VW Passat vs Audi A4: Καλύτερη τιμή ή σηματάκι;

5.703 Επισκέψεις στο άρθρο (21/2/2020)

Είναι το «Made in Germany» ικανό για να κάνει το VW Passat αρκετά premium ώστε να σταθεί απέναντι στο Α4; Και από την άλλη, είναι ικανή η μεγάλη διαφορά στην τιμή να κάνει το Α4 να χάσει μερίδιο αγοράς απέναντι στο φθηνότερο Passat; Τι λέτε;


Τα γερμανικά μεσαία του ομίλου VW τα χωρίζουν περισσότερα από ότι έχουμε συνηθίσει. Μπορεί από το VW Golf στο Audi A3 οι διαφορές να είναι λιγότερες από τις ομοιότητες, όμως ένα σκαλί πιο πάνω, το πράγμα αλλάζει. Το Passat και το Α4 έχουν τις περισσότερες διαφορές από οποιαδήποτε άλλα δύο μοντέλα του ομίλου συμμετέχουν στην ίδια κατηγορία.
 
Για αρχή το Passat πατάει στην πλατφόρμα MQB, στο ίδιο πάτωμα δηλαδή με το Golf αλλά και την Octavia. Το Α4 από την άλλη βασίζεται στο πάτωμα που χρησιμοποιούν όλα τα Audi με τον διαμήκη κινητήρα (Α4, Α5, Α6, Α7, Α8, Q5, Q7), την πλατφόρμα MLB. Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι, εκτός από την τοποθέτηση του κινητήρα, που μεταφράζεται κυρίως στους διαθέσιμους χώρους στην καμπίνα (καλύτεροι του Passat) αλλά και διαφορετική οδική συμπεριφορά.
 
Σε ότι αφορά τα μηχανικά, όμως η Audi κάνει χρήση αλουμινίου σε πολλά μέρη της ανάρτησης, ενώ διαφορετικά είναι και τα κιβώτια ταχυτήτων, όχι όμως και οι κινητήρες. Έτσι αν αφαιρέσει κανείς το σημαντικότερο, την πλατφόρμα στα υπόλοιπα τα δύο αυτοκίνητα μοιράζονται πολλά.
 
Τα κάνει όμως αυτό ίδια; Εδώ που τα λέμε αν η Audi μπορεί να πάρει απόσταση από το Golf με το Α3, όταν τα κοινά είναι συντριπτικά περισσότερα από τις διαφορές, τότε είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να κρατήσει τον premium χαρακτήρα του Α4 ανέπαφο από το Passat, όταν υπάρχουν τόσο ριζικές διαφορές.
 
Από την άλλη όμως, η διαφορά τιμής ανάμεσα στο Passat και το Α4 είναι σημαντική. Μεταξύ Golf και A3 υπάρχει διαφορά από 10 ως 25% στις νορμάλ εκδόσεις. Για το A4 όμως η διαφορά από το Passat ξεκινάει από το 30%. Και αν το ποσοστό δεν ακούγεται πολύ, τότε σε απόλυτα νούμερα, οι σχεδόν 10.000 ευρώ που χωρίζουν τα δύο μοντέλα πιθανώς να κάνει πολλούς να το σκεφτούν σοβαρά.
 
Το ερώτημα είναι, τα δίνετε; Είναι το Passat «αρκετό» απέναντι στο Α4; Και από την άλλη έχει το Α4 το παραπάνω που η διαφορά τιμής αφήνει να εννοηθεί; Τι λέτε λοιπόν; Τιμή ή σηματάκι ανάμεσα στα δύο ομόσταυλα μεσαία;

Hyundai
vw