Ποιο αυτοκίνητο καθόρισε την γενιά σου;

Ποιο αυτοκίνητο καθόρισε την γενιά σου;

4.676 Επισκέψεις στο άρθρο (3/12/2023)

- Τα αυτοκίνητα αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο πως μεγαλώνουμε
- Κάθε δεκαετία έχει το δικό της μοντέλο που αφήνει ιστορία όπως το Punto τα 90s
- Συνήθως πρόκειται για μοντέλα φθηνά, προσιτά, καθημερινά
- Σαξόραλλα, Alfa Romeos, Fiat Uno, Honda S2000 μερικά που έχουν αφήσει σημάδι

Τα αυτοκίνητα αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο πως μεγαλώνουμε

Κάποια αυτοκίνητα είναι σαν καλλιτέχνες. Όπως κάποια συγκροτήματα και μουσικοί καθόρισαν ολόκληρες γενιές, έτσι και κάποια μοντέλα ή κάποιες μάρκες έκαναν το ίδιο.
Εσένα ποιό μοντέλο καθόρισε τη δική σου γενιά;

Το αυτοκίνητο είναι ελευθερία. Μπορεί οι νεότερες γενιές να έχουν βρει μια τέτοια ελευθερία μέσα από το διαδίκτυο, την ταυτόχρονη σύνδεση, και τις διεξόδους που δημιουργεί η τεχνολογία, όμως για τόσες γενιές πριν, το αυτοκίνητο ήταν η διέξοδος, ήταν η τεχνολογία.

Κάθε δεκαετία έχει το δικό της μοντέλο που άφησε ιστορία όπως το Punto το `90

Και όμως τόσα συγκροτήματα και τόσοι μουσικοί άφησαν το σημάδι τους σε ολόκληρες γενιές, έτσι και κάποια μοντέλα, ή κάποιες μάρκες έκαναν το ίδιο. Όπως οι μουσικές αυτές διαμόρφωσαν τις γενιές αυτές, έτσι και τα αυτοκίνητα αυτά έκαναν το ίδιο.

Συνήθως πρόκειται για μοντέλα φθηνά, προσιτά, καθημερινά

Το ενδιαφέρον είναι πως αντίθετα με τους «θρύλους» της αυτοκίνησης που είναι συνήθως ακριβά, πολυτελή ή και γρήγορα μοντέλα, τα αυτοκίνητα που καθόρισαν γενιές είναι φθηνά, προσιτά, μαζικά. Είναι αυτοκίνητα που είχαμε όλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κάποια όντως γρήγορα, τα περισσότερα όμως απλά, καθημερινά, αλλά καθοριστικά.

Σαξόραλλα, Alfa Romeo, Fiat Uno, Honda S2000 μερικά που έχουν αφήσει σημάδι

Πολλοί σίγουρα θα αναφερθούν στις γενιές που γαλουχήθηκαν με τα «σαξόραλα», και όντως το σημάδι που άφησαν πίσω τους τα γαλλικά μίνι, είτε στις γρήγορες, είτε στις απλές τους εκδόσεις είναι δεδομένο.

Θα έλεγε κανείς πως οι διάδοχοί τους, τα τρικύλινδρα 108 και C1 μπορεί να έκαναν το ίδιο στην επόμενη γενιά, ίσως όμως είναι ακόμη νωρίς να το πούμε. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για πιο πριν, για τα Toyota Starlet που πρέπει να οδηγούσε η μισή ελληνική κοινωνία. Μαζί με τα Fiat Uno, και πιο πριν τόσα άλλα Fiat που άφησαν το σημάδι τους, στα 70Άs και τα 80Άs.

Ανάμεσα σε τόσα μοντέλα, εσύ ποιο ξεχωρίζεις; Ποιο αυτοκίνητο είχες εσύ, οι φίλοι και οι γείτονές σου όσο μεγαλώνατε; Ποιο μοντέλο είναι αυτό που χάραξε την μετέπειτα πορεία σου στα αυτοκίνητα; Και τι ήταν αυτό που είχε που το έκανε τόσο ξεχωριστό, τόσο σημαντικό;

ford
SEAT