Oι νέοι κανονισμοί της F1 για το 2021

4.554 Επισκέψεις στο άρθρο (1/11/2019)

Περιορισμούς στα budget και περισσότερες μάχες ανάμεσα στα μονοθέσια προβλέπει το πλάνο της F1 για το 2021 και έπειτα.


Tις αλλαγές στους κανονισμούς και στην σχεδίαση των μονοθέσιων που θα λάβουν χώρα από το 2021 ανακοίνωσε η Formula 1 μετά από μήνες συζητήσεων και δηλώσεων από οδηγούς και παράγοντες.

Οι νέοι κανόνες γίνονται ουσιαστικά η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της διοργάνωσης που θα κάνει τα μονοθέσια πιο όμορφα και πιο ικανά να ακολουθήσουν το ένα το άλλο χωρίς να κάνουν σε κάθετη δύναμη.

Το νέο αεροδυναμικό πακέτο με το οποίο θα εξοπλίζονται όλα τα μονοθέσια θα αφήνει πιο «καθαρό» αέρα στο αυτοκίνητο που ακολουθεί, κάτι που σημαίνει πως από το 2021 θα υπάρχουν περισσότερες μάχες και το προσπέρασμα θα γίνει πιο εύκολο. Αυτή την στιγμή, το μονοθέσιο που ακολουθεί και θέλει να προσπεράσει χάνει 40 με 50% κάθετης δύναμης αλλά, από το 2021 και έπειτα, το ποσοστό θα πέσει στο 5 με 10%. Αλλες διαφοροποιήσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ζάντες και ελαστικά χαμηλότερου προφίλ.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως στελέχη της F1 αναφέρουν πως αυτές οι αλλαγές θα κάνουν τα μονοθέσια πιο αργά κατά 3 δευτερόλεπτα τον γύρο, σημειώνοντας παράλληλα πως μόνη τους έγνοια ήταν να κάνουν τα μονοθέσια πιο ανταγωνιστικά, όχι πιο γρήγορα.

Μια ακόμη μεγάλη αλλαγή είναι η εφαρμογή ενός μέγιστου ορίου χρημάτων που μπορούν να ξοδέψουν οι ομάδες. Αυτή την στιγμή, οι κορυφαίες ομάδες ξοδεύουν 300 με 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι μικρότερες μόλις 100 εκατ. δολάρια. Από το 2021, το όριο θα τεθεί στα 175 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος αλλά δεν θα περιλαμβάνει τα έξοδα marketing, τους μισθούς των οδηγών και των κορυφαίων στελεχών. Στόχος της F1 είναι να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των κορυφαίων ομάδων και του υπόλοιπου grid.

Ο Chase Carey, πρόεδρος και CEO της F1 δήλωσε: «Oι νέοι κανονισμοί θα βοηθήσουν στο να έχουμε πιο ενθουσιώδεις αγώνες. Για να καταλήξουμε, χρειάστηκε να γίνει μια λεπτομερής διαδικασία σε κάθε κομμάτι της διοργάνωσης.»
 

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center