Δεν αποζημιώνεται η κλοπή αυτοκινήτου αν γίνει σε «μη ασφαλές» σημείο

Δεν αποζημιώνεται η κλοπή αυτοκινήτου αν γίνει σε «μη ασφαλές» σημείο

8.485 Επισκέψεις στο άρθρο (4/10/2023)

- Η ασφαλιστική δεν αποζημιώνει τον πελάτη αν αυτός επιδείξει «βαριά αμέλεια»
- Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση
- Τι έγινε με τη BMW ενός επιχειρηματία

Απόφαση σταθμός του Αρείου Πάγου

Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ μιας ασφαλιστικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, που αρνήθηκε να αποζημιώσει έναν πελάτη για την κλοπή του αυτοκινήτου του. Η αιτία ήταν ότι το αυτοκίνητο είχε παρκαριστεί σε έναν χώρο που θεωρήθηκε «μη ασφαλής» από την εταιρεία.
 

Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ασφαλισμένων αυτοκινήτων δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής, αν το αυτοκίνητό τους ήταν σταθμευμένο σε «μη ασφαλές» μέρος. Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν νόμιμη βάση να αρνηθούν την κάλυψη σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου επιδεικνύει «βαριά αμέλεια».
 

Στις συμβάσεις ασφάλισης αναφέρεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τον νόμο 2496/1997, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταβάλουν αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής αντικειμένου που έχει ασφαλιστεί για κλοπή. Ωστόσο, οι εταιρείες απαλλάσσονται από αυτήν την υποχρέωση εάν η κλοπή οφείλεται σε «δόλο ή βαριά αμέλεια» του ιδιοκτήτη του ασφαλισμένου αντικειμένου.

Συνέχεια του άρθρου >>>
home pro
KIA