4 φωτογραφίες »

Πώς μπορώ να γλιτώσω χρήματα αντικαθιστώντας τα τακάκια;

8.147 Επισκέψεις στο άρθρο

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες «επίσκεψής» μας σε ένα συνεργείο είναι η αντικατάσταση στα τακάκια των φρένων, όταν το αυτοκίνητο καθυστερεί να χαμηλώσει ταχύτητες στο φρενάρισμα. Τα συγκεκριμένα αναλώσιμα μέρη, άλλωστε, αποτελούν σημαντικό στοιχείο προκειμένου να φρενάρουμε εγκαίρως και με ασφάλεια. Η συχνότητα αλλαγής τους ποικίλει ανάλογα με τη χρήση του αυτοκινήτου: δηλαδή, αν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, αν μας αρέσει ιδιαιτέρως η ταχύτητα ή ακόμη και αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει αυτόματο κιβώτιο, όπου η χρήση των φρένων είναι πιο έντονη.

Ας δούμε πώς μπορούμε νΆ αλλάξουμε τα τακάκια μόνοι μας, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτούμε κάποιο συνεργείο.

1. Προέχει η ανύψωση
Για να μπορέσουμε νΆ αντικαταστήσουμε τα τακάκια, θα πρέπει πάνω απΆ όλα νΆ αφαιρέσουμε τη ρόδα. Αυτό, όπως και η αλλαγή των ελαστικών, μπορεί να γίνει μόνο με ανύψωση του αυτοκινήτου. Ασφαλίστε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδο έδαφος και σηκώστε το με γρύλο. Αφού αφαιρέσετε τη ρόδα, γυρίστε τον τροχό προς τη μεριά που να βλέπετε τη σιαγόνα και τα δύο τακάκια.

2. Πριν την αφαίρεση
Απαραίτητη ενέργεια είναι η αφαίρεση της σιαγόνας. Αρχικά βγάλτε την ασφάλεια της σιαγόνας (με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού), δηλαδή το σιδεράκι που βλέπετε να ξεχωρίζει οπτικά από το υπόλοιπο σώμα των φρένων. Μετά ξεβιδώστε (συνήθως με κλειδί τύπου άλεν) τις βίδες σύνδεσης της σιαγόνας, ώστε να μπορεί νΆ απομακρυνθεί από το υπόλοιπο δισκόφρενο.

3. Βγάζοντας τα τακάκια
Αφού έχετε ξεβιδώσει τις βίδες συγκράτησης, εφαρμόστε ένα λοστό ανάμεσα στο δισκόφρενο και στο εσωτερικό τακάκι, σπρώχνοντας προς τα έξω, ώστε να «χαλαρώσει» όλος ο μηχανισμός και να ανεξαρτητοποιηθεί πιο εύκολα η σιαγόνα από το δισκόφρενο. Απομακρύνοντάς το, ίσως το εσωτερικό τακάκι να παραμείνει πάνω στη σιαγόνα και το άλλο πάνω στο δισκόφρενο. Για να απομακρύνετε το εσωτερικό τακάκι, ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαβίδι.

4. Τοποθετώντας τα καινούργια
Φροντίστε τα καινούργια τακάκια, ώστε να γίνεται πλήρης εφαρμογή στις εγκοπές. Στην τοποθέτηση της σιαγόνας θα πρέπει να εφαρμόσει καλά στη θέση που ήταν. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε βλέποντας αν οι βίδες συγκράτησης είναι στο σωστό σημείο. Προσοχή, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσετε να επανατοποθετήσετε την ασφάλεια της σιαγόνας του φρένου.

Γλιτώστε 40-60 ευρώ 
Η αλλαγή στα τακάκια δε θα σας πάρει πάνω από 10 λεπτά για το κάθε δισκόφρενο. Προτιμήστε τα τακάκια να είναι τα γνήσια, γιατί αντέχουν για περισσότερα χιλιόμετρα. Οι φθορές στα τακάκια επισημαίνονται από σχετική λυχνία στο ταμπλό ή από την ένδειξη που χρησιμοποιείται για το χειρόφρενο, φυσικά συνοδευόμενα από τη μειωμένη απόδοση. Αν τα αντικαταστήσετε μόνοι σας, μπορείτε να κερδίσετε από 40-60 ευρώ.

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
skoda