Τα καλύτερα στα crash test

85.667 Επισκέψεις στο άρθρο (11/11/2018)
Το VW T-Roc είναι το πιο ασφαλές μικρό SUV, σύμφωνα με το EuroNCAP, καθώς παίρνει την πρώτη θέση σε όλους τους τομείς της αξιολόγησης.
7 Φωτογραφίες »

Το VW T-Roc είναι το πιο ασφαλές μικρό SUV, σύμφωνα με το EuroNCAP, καθώς παίρνει την πρώτη θέση σε όλους τους τομείς της αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση της παθητικής ασφάλειας κάθε μοντέλου γίνεται από το EuroNCAP.Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος εξετάζει κάθε αυτοκίνητο μέσα από συγκεκριμένες δοκιμασίες και το αξιολογεί με αναλυτική βαθμολογία και τα γνωστά σε όλους μας αστέρια ασφαλείας. 

Τo Suzuki Vitara καταφέρνει να δηλώνει το «παρών» σε ψηλές θέσεις σε όλες τις κατηγορίες που αξιολογούν την παθητική
ασφάλεια.
7 Φωτογραφίες »

Τo Suzuki Vitara καταφέρνει να δηλώνει το «παρών» σε ψηλές θέσεις σε όλες τις κατηγορίες που αξιολογούν την παθητική ασφάλεια.


Πως γίνονται οι δοκιμασίες
Ας ξεκινήσουμε με την μετωπική σύγκρουση όπου το αυτοκίνητο κινείται με ακριβώς 50 χλμ./ώρα και συγκρούεται σε άκαμπτο τοίχο με όλη την επιφάνεια του πλάτους του. 

Η δεύτερη δοκιμασία περιλαμβάνει και πάλι μετωπική σύγκρουση, αυτή τη φορά όμως η μπαριέρα είναι παραμορφώσιμος, η ταχύτητα αυξάνεται στα 64 χλμ./ώρα και η επαφή γίνεται μόνο με το 40% του πλάτους του οχήματος. Ακολουθεί η πλευρική σύγκρουση, στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πιο επιρρεπής, αφού του ασκούνται πλευρικά g. Στην πρώτη δοκιμασία, το αυτοκίνητο είναι ακίνητο και μια μπαριέρα «καρφώνεται» στην πόρτα του οδηγού με ταχύτητα της τάξης των 50 χλμ/ώρα. Τέλος, η διαδικασία του crash test ολοκληρώνεται με πλευρική σύγκρουση οχήματος και άκαμπτης κολώνας, της οποίας οι διαστάσεις δημιουργούν παρόμοιες συνθήκες με κολώνες φωτισμού που συναντάμε σε αυτοκινητοδρόμους. 

Η πρόσκρουση γίνεται με 32 χλμ./ώρα αλλά, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η μικρή επιφάνεια πρόσκρουσης πολλαπλασιάζει την πίεση που ασκείται στο όχημα.

Παρακάτω λοιπόν μπορείτε να διαβάσετε ποια μικρά SUV έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη βαθμολογία ανά τομέα στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξαρτήτου οργανισμού EuroNCAP. Οι τομείς αυτοί αφορούν την προστασία των ενηλίκων, των παιδιών και των πεζών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο EuroNCAP συνεχώς αυξάνει το βαθμό δυσκολίας των δοκιμών του, οπότε στο θέμα μας συγκρίνουμε μοντέλα που δοκιμάστηκαν μετά το 2015, ώστε να είναι πιο δίκαιη η σύγκριση.

Το VW T-Roc προστατεύει καλυτέρα τους ενήλικες
Tα μοντέλα του VW Group στην κατηγορία των μικρών crossover παρέχουν κορυφαία ασφάλεια στους ενήλικες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του EuroNCAP. Στις τρεις πρώτες θέσεις λοιπόν, θα συναντήσουμε κατά σειρά τρία μοντέλα του ομίλου VW. Το T-Roc με εξαιρετικό ποσοστό του 96%, το SEAT Arona με 95% και το Audi Q2 με 93%. Από εκεί και πέρα, τα Mini Countryman και Suzuki Vitara κλείνουν την κορυφαία πεντάδα των ασφαλέστερων μοντέλων για ενήλικες με ποσοστό 90% και 89% αντίστοιχα. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως και τα πέντε μοντέλα βαθμολογήθηκαν με 5 αστέρια.

Κορυφαίο και στην ασφάλεια των παιδιών το T-Roc
Πηγαίνοντας στον «ευαίσθητο» πίσω χώρο της καμπίνας, καθώς εκεί είναι που κάθονται τα παιδιά, βλέπουμε πως το VW T-Roc είναι το κορυφαίο και στην προστασία των ανηλίκων, σκοράροντας μάλιστα ποσοστό 87%. Εκ νέου η δεύτερη θέση ανήκει σε ένα μοντέλο του ομίλου, το Audi Q2 που συναντήσαμε παραπάνω με 86%. Στην τρίτη θέση θα συναντήσουμε ένα τετράστερο μοντέλο, το Fiat 500X, το οποίο μπορεί να μην κατάφερε συνολικά να πετύχει τη μέγιστη βαθμολογία, ωστόσο στον επιμέρους τομέα της ασφάλειας των ανηλίκων διέπρεψε με 85%. Ίδιο ποσοστό απέσπασε και το Suzuki Vitara, ενώ το πέμπτο καλύτερο μοντέλο αποδείχθηκε το Kia Stonic. 

Το κορεάτικο μοντέλο, «σκόραρε» 84%, ωστόσο στη συνολική του βαθμολογία απέσπασε τρία αστέρια. Βέβαια αυτό ισχύει λόγω της χαμηλής του βαθμολογίας (25%) στα συστήματα ασφαλείας. Αξίζει να αναφέρουμε πως το Stonic εξοπλισμένο με safety pack βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια.

Το VW T-Roc θα προστατέψει καλύτερα και τους πεζούς
Ένας ακόμα τομέας που εξετάζει το EuroNCAP, είναι η ασφάλεια των πεζών μετά από μια σύγκρουση. Τα κορυφαία επίπεδα ασφαλείας του επιβεβαιώνει το T-Roc και στον τομέα της ασφάλειας των πεζών μετά από πρόσκρουση. Νούμερο ένα λοιπόν και σε αυτή την κατηγορία το γερμανικό μοντέλο με 79%, ακολουθούμενο πάλι από ένα άλλο του ίδιου ομίλου, το SEAT Arona με 77%. Το Suzuki Vitara, συναντάται και σε αυτή την κατηγορία με 76%όπως και το Fiat 500X με 74%. Στην Πέμπτη θέση ένα μοντέλο που δεν έχουμε δει σε άλλη κατηγορία, το Honda HR-V, που με ποσοστό 72%, αποδεικνύεται φιλικό προς τους πεζούς. 

Σελίδα 1Mega Test: Τα καλύτερα μικρά SUV σε ενεργητική και παθητική ασφάλεια
Σελίδα 2Tι είναι η ενεργητική ασφάλεια;
Σελίδα 3Τι είναι η παθητική ασφάλεια;
Σελίδα 4Τα πιο καινούρια και τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα
Σελίδα 5Τα καλύτερα σε φρένα
Σελίδα 6Τα καλύτερα σε προσπέραση
Σελίδα 7Τα καλύτερα στην αποφυγή κινδύνου
Σελίδα 8Τα καλύτερα στα crash test
BRIDGESTONE TURANZA 6
moto