Premium οικογενειακό SUV, στα ίδια χρήματα: Alfa Romeo Tonale ή BMW X1;

27.731 Επισκέψεις στο άρθρο (9/4/2024)
Premium οικογενειακό SUV, στα ίδια χρήματα: Alfa Romeo Tonale ή BMW X1;
3 Φωτογραφίες »

- Στρίβει σαν GTi η Alfa Romeo Tonale, έχει ρεκόρ στο Elk Test & αποφεύγει εμπόδιο με 78,5 χλμ./ώρα
- Η Tonale βγάζει 180 χλμ. περισσότερα με ένα γέμισμα, σύμφωνα με τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά
- Στο πορτ-μπαγκάζ έχουμε ισοπαλία (500 λτ.) αλλά η X1 κερδίζει στους χώρους για επιβάτες
- Η Tonale έχει 6 παραπάνω στοιχεία εξοπλισμού που δεν δίνει η X1 (π.χ. καθρέπτες που διπλώνουν μόνοι, είσοδος χωρίς κλειδί, φώτα που αλλάζουν σκάλα μόνα τους)

Στρίβει σαν GTi η Alfa Romeo Tonale, έχει ρεκόρ στο Elk Test & αποφεύγει εμπόδιο με 78,5 χλμ./ώρα

Μόνο οι Γερμανοί έχουν την αποκλειστικότητα των premium αυτοκινήτων ή υπάρχουν κι άλλες μάρκες με τις περγαμηνές να μπουν «σφήνα» στον γερμανικό ανταγωνισμό; Η Alfa Romeo Tonale, το τελευταίο δημιούργημα της μιλανέζικης μάρκας είναι μία από αυτές τις... σφήνες. Σχεδιαστικό δημιούργημα του Έλληνα, Αλέξανδρου Λιώκη, η Tonale φιλοδοξεί να κάνει αισθητή την παρουσία της, βάζοντας δύσκολα σε παραδοσιακούς παίκτες της κατηγορίας όπως η BMW X1.
 
Και για τον πρώτο στόχο λέμε με σιγουριά πως τον πέτυχε, μιας και ήδη έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, φιγουράροντας στην κορυφή των επιδόσεων του Elk Test στο AutoΤρίτη Test Center. Η «Ιταλίδα» ολοκλήρωσε τη δοκιμασία αποφυγής κινδύνου με πετυχημένη ταχύτητα εισόδου τα 78,5 χλμ./ώρα, επίδοση που είναι η νο1 στην κατηγορία και η οποία αποκαλύπτει τις fun to drive οδηγικές αρετές της «στριφτερής» Tonale.


Το ελαφρύ τιμόνι έχει εξαιρετική απόκριση και βοηθά στον έλεγχο της Tonale (θα το θέλαμε πιο βαρύ ωστόσο), ενώ το ESP λειτουργεί διακριτικά και όσο ακριβώς χρειάζεται για να μετριάσει την υποστροφή χωρίς όμως να καταπνίξει την οδηγική αίσθηση με έντονη παρεμβατικότητα.

Η Tonale βγάζει 180 χλμ. περισσότερα με ένα γέμισμα, σύμφωνα με όσα λέει η Alfa Romeo (10 λτ. μεγαλύτερο ρεζερβουάρ)

Στις γραμμές που ακολουθούν συγκρίνουμε την ετοιμοπαράδοτη ήπια υβριδική Alfa Romeo Tonale των 160 ίππων και την επίσης mild hybrid BMW X1 sDrive 20i με τα 170 άλογα. Τα δύο μοντέλα έχουν παραπλήσια κατανάλωση, η οποία γυροφέρνει στα 6 λτ./100 χλμ. σύμφωνα με όσα λένε οι εταιρείες. Στην τελική σούμα, ωστόσο, η Tonale βγάζει σχεδόν 180 χλμ. περισσότερα με ένα γέμισμα και 916 χλμ. στο σύνολο. Την ίδια στιγμή η X1 sDrive 20i προσεγγίζει τα 740 χλμ., αρκετά λιγότερα διότι έχει και 10 λτ. μικρότερο ρεζερβουάρ (45 λτ. έναντι 55 λτ. της Alfa Romeo).

Στο πορτ-μπαγκάζ έρχονται ισοπαλία (500 λτ.) αλλά η BMW κερδίζει 3-0 στους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους

Η σύγκριση συνεχίζεται, τώρα μιλάμε για τους χώρους των δύο SUV. Όσον αφορά τη χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ που ανακοινώνουν οι εταιρείες υπάρχει ισοπαλία (500 λτ. κάθε μοντέλο). Ωστόσο, στους λοιπούς εσωτερικούς χώρους η BMW X1 υπερτερεί, κερδίζει 3-0 και φιλοξενεί με μεγαλύτερη άνεση 3 ενήλικους επιβάτες.

Η Tonale έχει 6 παραπάνω στοιχεία εξοπλισμού που δεν δίνει η BMW (π.χ. καθρέπτες που διπλώνουν μόνοι, είσοδος χωρίς κλειδί, φώτα που αλλάζουν σκάλα μόνα τους)

Για το τέλος αφήσαμε την τιμή και τον εξοπλισμό. Αμφότερα τα μοντέλα του συγκριτικού μας κοστίζουν, πάνω-κάτω, 42.500 ευρώ. Εξοπλιστικά, όμως, η ετοιμοπαράδοτη Alfa Romeo Tonale στην έκδοση Ti έχει σημαντικό προβάδισμα με 6 παραπάνω τεχνολογίες που δεν έχει η BMW X1 (π.χ. καθρέπτες που διπλώνουν μόνοι τους, είσοδος χωρίς κλειδί, φώτα που αλλάζουν σκάλα μόνα τους). Στον αντίποδα, η BMW X1 sDrive 20i της έκδοσης X-Line κερδίζει μόνο στον +1 αερόσακο (κεντρικός μεταξύ οδηγού και συνοδηγού). Last but not least, η Alfa Romeo Tonale έχει 2πλάσια εγγύηση (4 έναντι 2 χρόνια BMW).
 
Διαβάστε στη συνέχεια την αναλυτική συγκριτική δοκιμή των δύο ήπια υβριδικών οικογενειακών SUV, Alfa Romeo Tonale Vs BMW X1

Σελίδα 2Σχεδίαση: «Αιχμηρή» & μουράτη η Tonale, περισσότερο SUVάτη & στιβαρή η X1
Σελίδα 3Εσωτερικό - Χώροι: Τι κρατάμε από τα δύο μοντέλα;
Σελίδα 4Κινητήρας: Κατανάλωση που γυροφέρνει στα 6 λτ. αλλά 180 χλμ. μεγαλύτερη αυτονομία για την Tonale
Σελίδα 5Η γνώμη μας, μετρήσεις, τιμές & τεχνικά χαρακτηριστικά
ford
NISSAN