκινητήρα. Δεν θα ήταν λοιπόν απίθανο να επιμένει κάποιος ατμοσφαιρικά το 2010 με το επιχείρημα ότι το τούρμπο δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρη αξιοπιστία.Το 2015 όμως; Μήπως τώρα πρέπει να αλλάξουμε το πουκάμισο των τελευταίων ετών και να δούμε πως το πράγμα έχει πλέον αλλάξει;Πως οι εναπομείναντες ατμοσφαιρικοί κινητήρες είναι πλέον κάποιοι πολύ ειδικοί, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Όπως αυτοί της Toyota. Ή είναι κάτι ξεχασμένες εκδόσεις που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, όπως ο 1,6 χωρίς τούρμπο της Peugeot που υπερκαλύπτεται από τον νέο 1.200άρη της μάρκας.Τι λέτε λοιπόν; Μήπως είναι καιρός να τελειώσουμε με το ντέρμπι και να προχωρήσετε χωρίς άλλους ενδοιασμούς στην τεχνολογία που έχει όχι απλά επικρατήσει, αλλά σαρώσει την αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια;Εσείς μήπως επιμένετε χωρίς λόγο; Τι λέτε;
Μα turbo είχαμε και παλιότερα στην δεκαετία του '80, και του '90.Ξεχάσατε τα fiat uno turbo 1300cc 105 άλογα ιπποδύναμη μη καταλυτικά. το τουρμπάκι του λαού με αντίπαλο το peugeot 205 gti.Πόσοι αγοράζαν τότε turbo στην Ελλάδα;5500000 δραχμές για ένα uno turbo το 1993 και μετά το punto gt 5!Για την πρώτη γενιά toyota supra που σηκώνονταν τα φανάρια της, έμοιαζε με ferrari λέγατε είναι το καλύτερο όχημα τηρουμένων των αναλογιών, για την δεύτερη γενιά εκθιάζατε πως είναι ότι καλύτερο το twin turbo με τα 330 άλογα ιπποδύναμη...μετά λέγατε για τις bmw m3 με τα ατμοσφαιρικά άλογα ότι είναι καλά και ξεχάσατε τα turbo.Μην ξεχνάτε πως τα toyota supra είχαν 330 άλογα ιπποδύναμη και άντεχαν εως 650+ και λειτουργούσε το μοτέρ αξιόπιστα!Ακόμα τα βάζουν σε κόντρες, drift, dragster, δεξιοτεχνίες, κ.τ.λ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΣΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ 1993 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ;ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥΡΜΠΟ ΣΤΑ 200000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ;ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ;Εδώ τρομάζουν κατασκευαστές με 200 άλογα ιπποδύναμη να λειτουργήσουν για 2 χρόνια με αξιοπιστία στο μοτέρ.Να μην γράψω άλλα παραδείγματα.
Και επειδή τα έχουμε ξαναπεί, δεν γίνεται αφού δεν κάνουν πωλήσεις οχημάτων οι κατασκευαστές να μην μετριάζεται από τους αιμοδότες στα ανταλλακτικά των μικρών τούρμο λόγω περιοσριμένης αξιοπιστίας, όσω λίγων αγοράζουν όχημα.
Μόδα ξεμόδα πόσα uno turbo κυκλοφορούν και μάλιστα να φαίνονται σαν μοντέλα 2015;;;;;;;Μόνοι όσοι και όσες τα διατηρούμε ακόμα ως συλλεκτικά.
Οι Ιάπωνες είναι γνώστες των μικρών και μεγάλων οχημάτων turbo και μάλιστα ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, το έδειξε η αυτοκινητιστική ιστορία.
Εντάξει για κάποιους μικροπροβλήματα στα turbo είναι η αλλαγή τουρμπίνας, γιατί η επισκευή είναι για γέλια, η αλλαγή φλάντζας, πλανιαρίσματα κεφαλής, κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΣΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ;ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΙΣΟ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ;;;;;;;;;;;;;;;;
Χαμηλό κόστος συντήρης, κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ. η ατμόσφαιρα είναι μονόδρομος, ειδικά στα κάτω των 2000 κυβικών.Τώρα υπάρχουν και αυτοί που γράφουν για να γράφουν ενώ έχουν στην κατοχή τους ατμοσφαιρικά οχήματα μιας και δεν μπορούν να συντηρήσουν τουρμπάκι και ξέρουν καλά το τι συμβαίνει, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΡΕΛΛΑ, ΚΑΚΙΑ, κ.τ.λ. γράφουν τα αντίθετα...ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Η ερώτηση του άρθρου μάλλον ρητορική είναι .Έκανα έρευνα αγοράς πρόσφατα και οι επιλογές μου ήταν όλες turbo (diesel & βενζίνη)...διατηρώ επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της επιλογής (1.5 turbo) αλλά τι να κάνεις......και τα 8βάλβιδα κάποτε ήταν πιο αξιόπιστα από τα 12 & 16βάλβιδα αλλά δεν υπάρχουν πλέον...
Λουκία keep on.......
Τη μόδα την καθορίζουν και οι εταιρίες, ας μη το ξεχνάμε, ολόκληρη αγορά άνοιξε με την είσοδο/επέλαση της τουρμπίνας στους μικρούς κινητήρες. Το παν όμως για την ελληνική αγορά είναι το κόστος και αγοράς και συντήρησης. Η αξιοπιστία είναι το σημαντικότερο και έπεται η κατανάλωση. Τι να κάνεις τα -2 λίτρα στα 100 χλμ αν σου βγει πολλαπλάσια αβαρία σε σχέση με πχ ένα, δοκιμασμένο τεχνολογικά, ατμοσφαιρικό; Πχ honda. Καλή η τουρμπίνα (ανάβει τα αίματα-κακά τα ψέματα) μα από την άλλη : σπεύδε βραδέως. Προσωπικά 8βάλβιδο έχουμε στην οικογένεια και όταν βγήκε η ανάγκη για 2ο όχημα μικρότερο, πάλι 8βάλβιδο προτιμήσαμε, και τα 2 ατμοσφαιρικά, ευτυχώς γράφουν χιλιάδες χλμ, αδιάφορα μεν, σίγουρα δε. Α! και σαν κατακλείδα: μη γελιέστε και τα τούρμπο καίνε, και μάλιστα περισσότερο από τα ατμοσφαιρικά, θέλει τρόπο, συνήθεια και υπομονή η οικονομική οδήγηση, μα το γκάζι είναι γλυκό, ψέματα;
Δεν είναι μόδα το turbo αλλά επιτακτική ανάγκη. Της μόδας είναι το downsize.
Πως βγαίνουν πολλά άλογα από λίγα κυβικά;
Με υπερπλήρωση.
Με άμεση έγχυση καυσίμου.
Με βαλβίδες πλήρως μεταβλητού χρονισμού και βυθίσματος.
καποτε ηταν ( μοδα η ταση ) τα ατμοσφαιρικα συνολα,αποδεκτο.τωρα ειναι τα turbo,κανενα προβλημα!δεν βρισκω κατι κακο σε αυτο.η μοδα γυρναει και ξαναγυρναει..δεν θεωρω οτι κατοχος ατμ συνολου αισθανεται μειονεκτηκα απεναντι σε καποιον με τουρμπο επειδη εχει την <τεχνολογια> ως προς τις τιμες ροπης η καταναλωσης η ρεπριζ . .διαλεγεις κ περνεις ! συμπερασμα για μενα εχοντας οδηγικη εμπειρια και απο τα 2 συνολα, θα ελεγα οποιος ΘΕΛΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΕΡΝΕΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥΡΜΠΟ !! αλλοι την βρισκουν να βλεπουν το στροφομετρο στις 4.000 σ.α.λ και να τα εχει δωσει ολα η ροπη κ αλλοι να το βυθιζουν στις 7.000 σ.α.λ η στις 8.000 σ.α.λ !! θα προτιμουσα για παραδειγμα ενα civic type r παρα ενα scirocco 2.0 tsi !!!
Η άποψή μου είναι η εξής.Λόγω της υποχρέωσης για χαμηλές εκπομπές ρύπων και κατανάλωσης η λύση του τούρπο ήταν μονόδρομος.Θυμάστε την άτυπη κόντρα Toyota - VW με αφορμή τις καταναλώσεις των Prius και Golf GT ?? και οι δύο προέβαλαν την χαμηλή αναλογικά κατανάλωση με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Τελικά επικράτησε το τούρμπο λόγω οικονομίας κατασκευής άλλα και απόδοσης ισχύος λόγω συνεχόμενης αύξησης του βάρους. Όσο για αξιοπιστία απλά πλέον με την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής δεν υπάρχει καθαρό ιαπωνικό ή ευρωπαϊκό ή οτιδήποτε άλλο... το μαρτυρούν άλλωστε και ανακλήσεις που πλέον είναι από όλες τις εταιρείες και που δεν χρησιμοποιούσαν υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ. Επειδή λοιπόν μου αρέσει η τεχνολογία και δεν αναπολώ τα παλιά θα προτιμούσα αυτοκίνητο που να συνδυάζει Υβρυδικό με Τούρμπο Κάτι σαν το καινούργιο Volvo XC90 που είναι βενζινοκίνητο δείτε λίγο επιδόσεις-κατανάλωση ή και turbodiesel με ηλεκτρικό όπως το Volvo V60 Diesel Hybrid. Τυχαία ανέφερα την volvo υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.
Νομίζω ότι οι τούρμο κινητήρες έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να συναγωνίζονται επάξια την απόκριση και αξιοπιστία των μεγαλύτερων σε κυβικά ατμοσφαιρικών κινητήρων. Μάλιστα το πρόσθετο όφελος από την ροπή από πολύ χαμηλά, το μικρότερο βάρος και όγκος του κινητήρα, και η καλύτερη κατανάλωση, όλα συνηγορούν υπέρ των τούρμπο. Να μην ξεχάσουμε και το φορολογικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Τώρα, προσωπικά βρίσκω ότι οι καλοί (2-λιτροι και πάνω) ατμοσφαιρικοί κινητήρες προηγούνται ακόμα στην αίσθηση γραμμικότητας που δίνουν στο οδηγό, αλλά αυτό μάλλον είναι πλέον ψιλά γράμματα.
Είμαι κάτοχος 159 tbi απο το 2009 με 107000 χλμ χωρίς κανένα ζήτημα στο turbo, στο μοτερ και στο αυτοκίνητο γενικότερα. Θεωρώ οτι το turbo απο την εταιρεία, χωρίς πειραματισμούς και πειράγματα δεν έχουν κανένα θέμα απο άποψη αξιοπιστίας. Απο γνωστούς με octavia 1.8 turbo καθώς και octania 5 gt δίλιτρο turbo δεν έχω ακούσει παράπονο, παρόλο που έχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα. Μάλλον παίζει σημαντικό ρόλο ο σωστός τρόπος οδήγησης, ζέσταμα, σωστό κρύωμα του turbo μετά απο κυνήγι και ευλάβεια στο service. Τo turbo είναι πιο άνετο στην οδήγηση, ελέω ροπής, και σου δίνει παρα πολύ καλές ενδιάμεσες επιταχύνσεις. Υπάρχουν στιγμές όμως που μου λείπει ο απίστευτος ήχος της προηγούμενης 156 που είχα στις 7100 στροφές.
Μα turbo είχαμε και παλιότερα στην δεκαετία του '80, και του '90.Ξεχάσατε τα fiat uno turbo 1300cc 105 άλογα ιπποδύναμη μη καταλυτικά. το τουρμπάκι του λαού με αντίπαλο το peugeot 205 gti.Πόσοι αγοράζαν τότε turbo στην Ελλάδα;5500000 δραχμές για ένα uno turbo το 1993 και μετά το punto gt 5!Για την πρώτη γενιά toyota supra που σηκώνονταν τα φανάρια της, έμοιαζε με ferrari λέγατε είναι το καλύτερο όχημα τηρουμένων των αναλογιών, για την δεύτερη γενιά εκθιάζατε πως είναι ότι καλύτερο το twin turbo με τα 330 άλογα ιπποδύναμη...μετά λέγατε για τις bmw m3 με τα ατμοσφαιρικά άλογα ότι είναι καλά και ξεχάσατε τα turbo.Μην ξεχνάτε πως τα toyota supra είχαν 330 άλογα ιπποδύναμη και άντεχαν εως 650+ και λειτουργούσε το μοτέρ αξιόπιστα!Ακόμα τα βάζουν σε κόντρες, drift, dragster, δεξιοτεχνίες, κ.τ.λ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΣΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ 1993 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ;ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥΡΜΠΟ ΣΤΑ 200000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ;ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ;Εδώ τρομάζουν κατασκευαστές με 200 άλογα ιπποδύναμη να λειτουργήσουν για 2 χρόνια με αξιοπιστία στο μοτέρ.Να μην γράψω άλλα παραδείγματα. Και επειδή τα έχουμε ξαναπεί, δεν γίνεται αφού δεν κάνουν πωλήσεις οχημάτων οι κατασκευαστές να μην μετριάζεται από τους αιμοδότες στα ανταλλακτικά των μικρών τούρμο λόγω περιοσριμένης αξιοπιστίας, όσω λίγων αγοράζουν όχημα. Μόδα ξεμόδα πόσα uno turbo κυκλοφορούν και μάλιστα να φαίνονται σαν μοντέλα 2015;;;;;;;Μόνοι όσοι και όσες τα διατηρούμε ακόμα ως συλλεκτικά. Οι Ιάπωνες είναι γνώστες των μικρών και μεγάλων οχημάτων turbo και μάλιστα ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, το έδειξε η αυτοκινητιστική ιστορία. Εντάξει για κάποιους μικροπροβλήματα στα turbo είναι η αλλαγή τουρμπίνας, γιατί η επισκευή είναι για γέλια, η αλλαγή φλάντζας, πλανιαρίσματα κεφαλής, κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΣΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ;ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΙΣΟ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ;;;;;;;;;;;;;;;; Χαμηλό κόστος συντήρης, κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ. η ατμόσφαιρα είναι μονόδρομος, ειδικά στα κάτω των 2000 κυβικών.Τώρα υπάρχουν και αυτοί που γράφουν για να γράφουν ενώ έχουν στην κατοχή τους ατμοσφαιρικά οχήματα μιας και δεν μπορούν να συντηρήσουν τουρμπάκι και ξέρουν καλά το τι συμβαίνει, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΡΕΛΛΑ, ΚΑΚΙΑ, κ.τ.λ. γράφουν τα αντίθετα...ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Η ερώτηση του άρθρου μάλλον ρητορική είναι .Έκανα έρευνα αγοράς πρόσφατα και οι επιλογές μου ήταν όλες turbo (diesel & βενζίνη)...διατηρώ επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της επιλογής (1.5 turbo) αλλά τι να κάνεις......και τα 8βάλβιδα κάποτε ήταν πιο αξιόπιστα από τα 12 & 16βάλβιδα αλλά δεν υπάρχουν πλέον... Λουκία keep on.......
Τη μόδα την καθορίζουν και οι εταιρίες, ας μη το ξεχνάμε, ολόκληρη αγορά άνοιξε με την είσοδο/επέλαση της τουρμπίνας στους μικρούς κινητήρες. Το παν όμως για την ελληνική αγορά είναι το κόστος και αγοράς και συντήρησης. Η αξιοπιστία είναι το σημαντικότερο και έπεται η κατανάλωση. Τι να κάνεις τα -2 λίτρα στα 100 χλμ αν σου βγει πολλαπλάσια αβαρία σε σχέση με πχ ένα, δοκιμασμένο τεχνολογικά, ατμοσφαιρικό; Πχ honda. Καλή η τουρμπίνα (ανάβει τα αίματα-κακά τα ψέματα) μα από την άλλη : σπεύδε βραδέως. Προσωπικά 8βάλβιδο έχουμε στην οικογένεια και όταν βγήκε η ανάγκη για 2ο όχημα μικρότερο, πάλι 8βάλβιδο προτιμήσαμε, και τα 2 ατμοσφαιρικά, ευτυχώς γράφουν χιλιάδες χλμ, αδιάφορα μεν, σίγουρα δε. Α! και σαν κατακλείδα: μη γελιέστε και τα τούρμπο καίνε, και μάλιστα περισσότερο από τα ατμοσφαιρικά, θέλει τρόπο, συνήθεια και υπομονή η οικονομική οδήγηση, μα το γκάζι είναι γλυκό, ψέματα;
Δεν είναι μόδα το turbo αλλά επιτακτική ανάγκη. Της μόδας είναι το downsize. Πως βγαίνουν πολλά άλογα από λίγα κυβικά; Με υπερπλήρωση. Με άμεση έγχυση καυσίμου. Με βαλβίδες πλήρως μεταβλητού χρονισμού και βυθίσματος.
καποτε ηταν ( μοδα η ταση ) τα ατμοσφαιρικα συνολα,αποδεκτο.τωρα ειναι τα turbo,κανενα προβλημα!δεν βρισκω κατι κακο σε αυτο.η μοδα γυρναει και ξαναγυρναει..δεν θεωρω οτι κατοχος ατμ συνολου αισθανεται μειονεκτηκα απεναντι σε καποιον με τουρμπο επειδη εχει την <τεχνολογια> ως προς τις τιμες ροπης η καταναλωσης η ρεπριζ . .διαλεγεις κ περνεις ! συμπερασμα για μενα εχοντας οδηγικη εμπειρια και απο τα 2 συνολα, θα ελεγα οποιος ΘΕΛΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΠΕΡΝΕΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥΡΜΠΟ !! αλλοι την βρισκουν να βλεπουν το στροφομετρο στις 4.000 σ.α.λ και να τα εχει δωσει ολα η ροπη κ αλλοι να το βυθιζουν στις 7.000 σ.α.λ η στις 8.000 σ.α.λ !! θα προτιμουσα για παραδειγμα ενα civic type r παρα ενα scirocco 2.0 tsi !!!
και τα "αγαπημένα" Diesel turbo έχουν.....Απλή επισήμανση!
Η άποψή μου είναι η εξής.Λόγω της υποχρέωσης για χαμηλές εκπομπές ρύπων και κατανάλωσης η λύση του τούρπο ήταν μονόδρομος.Θυμάστε την άτυπη κόντρα Toyota - VW με αφορμή τις καταναλώσεις των Prius και Golf GT ?? και οι δύο προέβαλαν την χαμηλή αναλογικά κατανάλωση με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Τελικά επικράτησε το τούρμπο λόγω οικονομίας κατασκευής άλλα και απόδοσης ισχύος λόγω συνεχόμενης αύξησης του βάρους. Όσο για αξιοπιστία απλά πλέον με την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής δεν υπάρχει καθαρό ιαπωνικό ή ευρωπαϊκό ή οτιδήποτε άλλο... το μαρτυρούν άλλωστε και ανακλήσεις που πλέον είναι από όλες τις εταιρείες και που δεν χρησιμοποιούσαν υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ. Επειδή λοιπόν μου αρέσει η τεχνολογία και δεν αναπολώ τα παλιά θα προτιμούσα αυτοκίνητο που να συνδυάζει Υβρυδικό με Τούρμπο Κάτι σαν το καινούργιο Volvo XC90 που είναι βενζινοκίνητο δείτε λίγο επιδόσεις-κατανάλωση ή και turbodiesel με ηλεκτρικό όπως το Volvo V60 Diesel Hybrid. Τυχαία ανέφερα την volvo υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.
Εγώ λέω, ατμόσφαιρα για τα supercars και turbo για οτιδήποτε άλλο από 1600 κυβικά και άνω.
Νομίζω ότι οι τούρμο κινητήρες έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε να συναγωνίζονται επάξια την απόκριση και αξιοπιστία των μεγαλύτερων σε κυβικά ατμοσφαιρικών κινητήρων. Μάλιστα το πρόσθετο όφελος από την ροπή από πολύ χαμηλά, το μικρότερο βάρος και όγκος του κινητήρα, και η καλύτερη κατανάλωση, όλα συνηγορούν υπέρ των τούρμπο. Να μην ξεχάσουμε και το φορολογικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Τώρα, προσωπικά βρίσκω ότι οι καλοί (2-λιτροι και πάνω) ατμοσφαιρικοί κινητήρες προηγούνται ακόμα στην αίσθηση γραμμικότητας που δίνουν στο οδηγό, αλλά αυτό μάλλον είναι πλέον ψιλά γράμματα.
Είμαι κάτοχος 159 tbi απο το 2009 με 107000 χλμ χωρίς κανένα ζήτημα στο turbo, στο μοτερ και στο αυτοκίνητο γενικότερα. Θεωρώ οτι το turbo απο την εταιρεία, χωρίς πειραματισμούς και πειράγματα δεν έχουν κανένα θέμα απο άποψη αξιοπιστίας. Απο γνωστούς με octavia 1.8 turbo καθώς και octania 5 gt δίλιτρο turbo δεν έχω ακούσει παράπονο, παρόλο που έχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα. Μάλλον παίζει σημαντικό ρόλο ο σωστός τρόπος οδήγησης, ζέσταμα, σωστό κρύωμα του turbo μετά απο κυνήγι και ευλάβεια στο service. Τo turbo είναι πιο άνετο στην οδήγηση, ελέω ροπής, και σου δίνει παρα πολύ καλές ενδιάμεσες επιταχύνσεις. Υπάρχουν στιγμές όμως που μου λείπει ο απίστευτος ήχος της προηγούμενης 156 που είχα στις 7100 στροφές.