
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου.
Οριζόντια έκπτωση 50% για όλα τα υβριδικά το 2027.
Διορθωτική ρύθμιση για έκπτωση 75% για υβριδικά σε στοκ.
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου
Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φέρνοντας σημαντικές ειδήσεις και αλλαγές για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Ανάμεσα στις νέες προσθήκες και βελτιώσεις, ξεχωρίζουν οι άμεσες ρυθμίσεις στο καθεστώς του Τέλους Ταξινόμησης για τα υβριδικά οχήματα, οι οποίες απλοποιούν το σύστημα υπολογισμού.
Οριζόντια έκπτωση 50% για όλα τα υβριδικά το 2027
Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση αφορά την παράταση και την πλήρη απλοποίηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τα υβριδικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα:
- Παράταση για ένα εξάμηνο: Το μέτρο παίρνει παράταση έως και την 1η Ιανουαρίου 2027.
- Ενιαία μείωση 50%: Θεσπίζεται οριζόντια μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50%, ανεξαρτήτως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) του οχήματος.
- Κατάργηση του παλιού συστήματος: Το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο καθόριζε κλιμακωτά ποσοστά έκπτωσης ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους, καταργείται οριστικά. Πλέον, όλα τα υβριδικά μπαίνουν κάτω από την ίδια «ομπρέλα» της μισής τιμής στα τέλη ταξινόμησης.
Διορθωτική ρύθμιση για έκπτωση 75% για υβριδικά σε στοκ
Η δεύτερη ρύθμιση λειτουργεί διορθωτικά και έρχεται να δώσει σημαντική φορολογική ελάφρυνση σε αυτοκίνητα που έχουν ήδη εισαχθεί στη χώρα αλλά παραμένουν αταξινόμητα.
- Ποια οχήματα αφορά: Υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με εκπομπές CO₂ μικρότερες ή ίσες με 75 γρ./χλμ. (κατηγορία που επηρεάζει κυρίως τα plug-in υβριδικά μοντέλα).
- Χρονικό παράθυρο εισαγωγής: Αφορά αποκλειστικά τα οχήματα που εισήχθησαν στην Ελλάδα κατά το διάστημα από 1/11/2025 έως 31/5/2026.
- Η προϋπόθεση: Να μην έχουν προχωρήσει ακόμα σε έκδοση πινακίδων (αταξινόμητα).
- Το όφελος: Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα απαλλάσσονται από το 75% των τελών ταξινόμησης, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το τελικό κόστος και να διευκολύνει τη διάθεσή τους στην αγορά.
