Ποιός θέλει να δει ένα κάμπριο από τη Skoda;

3.428 Επισκέψεις στο άρθρο (13/9/2020)

Η Skoda μας δείχνει τη δουλειά των φοιτητών της στο σχεδιαστικό τμήμα, με μία ανοιχτή έκδοση του Scala, όμως πόσο πιθανό είναι να δούμε ένα κάμπριο μοντέλο από τους Τσέχους;


Με μία λέξη, καθόλου. Το Slavia, το πρωτότυπο που ετοίμασαν οι φοιτητές της σχεδιαστικής ακαδημίας της Skoda είναι μια άσκηση, μια εφαρμογή μιας όμορφης ιδέας σε ένα μοντέλο παραγωγής της μάρκας, και μια επίδειξη για το πως κάνοντας χρήση μηχανικών μερών από τα "συρτάρια" της μάρκας μπορεί να δώσει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

 

Και αυτό, το ότι δηλαδή μιλάμε ουσιαστικά για ένα Scala ανοιχτό, με μηχανικά μέρη που ήδη υπάρχουν, μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση πως η απόσταση από την σύλληψη στην παραγωγή, είναι μια σπιθαμή. Αυτό που λείπει όμως από το Slavia, είναι το μάρκετινγκ.

Δείτε απλά πόσες μάρκες σήμερα προσφέρουν κάμπριο μοντέλα. Από εκεί που πριν 15 χρόνια, από την Peugeot μέχρι την Ford και από τη Renault μέχρι την Opel, κάθε μικρό και μικρομεσαίο έβγαινε και με αναδιπλούμενη σκληρή οροφή, σήμερα ανοιχτά μοντέλα, με εξαίρεση τους premium κατασκευαστές, δεν παράγει κανείς. Γιατί απλά δεν υπάρχει ζήτηση. Και το Slavia δεν είναι εξαίρεση.

Τα mainstream μοντέλα έκαναν τον κύκλο τους, και σήμερα η αγορά δεν σηκώνει ένα ακριβό μικρομεσαίο, μόνο και μόνο επειδή είναι κάμπριο. Τα λεφτά δίνονται πλέον στα SUV, που πείθουν προς το παρόν ότι αξίζουν το περιθώριο κέρδους που αφήνουν στους κατασκευαστές τους. Για τα μικρομεσαία, η μάχη γίνεται στην ποιότητα και το value for money κάτι που η Skoda κάνει καλά, παρά την λίγο χλιαρή προσέγγιση της κατηγορίας με αυτοκίνητα όπως το Rapid προηγουμένως και το Scala τώρα.

Άλλο ένα δείγμα της έλλειψης μάρκετινγκ είναι και το όνομα του Slavia, αφού μπορεί να κερδίζει τις καρδιές μεγάλου μέρους της αγοράς της Skoda που κυριαρχεί, στην ανατολική Ευρώπη, όμως χρειάζεται εμφανώς κάτι πιο κοινώς αποδεκτό για την Δύση και την Κίνα.

Εσείς όμως τι λέτε; θα θέλατε ένα κάμπριο από την Skoda; Είναι το Scala το μοντέλο στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί ένα τέτοιο μοντέλο; Και με το όνομα; θα αγοράζατε ένα αυτοκίνητο που λέγεται Slavia;

ford
SEAT