Toyota: Η εταιρεία που έφτιαχνε αργαλειούς & έγινε παγκόσμιος κολοσσός
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Toyota: Η εταιρεία που έφτιαχνε αργαλειούς & έγινε παγκόσμιος κολοσσός

7.751 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Toyota είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες μάρκες αυτοκινήτου στον κόσμο. Ήξερες ότι δεν ήταν αυτό πάντα το όνομά της; Ξέρεις τι συμβολίζει το έμβλημά της; Πως ξεκίνησε να κατασκευάζει αυτοκίνητα και τι την έκανε την μάρκα που είναι σήμερα;

Από το σήμα σε σχήμα διαμαντιού, στους 3 κρυφούς κύκλους του σήμερα!

Η Toyota είναι σήμερα η μία από τις μεγαλύτερες μάρκες αυτοκινήτου στον κόσμο, με πρωτιές πάνω στην υβριδική τεχνολογία, το υδρογόνο αλλά και τις πωλήσεις. Το ήξερες όμως ότι πριν κατασκευάσει το πρώτο της αυτοκίνητο το 1935, οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες αφορούσαν τους αργαλειούς;
 
Ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης το 1890 ήταν ο Sakichi Toyoda, και μάλιστα αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν μία πατέντα αυτοματισμού τους τη δεκαετία του ’20. Παρόλο όμως που η επιχείρηση με τους αργαλειούς γινόταν όλο και πιο μεγάλη στην Ιαπωνία, ο γιος του Sakichi Toyoda, Kiichiro, είχε βλέψεις να επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας. Ο πατέρας δέχθηκε την πρόταση του γιου του, την στήριξε και έτσι το 1933 δημιουργήθηκε στα πλαίσια των περιφερειακών δραστηριοτήτων της εταιρείας το τμήμα παραγωγής αυτοκινήτων, και τον Μάιο του 1935 κυκλοφόρησε το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα.
 
Ήταν το Toyoda G1, ένα ελαφρύ φορτηγό, με στόχο να πωληθεί στο στρατό της Ιαπωνίας. Στόχος μάλιστα για τον Kiichiro Toyoda ήταν μέσω του G1, να προχωρήσει στην παραγωγή του πρώτου επιβατικού, το οποίο ήδη είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει, όμως δεν προχώρησε στην κατασκευή για να μην ζημιωθεί οικονομικά.


Αυτό είναι το πρώτο λογότυπο της ιαπωνικής εταιρείας

Αυτό είναι το πρώτο λογότυπο της ιαπωνικής εταιρείας

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

1935: το πρώτο έμβλημα της εταιρείας

Το πρώτο λογότυπο που συναντάμε σε όχημα της ιαπωνικής μάρκας είναι στην μορφή ενός διαμαντιού (φωτό 1) και στο κέντρο του αναγράφεται το όνομα της εταιρείας, δηλαδή η λέξη «TOYODA». Κατοχυρώθηκε στις 27 Ιουλίου 1935 και τοποθετήθηκε τόσο στο φορτηγό G1, όσο και στο πρώτο της επιβατικό το ΑΑ. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή διαφορά που έχει να κάνει με το έμβλημα των δύο μοντέλων πάνω στο καπό. Συγκεκριμένα, στο στρογγυλό και σε κινεζικούς χαρακτήρες σήμα (φωτό 2), στην περίπτωση του G1 «κάθεται» ένα χρυσό σατσιχόκο (shachihoko) ένα πλάσμα από την αρχαία ιαπωνική μυθολογία που είχε το κεφάλι μιας τίγρης και το σώμα ενός κυπρίνου, ενώ στην δεύτερη περίπτωση του επιβατικού ΑΑ, αντί του μυθικού πλάσματος υπάρχει ένα φτερό που προσθέτει χάρη και δυναμισμό (φωτο 3).

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Hyundai
vw