GP Αζερμπαϊτζάν: Θρίλερ με νικητή τον Perez

2.629 Επισκέψεις στο άρθρο (6/6/2021)

Η ατυχία του Max Verstappen σε συνδυασμό με ένα περίεργο συμβάν με πρωταγωνιστή τον Hamilton έφεραν τον Perez στο προσκήνιο. Δεύτερη νίκη στην καριέρα του. Πρώτο πόντιουμ για την Aston Martin με τον Vettel.

Το φετινό Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν στους δημόσιους δρόμους του Baku θα μπορούσε να είναι σενάριο κάποιας χιτσκοκικής ταινίας με δράματα και ανατροπές. Ο Max Verstappen, ο οποίος οδηγούσε την κούρσα από νωρίς, μετά τις πρώτες αλλαγές ελαστικών στις οποίες ο Hamilton καθυστέρησε πολύ στα pits και έχασε την πρωτοπορία, είχε ένα κλατάρισμα 5 γύρους πριν το τέλος (!) και κατέληξε στις μπαριέρες. Το ελαστικό της Pirelli αστόχησε στην μεγάλη ευθεία του Baku, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Lance Stroll νωρίτερα, στον 31ο γύρο.

Μετά την κόκκινη σημαία και την προσωρινή διακοπή λόγω του ατυχήματος του Verstappen, ο οποίος φαινόταν απαρηγόρητος στα πλάνα της μετάδοσης, έγινε επανεκκίνηση και εκεί έγινε η δεύτερη «κέντα» με πρωταγωνιστή τον Hamilton. Ο Βρετανός που εκκινούσε δεύτερος, έχοντας μπροστά του τον Perez και πίσω του τους Vettel, Gasly και Leclerc, έκανε ένα λάθος στα φρένα και μπλόκαρε τους εμπρός τροχούς στην πρώτη στροφή (σ.σ. πάτησε ένα κουμπί στο τιμόνι που χρησιμοποιείται για να ζεσταίνονται τα φρένα στον γύρο εκκίνησης) και βρέθηκε τελευταίος. Τελικά, τερμάτισε 16ος.

Με αυτόν τον τρόπο, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τον Μεξικανό, χωρίς την πίεση του Hamilton. Ο Vettel, που θύμισε κάτι από τον παλιό καλό εαυτό του, αναρριχήθηκε από την 11η θέση, από την οποία εκκίνησε αρχικά, στην 2η θέση, χαρίζοντας για πρώτη φορά στην Aston Martin μια θέση στο πόντιουμ. Τρίτη πέρασε την καρό σημαία η AlphaTauri του Pierre Gasly, ο οποίος έκανε έναν πολύ καλό αγώνα.

Ο Verstappen σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στο Baku, ωστόσο, επειδή δεν τερμάτισε, δεν πήρε τον έξτρα βαθμό. Αυτός πέρασε στον αμέσως ταχύτερο Sergio Perez που σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:44.687.

Κλείνοντας, σημειώστε πως τα δύο περιστατικά που αφορούν στην αστοχία των ελαστικών εξετάζονται από την Formula 1 και την Pirelli, ώστε να εξακριβωθεί αν υπήρχε κατασκευαστικό λάθος, δεν είχαν την σωστή πίεση ή καταστράφηκαν από κάποιο θραύσμα.


Mercedes
skoda