Λόγοι να σιχαθείς, αλλά και να αγαπήσεις το diesel

Λόγοι να σιχαθείς, αλλά και να αγαπήσεις το diesel

10.138 Επισκέψεις στο άρθρο (2/7/2023)

Έχεις πολλούς λόγους για να μην αγοράσεις diesel μοντέλο! Ειδικά τώρα που χάνει όσα πλεονεκτήματα είχε στο παρελθόν και υπάρχουν τα σύγχρονα υβριδικά μοντέλα που τα αντικαθιστούν επάξια. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που το έχουν σαν Θεό. Εσύ ποιας σχολής είσαι;

Γιατί να μην πάρεις diesel

Φαινόταν από καιρό πως η φάση με το diesel έχει ημερομηνία λήξης, μιας και μαζευόντουσαν πολλά σύννεφα γύρω του (βασικά αυτό ισχύει και κυριολεκτικά). Αν υπήρχε ένας λόγος που ακόμα «άντεχε» ήταν το χαμηλότερο κόστος καυσίμου, παρόλο που και γι αυτό υπήρχαν οι αντίπαλες φωνές, που υποστήριζαν ότι στο τελικό ταμείο θα τα πληρώσεις σε μελλοντικές ζημιές. Τι ισχύει όμως σήμερα; Η θέση του είναι πιο δύσκολη από ποτέ και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι αυτό.

Ακριβότερα από τα αντίστοιχα υβριδικά

Αντίπαλος των diesel πλέον είναι τα υβριδικά. Όπως είδαμε στο μεγάλο μας test, τα υβριδικά καίνε τα μισά στην πόλη, ενώ και στο ταξίδι έχουν περίπου ίδια κατανάλωση. Μάλιστα τα diesel μοντέλα είναι πλέον και πιο ακριβά  από τα αντίστοιχα υβριδικά. Συνεπώς με υψηλότερη κατανάλωση και μεγαλύτερο κόστος αγοράς, τότε είναι πλέον και ασύμφορα.

Προδιαγεγραμμένο το τέλος λόγω απαγορεύσεων και υγείας

Η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υπερβολική χρήση του diesel. Το diesel χαρακτηρίζεται ως «βρόμικο» καύσιμο και έχει συνδεθεί με θανάτους ανθρώπων. Γι αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε πιο αυστηρές νόρμες, τις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο (η κοστίζει πολύ) να τις πιάσουν τα diesel. Παράλληλα αρκετές πόλεις έχουν αποφασίσει την σταδιακή απαγόρευση κυκλοφορίας στα αστικά κέντρα, ενώ ακόμα περισσότερες αναμένεται να ακολουθήσουν στο μέλλον.

Stop στην εξέλιξη νέων κινητήρων

Οι αυστηρότερες νόρμες όπως προαναφέραμε αποτελούν αγκάθι για το diesel και αυτό γιατί είναι τεράστιο το κόστος που απαιτείται για την εξέλιξή τους. Έτσι οι περισσότερες εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσουν την εξέλιξη των νέων μοτέρ γιατί απλά δεν τους συμφέρει. Ήδη όπως έχετε παρατηρήσει όλο και λιγοστεύουν τα diesel μοντέλα στην αγορά. Για παράδειγμα Toyota, Honda και Nissan, σταμάτησαν να έχουν diesel μοντέλα, ενώ και στις υπόλοιπες εταιρείες πλέον συναντάμε όλο και λιγότερες επιλογές. Τα diesel μοτέρ πλέον είναι παλιάς τεχνολογίας που τους κάνουν «λίφτινγκ» μέχρι να παραδώσουν πνεύμα.

Συνέχεια του άρθρου >>>
Mercedes
test center