• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Η Alfa Romeo έχει κοσμήσει τα μοντέλα της με ονόματα που αν δεν τα πεις όμορφα σίγουρα έχουν χαρακτήρα.

Ξενέρωτα και θεϊκά ονόματα μοντέλων

Διαβάστηκε από 6873 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 7/7/2017

Ποια ονόματα μοντέλων σας ξενέρωναν και ποια είναι αυτά που γουστάρετε; Υπάρχουν ονόματα που ταιριάζουν σε συγκεκριμένες μάρκες;

 
Πως αγοράζεις ένα αυτοκίνητο με το όνομα Νταεγού Λάνος (Daewoo Lanos); Όσο και να σου αρέσει, να σου ταιριάζει και να το θες, το όνομα σου αφήνει μία περίεργη γεύση στο τέλος. Εσείς ποιά μοντέλα θεωρείτε ότι έχουν το καλύτερο και ποιά το χειρότερο όνομα;

Εντάξει, η Daewoo είχε κάποια από τα χειρότερα ονόματα. Το Nubira για παράδειγμα, δεν ακούγεται τόσο καλά στα ελληνικά, όσο ίσως στα κορεάτικα. Όμως τα κακόηχα ονόματα δεν είναι τα μόνα που δεν κολακεύουν πολύ.

Σκεφτείτε ότι τρεις premium μάρκες κάνουν καριέρα με μοντέλα που έχουν κωδικούς και όχι ονόματα. Η Σειρά 3, είτε είναι 318 ή 330, δεν ακούγεται και τόσο εμπνευσμένη. Το ίδιο και ένα Α6, ή μία CLS. Διαφορετικά μοντέλα από διαφορετικές μάρκες με ονόματα-κωδικούς.

Η Alfa Romeo έχει κοσμήσει τα μοντέλα της με ονόματα που αν δεν τα πεις όμορφα σίγουρα έχουν χαρακτήρα. Βοηθάει και το ιταλικό στοιχείο, αφού ακόμη και Veloce σκέτο να πεις, ακούγεται ωραίο.

Και οι Γάλλοι έχουν πετύχει αρκετά όμορφα ονόματα, τα γυναικεία μικρά όπως το Clio για παράδειγμα, ακούγονται καλύτερα από το Citroen C3 και Peugeot 208, αν και το δεύτερο έχει την παράδοση με την τρύπα στη μέση (το 0), ενώ η Citroen μας έχει δώσει κοσμήματα όπως το DS ( σημαίνει θεά στα γαλλικά, ντε-ες).

Είναι όμως τόσο έντονη η ταύτιση ονόματος με το μοντέλο που συχνά ένα μέτριο όνομα ή ένας κωδικός αποκτά από μόνος του βάρος λόγο του αυτοκινήτου που τον φέρει. Δες για παράδειγμα τα premium που αναφέραμε παραπάνω, ή μοντέλα της Ferrari. Μπορεί ένα 360 από μόνο του να μην λέει τίποτα, βάλτο όμως σε μία Ferrari και αμέσως γίνεται θρύλος. Η Lamborghini αντίθετα πετυχαίνει το ίδιο με πολύ πιο μεστά ονόματα ταύρων.

Εσάς όμως ποια ονόματα μοντέλων σας αρέσουν και ποιά θεωρείτε τραγικά; Ποιά είναι τα αγαπημένα σας και ποιά σας αρέσουν απλά γιατί «κάθονται» στο σωστό μοντέλο;

 
 • Harris

  Η Seat είναι η πιο άκυρη εταιρεία στα ονόματα, ειδικά αν είσαι Ισπανός. Σκεφτείτε να είχε έδρα στην Ελλάδα και τα μοντέλα της να ήταν: Σκιάθος, Αμαλιάδα, Λιανοκλάδι ή Σούδα!

    7
 • DNA

  Θυμαμαι κακοηχα ονοματα ,που ελάχιστες φορες αλλάχθηκαν π.χ seat Malaga σε Gredos, και άλλες όχι όπως Daewoo Kalos, Cerato... Οσο για την Alfa θα μπορούσε να βρει νεα ονόματα γιατι τα παλιά έχουν ταυτισθεί με κάποια ιστορικά μοντέλα που σταμάτησαν να παρσγονται, σε αντίθεση με άλλα αυτοκινητα που εξελίσσονται χρόνια όπως Golf, Corolla , 911 κ.α. οπότε παραμένουν και τα ονόματα.

    2
 • ΑΠΚ

  Το τελευταίο πράγμα που κοίταζα ήταν το όνομα του μοντέλου. Πάντως εμπνευσμένα ονόματα έχουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί οφείλω να ομολογήσω. Δεν θα συμφωνήσω ότι η ΣΕΑΤ έχει άκυρα ονόματα στα μοντέλλα της διότι όλα (πλην του ΜΙ) παραπέμπουν σε λίαν τουριστικές πόλεις της Ισπανίας και όχι σε Αμαλιάδα και Λιανοκλάδι.

    1
 • Στάθης

  Θα έλεγα ότι όταν μια εταιρεία αυτοκινήτων θέλει να δώσει όνομα σε κάποιο μοντέλο της, αλλά και γενικότερα οποιαδήποτε εταιρεία θέλει να δώσει όνομα σε οποιοδήποτε προιόν της, θα πρέπει να εξετάσει μήπως το όνομα αυτό σημαίνει κάτι δυσάρεστο, ή είναι κακόηχο, σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα και κράτος του κόσμου. Έχει τα μέσα, τους ανθρώπους και το ιντερνετ, για να το ερευνήσει αυτό. Π.χ. η ΚΙΑ σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να ονομάσει το μοντέλο της Cerato, που στα Ελληνικά ακούγεται κέρατο.