Στις 2 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση των τρέιλερ

1.891 Επισκέψεις στο άρθρο (22/5/2024)
Στις 2 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση των τρέιλερ

- Θα υποστούν κυρώσεις όσοι δεν νομιμοποιήσουν τα τρέιλερ πριν τις 2 Οκτωβρίου
- Στα 200 ευρώ είναι το παράβολο για την διαδικασία
- Υποχρεούνται να φέρουν πινακίδες τα τρέιλερ, οι τρέιλερ-μπαγκαζιέρες & τα τροχόσπιτα

Θα υποστούν κυρώσεις όσοι δεν νομιμοποιήσουν τα τρέιλερ πριν τις 2 Οκτωβρίου

Έως τις 2 Οκτωβρίου 2024 μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα ζητήματα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα - τρέιλερ). 

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, έχει σημειώσει πως δε θα δοθεί άλλη παράταση για «νομιμοποίηση» και πως όσοι δεν σπεύσουν να «νομιμοποιήσουν» τα εν λόγω οχήματα θα υποστούν μετά τις 2 Οκτωβρίου τις κυρώσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Υποχρεούνται να φέρουν πινακίδες τα τρέιλερ, οι τρέιλερ-μπαγκαζιέρες & τα τροχόσπιτα

Με τη νέα νομοθετική διάταξη, που πέρασε το υπουργείο Μεταφορών, παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων - τρέιλερ, που είχαν παλαιότερα τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία με ειδικά σημειώματα ρυμούλκησης (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είχαν εκδώσει στοιχεία κυκλοφορίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προέβλεπε η υπ' αρ. 2805/2021 υπουργική απόφαση (δηλαδή, μέχρι 29/12/2023), να εκδώσουν στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), κατόπιν καταβολής παραβόλου, ύψους 200 ευρώ και εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 μηνών, μετά τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ (2 Μαΐου 2024).

Ως εκ τούτου πλέον τα τροχόσπιτα, τα τρέιλερ, οι τρέιλερ-μπαγκαζιέρες, καθώς και τα συγκεκριμένων τύπων γεωργικά μηχανήματα, υποχρεούνται να φέρουν τις δικές τους πινακίδες κυκλοφορίας και τη σχετική άδεια, ανεξάρτητα από τα κυρίως οχήματα από τα οποία έλκονται ενώ θα πρέπει να καλύπτονται και από ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Tα τρέιλερ που έχουν ΕΣΡ πριν τις 29/12 κυκλοφορούν νόμιμα

Σημειώνεται πως τα ρυμουλκούμενα-τρέιλερ, εφόσον ήδη διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (ΕΣΡ), που εκδόθηκε πριν την 29η Δεκεμβρίου, τίθενται νομίμως σε κυκλοφορία.

YARIS VAN
MONTELA