Τιμές Αυτοκινήτων ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing Ηλεκτρικά & Φόρτιση
Νέες Μάρκες στην Ελλάδα
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ποιον πείραξε το πίσω παρμπρίζ και πάει και αυτό για εξαφάνιση;

2.353 Επισκέψεις στο άρθρο (15/5/2026)
Ποιον πείραξε το πίσω παρμπρίζ και πάει και αυτό για εξαφάνιση;

Τουλάχιστον δύο μοντέλα ήδη έχουν αφαιρέσει το πίσω παρμπρίζ.
Η σχεδιαστική ελευθερία αιτία της κατάργησής του.
Κάμερες και οθόνες αντί για πίσω παρμπρίζ μάλλον δεν είναι το ίδιο.
Άγνωστο αν θα ακολουθήσουν κι άλλες μάρκες.

autotriti team

Τουλάχιστον δύο μοντέλα ήδη έχουν αφαιρέσει το πίσω παρμπρίζ

Μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια να έχουμε δει πολλά στοιχεία του αυτοκινήτου που θεωρούσαμε δεδομένα να εξαφανίζονται. Το χειρόφρενο και ο λεβιές ταχυτήτων ήταν μερικά από τα «θύματα» της νέας τάξης πραγμάτων. Το πίσω παρμπρίζ όμως τι έφταιξε; Σε τι ωφελεί η αντικατάστασή του;

Εντάξει, είναι ακόμη αρχή, όμως ήδη έχουμε κάποια μοντέλα σε παραγωγή χωρίς πίσω παρμπρίζ, αν και ακόμη κανένα δεν εισάγεται στην Ελλάδα. Το Polestar 4 ήταν το πρώτο ενώ ακολούθησε το Avatr 12. Και στις δύο περιπτώσεις το μέρος που θα ήταν το πίσω παρμπρίζ έχει μεγάλη κλίση, και έτσι η γυάλινη οροφή κατεβαίνει μέχρι πολύ χαμηλά. Αν υπήρχε παρμπρίζ, η γυάλινη οροφή θα έφτανε μέχρι τη μέση του περίπου. Το ίδιο ισχύει ακόμη περισσότερο στο Avatr 12.

Η σχεδιαστική ελευθερία αιτία της κατάργησής του

Τόσο για την Polestar, πρώην παρακλάδι της Volvo, όσο και για την Avatr, θυγατρική της κινεζικής Changan, η λογική για την αφαίρεση του πίσω παρμπρίζ είναι καθαρά σχεδιαστική επιλογή. Φυσικά το όλο εγχείρημα είναι το νέο αυτό να κάνει εντύπωση, και μάλλον το καταφέρνει. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει γυαλί πάνω από τα κεφάλια των πίσω επιβατών χάρη στην μεγάλη γυάλινη οροφή, όμως για τον οδηγό η θέα προς τα πίσω από τον καθρέφτη είναι αδύνατη.

Κάμερες και οθόνες αντί για πίσω παρμπρίζ μάλλον δεν είναι το ίδιο

Φυσικά η απουσία παρμπρίζ δίνει νέα ευκαιρία για περισσότερες κάμερες και περισσότερες οθόνες. Όμως για τον οδηγό, το να μπορεί απλά να γυρίσει να δει πίσω είναι αναντικατάστατη ευκολία, όσο μεγάλη και αν είναι η οθόνη, όσο υψηλή και αν είναι η ανάλυση της οθόνης, όσο ευρεία και αν είναι η γωνία λήψης. Στο κάτω κάτω αν η κάμερα είναι βρώμικη, καλή τύχη στο παρκάρισμα. Όμως όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις οι κατασκευαστές θεωρούν αυτές τις απόψεις δείγμα του χάσματος ανάμεσα στις γενιές. Η νέα γενιά θα βολευτεί μια χαρά με οθόνη και κάμερα. Οι παλιότεροι ας προσέχαμε.

Άγνωστο αν θα ακολουθήσουν κι άλλες μάρκες

Σαφώς η μόδα είναι κάτι που παρασύρει εύκολα και άλλες μάρκες. Όμως η «δημιουργική ελευθερία» που δίνει η απουσία του πίσω παρμπρίζ δεν είναι δα και τόσο σπουδαία. Εντάξει, αν θες η γυάλινη οροφή να συνεχίζει μονοκόμματη μέχρι πίσω, θες ένα πολύ φαρδύ μεταλλικό τμήμα να γεφυρώνει την δεξιά με την αριστερή πλευρά του αμαξώματος για να διατηρηθεί η στιβαρότητα, και έτσι θυσιάζεται το πίσω παρμπρίζ. Όμως μια τέτοια οροφή δεν είναι για όλους, δεν είναι για όλα τα μοντέλα, και θα παραμείνει μάλλον ειδική, οπότε και το πίσω παρμπρίζ ίσως σωθεί από την εξαφάνιση.
 
Εσύ τι λες; Μπορείς να οδηγήσεις, να κάνεις όπισθεν και να παρκάρεις μόνο με κάμερα και οθόνη και χωρίς να μπορείς να γυρίσεις να δεις πίσω; Αξίζει τον κόπο για περισσότερη «σχεδιατική ελευθερία»;

Έρευνα & επιμέλεια άρθρου: Θανάσης Δαμαλίτης