Πως γίνεται η διαδικασία της ανάλυσης

19.620 Επισκέψεις στο άρθρο

Μια σταγόνα λαδιού είναι επαρκής για ανάλυση από το φασματογράφο υπερύθρων. Το λάδι τοποθετείται σε ειδική θήκη ψευδαργύρου, σχηματίζοντας ένα φιλμ καθορισμένου πάχους, με το φασματογράφο να εκπέμπει σε αυτό υπέρυθρη ακτινοβολία. Το λάδι απορροφά ένα μέρος του φάσματος της ακτινοβολίας και το όργανο υπολογίζει τις αριθμητικές τιμές των παραμέτρων από το βαθμό απορρόφησης σε διαφορετικές περιοχές.

Για ανάλυση με το φασματογράφο ακτινών X-RAΥ, τοποθετείται λάδι σε ποσότητα 3 ml σε μια ειδικά προετοιμασμένη κυψέλη που έχει πυθμένα διαφανούς μεμβράνης. Το λάδι με τη σειρά του, τοποθετείται σε ειδικό κυτίο οργάνων που το προστατεύει από οποιαδήποτε διεισδυτική ακτινοβολία. Ο φασματογράφος ακτινοβολεί το δείγμα λαδιού με ακτίνες Χ μέσω της μεμβράνης, με αποτέλεσμα, τα άτομα των μετάλλων να διεγείρονται και να εκπέμπουν την αποκαλούμενη αποκρινόμενη χαρακτηριστική ακτινοβολία με καθορισμένες ενέργειες για κάθε άτομο. Οι ενέργειες ανιχνεύονται από έναν αισθητήρα και το όργανο υπολογίζει την ποσοτική σύνθεση των στοιχείων.

Τι είναι και τι μετρούν τα κινητά εργαστήρια
Το κινητό εργαστήριο της Gazpromneft - Lubricants είναι ένα σύστημα οργάνων που επιτρέπει την εκτέλεση φασματικής ανάλυσης των λιπαντικών απευθείας σε μια πίστα αγώνων. Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με δύο υψηλής τεχνολογίας όργανα: φασματόμετρο IR Fluid Scan και ένα φασματόμετρο xSort xRF. 

Το πρώτο αξιολογεί τον βαθμό γήρανσης του λαδιού σε σύγκριση με ένα δείγμα αχρησιμοποίητου προϊόντος. Μετράει δηλαδή τη σχετική μείωση των πρόσθετων, τη μείωση του αριθμού βάσης, την έκταση της διάβρωσης του προϊόντος με το ψυκτικό μέσο, το νερό και την αιθάλη και καθορίζει το βαθμό νιτροποίησης, οξείδωσης και τη θείωσης του λιπαντικού. Οι μετρήσεις αυτές επιπλέον καθιστούν δυνατή τη διάγνωση της κατάστασης του κινητήρα. 

Το φασματόμετρο xSort xRF με τη σειρά του μετράει την παρουσία μεταλλικών στοιχείων στο δείγμα λαδιού. 
Η παρουσία των μεταλλικών στοιχείων είναι προϊόν φθοράς εξαρτημάτων, πρόσθετα ενδεικτικών στοιχείων και προϊόντα από εξωτερικούς παράγοντες. Οι τιμές αυτών των παραμέτρων επιτρέπουν τη διαγνωστικό έλεγχο των μερών του κινητήρα, τον προσδιορισμό της παρουσίας εξωτερικών προσμίξεων, την εκτίμηση της λειτουργικότητας του προϊόντος. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα κινητά εργαστήρια δεν χρησιμοποιούνται μόνο για δοκιμές λιπαντικών σε πίστες αγώνων. Παρόμοια όργανα χρησιμοποιούνται και σε εταιρείες που χρησιμοποιούν οχήματα, ή επιτελούν εργασίες εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων, καθώς και γεωργικά μηχανήματα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Mercedes
moto