Στο πέρασμα των χρόνων τα μοντέλα της Rolls Royce συνδέθηκαν άρρηκτα με την τελειότητα και την παραμικρή σημασία στη λεπτομέρεια. H Ghost είναι μια απίστευτη λιμουζίνα.

Η Rolls Royce προσφέρει μια χρωματική παλέτα από 44.000 χρώματα για την εξωτερική βαφή. Ο αγοραστής της εικονιζόμενης Phantom θα έχει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο…

Η επιτομή της άνεσης, την πολυτέλειας και της μοναδικότητας. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το χειροποίητο εσωτερικό μιας Rolls Royce. Eδώ αυτό της Phantom με το μακρύ μεταξόνιο.

To κουπέ μοντέλο στη σύγχρονη γκάμα της Rolls Royce ονομάζεται Wraith. O 6,6 V12 biturbo κινητήρας αποδίδει 632 άλογα και 800 Nm ροπής στις 1.500-5.500 σ.α.λ.

Αρχικά για το αγαλματίδιο των Rolls Royce ήταν να επιλεγεί η Νίκη της Σαμοθράκης, αλλά καλλιτέχνης Τσαρλς Σάικς ήθελε κάτι πιο θηλυκό, γιΆ αυτό επέλεξε τη συγκεκριμένη εικόνα εμπνευσμένος από την γραμματέα και ερωµένη του αφεντικού του.

Eίναι τόσο πολιτισμένη η λειτουργία του V12 κινητήρα μιας Rolls Royce, που ακόμη και αν είναι σε λειτουργία ένα κέρμα μπορεί να σταθεί όρθιο!

Η cabriolet Rolls Royce Dawn προσφέρει «αεράτες» βόλτες σε ελάχιστους κροίσους ανά τον κόσμο. Ο 6,6 V12 biturbo αποδίδει 571 άλογα.

Rolls Royce: Το άγιο δισκοπότηρο της πολυτέλειας

5.242 Επισκέψεις στο άρθρο

H γκάμα της Rolls σήμερα
- Wraith
- Dawn
- Ghost
- Phantom
- Cullinan


O Charles Stewart Rolls και ο Frederick Henry Royce ήταν δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι: Ο πρώτος προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια και ήταν λάτρης της περιπέτειας, ενώ ο δεύτερος, που γεννήθηκε από πάμφτωχους γονείς, έγινε ένας αυτοδίδακτος τελειομανής μηχανικός, που με λίγα δανεικά χρήματα ίδρυσε την F.H Royce & Co για την κατασκευή δυναμό και άλλων ηλεκτρικών συσκευών. Απογοητευμένος από το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που αγόρασε και που όπως όλα της εποχής είχε δυσκολίες στην εκκίνηση, ήταν θορυβώδες και ανέβαζε θερμοκρασίες, ο Royce αποφάσισε να κάνει ένα δικό του χωρίς αυτά τα προβλήματα. Μάλιστα σε ένα χρόνο είχε κατασκευάσει 3 Royces!

O Charles Rolls, που είχε το μοναδικό αυτοκίνητο στο Κέμπριτζ τον τόπο διαμονής του, θεωρείτο ως ο καλύτερος Βρετανός οδηγός έχοντας κερδίσει το πρώτο ράλλυ 1.000 µιλίων µε ρεκόρ ταχύτητας 150 χλμ./ώρα. Το 1902 ίδρυσε την C.S. Rolls & Co., η οποία πουλούσε γαλλικά και βελγικά αυτοκίνητα σε αριστοκράτες. Ο πόθος του όμως ήταν να συνδέσει το όνομά του με την κατασκευή του καλύτερου αυτοκινήτου που υπήρχε. Το 1904 οι δρόμοι των 2 ανδρών συναντήθηκαν και μετά τη δοκιμή της μιας εκ των 3 υπαρχόντων Royce, ο C. Rolls πέταξε την σκούφια του.

Την ίδια χρονιά υπογράφηκε η συμφωνία βάσει της οποίας ο C. Rolls θα είχε τα αποκλειστικά δικαιώµατα πώλησης των αυτοκινήτων που θα κατασκεύαζε ο Η. Royce µε την προϋπόθεση αυτά να ονοµάζονται Rolls-Royce. Tα πρώτα μοντέλα έκαναν πάταγο, αλλά τη διαφορά έκανε το μοντέλο, που παρουσιάστηκε το 1907 και έγινε γνωστό ως «Silver Ghost» λόγω του χρώµατος και της αθόρυβης λειτουργίας. Ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο χέρι µε ό,τι καλύτερο υλικό υπήρχε συνδυάζοντας την ταχύτητα µε την άνεση. Ο τελειομανής Royce εργαζόταν έως και 20 ώρες τη μέρα, αλλά το 1933 πέθανε από υπερκόπωση… Αντίθετα ο Rolls είχε διατηρήσει κοσµικό προφίλ, αλλά το 1910 πέθανε σε ηλικία μόλις 33 ετών όταν ανατινάχθηκε το αεροπλάνο του. Το 1911 λανσαρίστηκε το θρυλικό αγαλματίδιο «Πνεύμα της Έκστασης», που κοσμεί την εμπρός άκρη κάθε Rolls Royce, πάνω από τα δύο κόκκινα «R», από τα αρχικά των ιδρυτών φυσικά, τα οποία αργότερα έγιναν μαύρα μετά τον θάνατο και του H. Royce.

Η Rolls Royce εξελίχθηκε σε έναν βιομηχανικό κολοσσό και σήμερα έχει διαιρεθεί σε δύο επιµέρους εταιρείες: Η µία κατασκευάζει αυτοκίνητα και ανήκει πλέον στο BMW Group, ενώ η άλλη κινητήρες για αεροπλάνα, πλοία, ακόμη και μονάδες για πυρηνικά εργοστάσια.

Ωδή στην τελειότητα
Στο πέρασμα των χρόνων τα μοντέλα της Rolls Royce συνδέθηκαν άρρηκτα με την τελειότητα και την παραμικρή σημασία στη λεπτομέρεια. Ακόμη και τα σύγχρονα μοντέλα της φίρμας υιοθετούν πιστά την φιλοσοφία του H. Royce: «Tα µικρά πράγµατα κάνουν την τελειότητα, όµως η τελειότητα δεν είναι µικρό πράγµα. Η ποιότητα θα παραµείνει για πολύ καιρό, ακόµη και όταν η τιµή θα έχει πια ξεχαστεί». Δεν ξέρουμε πως μπορεί να ξεχαστεί μια τιμή, που ξεκινάει από τις 600.000 ευρώ (το λιγότερο στην Ευρώπη), σίγουρα όμως αυτή αντικατοπτρίζει την μοναδικότητα, την τελειότητα, την χειροποίητη υλοποίηση της καμπίνας και τον εμβληματικό χαρακτήρα ενός μοντέλου της Rolls Royce. 

Ξέρετε για παράδειγμα πως η Rolls Royce προσφέρει μια χρωματική παλέτα από 44.000 χρώματα για την εξωτερική βαφή; Ξέρετε πως ο V12 κινητήρας της εταιρείας έχει τέτοιο ζύγισμα και μηδενικό κραδασμό, που ένα κέρμα του ευρώ μπορεί να σταθεί όρθιο ακόμη και με το μοτέρ σε λειτουργία; Γνωρίζετε πως κάθε Rolls Royce έχει ειδικά σχεδιασμένες ομπρέλες σε θήκες μέσα στις πόρτες, με ειδικό σύστημα αποχέτευσης στην περίπτωση που επανατοποθετηθούν βρεγμένες; Και μιας και μιλάμε για προσοχή στη λεπτομέρεια γνωρίζετε πως ο ουρανός του αυτοκινήτου διαθέτει 1.440 οπτικές ίνες τοποθετημένες στο χέρι και πως κατόπιν επιθυμίας του πελάτη μπορεί να εξατομικευτεί σύμφωνα με την εικόνα του έναστρου ουρανού το βράδυ της γέννησης του πελάτη;

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το DNA της Rolls Royce κρύβεται σε ένα ακόμη μοτο του H. Royce: «Πάλεψε για την τελειότητα σε ότι και αν κάνεις. Πάρε το καλύτερο που υπάρχει και κάντο καλύτερο. Και αν δεν υπάρχει, σχεδίασέ το». H γκάμα της Rolls Royce σήμερα απότελείται από τις λιμουζίνες Ghost και Phantom, την ανοιχτή Dawn και την κουπέ Wraith. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα παρουσιάστηκε και το πρώτο SUV της φίρμας, η Cullinan.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TI LINGLONG AGORAZO
skoda