Τα πέντε μοντέλα αυτής της συγκριτικής δοκιμής διαθέτουν μικρού κυβισμού κινητήρες έως 1,2 λίτρα, είναι πετρελαιοκίνητα και η κατανάλωσή τους μπορεί να μετρηθεί… με το σταγονόμετρο.

Το Kia Rio διαθέτει μία ολοκληρωμένη οδική συμπεριφορά και δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου δυο δρόμο.

Η ανάρτηση του Polo δίνει μεν έμφαση στην άνεση, ωστόσο το μικρό μοντέλο της VW δε χάνει τη σταθερότητά του και είναι αρκετά ευθύβολο.

Aπό τα πρώτα στοιχεία που εκτιμάς στο i20 είναι η ευκολία οδήγησής του.

Στη Fabia η ρύθμιση των αναρτήσεων ευνοεί την άνεση. Η σταθερότητα στις ευθείες είναι πολύ καλή, δίχως να φοβίζει τον οδηγό σε γρήγορες ταχύτητες.

Ευχάριστο στο δρόμο είναι το SEAT Ibiza χάρη στα αυξημένα όρια πρόσφυσης και το καλό σε πληροφόρηση τιμόνι.

5 Μικρά diesel με κινητήρες κάτω από 1,2 λτ.

77.310 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/3/2014

Ένα γέμισμα είναι αρκετό για να περάσεις σχεδόν ένα μήνα μαζί με τα πετρελαιοκίνητα: Hyundai i20, Kia Rio, SEAT Ibiza, Skoda Fabia και VW Polo, που διαθέτουν πολύ χαμηλού κυβισμού κινητήρες (έως 1,2 λτ.), καταναλώνουν έως 3,8 λτ./100 χλμ. και είναι οικονομικά στην απόκτήσή τους.

 
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, σημαντικότατο στοιχείο που επηρεάζει την επιλογή ενός αυτοκινήτου είναι η κατανάλωση και τα κυβικά. Όσο αραιότερα επισκέπτεσαι το βενζινάδικο, τόσο καλύτερα για την τσέπη σου, ενώ όσο μικρότερος ο κυβισμός, τόσο μικρότερα είναι τα «περιφερειακά» έξοδα (βλ. ασφάλιστρα, τεκμήριο, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές κ.λπ.). Στην προκειμένη περίπτωση, και τα πέντε μοντέλα αυτής της συγκριτικής δοκιμής διαθέτουν μικρού κυβισμού κινητήρες έως 1,2 λίτρα, είναι πετρελαιοκίνητα και η κατανάλωσή τους μπορεί να μετρηθεί… με το σταγονόμετρο, αφού δεν υπερβαίνει τα 3,8 λτ./100 χλμ. Επιπλέον, και τα πέντε έχουν εκπομπές CO2 μικρότερες των 100 γρ./χλμ. γεγονός που τα απαλλάσσει από τα τέλη κυκλοφορίας. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.