16 φωτογραφίες »

Κινητήρες, οδική συμπεριφορά & η γνώμη μας

42.109 Επισκέψεις στο άρθρο (10/4/2021)

Κινητήρας: Fabia σε οικονομία, Corsa σε επιδόσεις
Το βασικό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων μοντέλων είναι πως εφοδιάζονται με 3κύλινδρους κινητήρες άμεσου ψεκασμού βενζίνης, οι οποίοι λόγω χαμηλών ρύπων δεν πληρώνουν τέλη. Ο 1.200άρης turbo του Corsa αποδίδει 100 άλογα με 205 Nm ροπής, ενώ ο 1,0 TSI της Fabia αποδίδει 95 άλογα και 160 Nm ροπή. Ο τελευταίος αν και τραβάει από χαμηλά, είναι εμφανές πως δίνει έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση (πραγματική μέση κατανάλωση 5,8 λτ./100 χλμ.) παρά στις επιδόσεις. Ειδικά οι ρεπρίζ, που δεν έχουν και για αρωγό το 5άρι «μακρύ» κιβώτιο είναι άτονες. Σαφώς καλύτερες οι ρεπρίζ του Opel Corsa, με το σύνολο να διαθέτει πολιτισμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας και θετικό τράβηγμα ανεξαρτήτου σχέσης, ωστόσο είναι και πιο απαιτητικός σε καύσιμο, με μέση τιμή τα 6,2 λτ./100χλμ.. 

Οδική συμπεριφορά: Εστιασμένα στην καθημερινότητα
Τα δύο μοντέλα μας επικεντρώνονται στην παροχή άνετων μετακινήσεων με γνώμονα την ευχρηστία τους και την ευελιξία (αμφότερα με κύκλο στροφής 10,4 μ.). Το Opel Corsa προσφέρει αξιοπρόσεκτη ευκολία στους ελιγμούς με εξαίρεση την ορατότητα προς τα πίσω. Σε αυτό βοηθάει και το σύστημα διεύθυνσης, που αν και ελαφρύ είναι αρκετά ακριβές, ενώ η ανάρτησή του χωρίς να είναι μαλακή, φιλτράρει αποτελεσματικά τις ανωμαλίες του δρόμου και μόνο σε συνεχείς διαταράξεις θα αφήσει ταλαντώσεις να εισέλθουν στην καμπίνα. Παρά το καλό πλαίσιο, δεν έχει μπριόζικο ταπεραμέντο, κυρίως λόγω της αίσθησης του τιμονιού.

Εύκολος χειρισμός, προβλέψιμος χαρακτήρας και άνεση είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Fabia. Η ανάρτηση λειαίνει μια χαρά τις ανωμαλίες, η ποιότητα κύλισης είναι ικανοποιητική και το πλαίσιο απόλυτα στιβαρό. Όταν πιέσεις σε στροφές μπορεί να μην ενθουσιάζει με την αίσθηση του τιμονιού, αντιδρά όμως προοδευτικά και φιλικά, όπως και το Corsa άλλωστε.

Η γνώμη μας
Δε θα αναφωνήσεις ουάου για κάποια συγκεκριμένη πτυχή του χαρακτήρα τους, ωστόσο αμφότερα θα κάνουν την δουλειά τους τίμια και χωρίς να χρειαστεί να κάνετε μεγάλες παραχωρήσεις σε κάποιο τομέα. Τα παρόμοια χαρακτηριστικά τους και η μικρή διαφορά στην τιμή δεν δίνουν άμεσο πλεονέκτημα σε κάποιο στη μεταξύ τους σύγκριση. Π.χ. κερδίζει κάποιους πόντους το Corsa σε εμφάνιση μιας και η Fabia σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσει τη νέα της γενιά, όμως είναι λιγότερο ευρύχωρο αισθητά σε χώρους, την ώρα που και ο κινητήρας του δεν είναι πιο οικονομικός σε καύσιμο. 

Προηγούμενη

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
pvlhseis
15.3 Toyota 1million