H κουβέντα με φίλους και γνωστούς και οι εντυπώσεις τρίτων στον κύκλο σου μπορούν να σε επηρεάσουν σχετικά με την αξιοπιστία μιας φίρμας.

Το θες αξιόπιστο, αλλά πώς το διαλέγεις;

21.919 Επισκέψεις στο άρθρο (6/2/2019)

Όλοι ζητάμε αξιοπιστία σε ένα αυτοκίνητο, όμως πως ξέρουμε αν το αυτοκίνητο που θα πάρουμε θα μας βγει αξιόπιστο;

Υπάρχει τέχνη, επιστήμη, τρόπος, κόπος ή μαντική ικανότητα στην επιλογή αυτοκινήτου με βάση την αξιοπιστία; Όλοι την θέλουμε σε ένα αυτοκίνητο, όμως πως ξέρουμε ποιό αυτοκίνητο να πάρουμε για να βγει αξιόπιστο;

Σε κάθε συζήτηση για αυτοκίνητο, η λέξη που πάντα ξεχωρίζει, πάνω από τις επιδόσεις, την οικονομία και την τιμή είναι η αξιοπιστία. Με τα αυτοκίνητα σήμερα να τα «παντρευόμαστε» για τουλάχιστον 15 χρόνια, η εγγύηση είναι σταγόνα στον ωκεανό, και έτσι η ελπίδα μας είναι να μην βγάλει πρόβλημα μετά.

Πως όμως ξέρεις ποιό αυτοκίνητο είναι αξιόπιστο και ποιό όχι; Ξέρεις; Ή μαντεύεις;

Για να ξέρεις, σημαίνει πως έχεις βρει κάποια πηγή με στατιστικά στοιχεία που να καταδεικνύει ποιές μάρκες ή μοντέλα είναι αξιόπιστα. Στην Ελλάδα τέτοια πληροφορία παρέχουν έρευνες όπως το Autocheck του AutoΤρίτη που βασίζεται σε μαρτυρίες οδηγών. Εκτός συνόρων υπάρχουν μελέτες που γίνονται από εταιρείες όπως η J.D. Power, που με συγκεκριμένες μεθόδους αναδεικνύει κάθε χρόνο τις «καλύτερες» μάρκες, και πάλι όμως βασίζεται σε στοιχεία οδηγών.

Καλύτερη πηγή πιθανώς να είναι τα στοιχεία εταιρειών που παρέχουν επέκταση εγγυήσεων, όμως αυτά είναι σπάνια διαθέσιμα στο κοινό. Οπότε τι μένει; Μένει η κουβέντα με φίλους και γνωστούς, οι εντυπώσεις τρίτων στον κύκλο σου, η ιδέα που έχουν οι πωλητές (αν και προφανώς έχουν συμφέρον) και γενικά μια πηγή πληροφόρησης που πάσχει από αυτό που ψάχνεις εξ αρχής: από αξιοπιστία.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως ακόμη και να ξέρεις  το πόσο αξιόπιστη ήταν μια μάρκα στο παρελθόν, δεν μπορείς να μαντέψεις πόσο θα είναι και στο μέλλον. Είναι πιθανώς ένα κάποιο δείγμα, αλλά δεν είναι και σίγουρο, ειδικά δεδομένου ότι και η πληροφόρηση για την αξιοπιστία του παρελθόντος είναι μάλλον αβέβαιη.

Εσείς όμως τι κάνετε; Από που μαθαίνετε για την αξιοπιστία των κατασκευαστών; Ποιόν εμπιστεύεστε; Και τελικά πόσο ξέρετε, πόσο νομίζετε ότι ξέρετε και με ποιό κριτήριο αποκτάτε γνώμη για την αξιοπιστία μιας μάρκας;

Mercedes
test center