4 φωτογραφίες »

Η ήπια υβριδική τεχνολογία συνεργάζεται και με το πρωτοποριακό iMT (intelligent manual transmission), ένα χειροκίνητο κιβώτιο με τη δυνατότητα να αποσυμπλέκει και να μπαίνει σε λειτουργία coasting από μόνο του.

8. Kia Stonic - 7. Skoda Kamiq

102.328 Επισκέψεις στο άρθρο

8. Kia Stonic 
Το μικρότερο μοντέλο στην οικογένεια των SUV της Kia ακούει στο όνομα Stonic. Ο νεανικός και δυναμικός σχεδιασμός του αμαξώματος εξακολουθεί να ξεχωρίζει και εκφράζεται με εντυπωσιακή διχρωμία. Τις εντυπώσεις κλέβουν, επίσης, η τολμηρή μάσκα, τα αιχμηρά φωτιστικά σώματα LED και η σχεδίαση της πίσω κολόνας.

Περνώντας στο εσωτερικό, στο οριζόντια διαχωρισμένο ταμπλό, δεσπόζει σε κεντρικό σημείο η οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας 8 ιντσών, στην οποία μπορούμε να προβάλλουμε εφαρμογές από το κινητό μας μέσω Android Auto και Apple CarPlay, ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές εξατομίκευσης όσον αφορά την διακόσμηση, με καλοφινιρισμένα και κυρίως γερά συναρμολογημένα πλαστικά. Επαρκής λογίζεται ο χώρος των πίσω επιβατών, όπως και ο βασικός εξοπλισμός, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα είναι η 7ετής ή 150.000 χλμ. εργοστασιακή εγγύηση.

Όπως είναι αναμενόμενο, το Stonic εφαρμόζει στις εκδόσεις του την ήπια υβριδική τεχνολογία 48V της Kia. Όσα μοντέλα έχουν την συγκεκριμένη δυνατότητα, συνεργάζονται και με το πρωτοποριακό iMT (intelligent Manual Transmission) χειροκίνητο κιβώτιο. Η βασική διαφορά του νέου κιβωτίου σε σχέση με το απλό είναι πως εξοπλίζεται με ένα ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος κατά την κύλιση του αυτοκινήτου στέλνει ένα σήμα στο κιβώτιο ταχυτήτων και στη μίζα του 48βολτου ήπια υβριδικού συστήματος (MHEV) για να απενεργοποιήσει τον κινητήρα, διατηρώντας ωστόσο τη επιλεγμένη σχέση. Με τον κινητήρα σβησμένο, το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο την φόρα που ήδη υπάρχει.

Ο turbo κινητήρας 1,0 λίτρου αποδίδει 100 ή 120 ίππους με το ήπια υβριδικό σύστημα. Yπάρχει ακόμη ο 1.000άρης τουρμπάτος κινητήρα των 100 ίππων και το ατμοσφαιρικό σύνολο 1,2 λίτρων με 84 άλογα για περισσότερο ισορροπημένη οδήγηση σε αστικό περιβάλλον. Οδηγικά, το KiaStonic είναι ευχάριστο και ικανό, με το γρήγορο τιμόνι να κερδίζει πολλούς πόντους. 

7. Skoda Kamiq
Πρόκειται για το μικρότερο SUV στην γκάμα των μοντέλων Skoda, με σαφείς επιρροές από τα μεγαλύτερα μοντέλα της μάρκας (Karoq και Kodiaq). Χτισμένο στην πλατφόρμα MQB Α0 του VW Group, είναι πιο «γεροδομένο» από αντίστοιχα μικρά crossover του ομίλου (T-Roc, T-Cross και SEAT Arona). Στο αυξημένο (188 χλστ.) από το έδαφος αμάξωμα, κεντρίζουν το μάτι οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και οι έντονες ακμές στα πλευρικά του τμήματα. Οι διαιρούμενοι προβολείς, προαιρετικά full-LED, είναι ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό που διακρίνει το Kamiq. Μάλιστα, για πρώτη φορά σε ένα Skoda, βλέπουμε δυναμικά μπροστινά και πίσω φλας.

Το καινούργιο σύστημα ψυχαγωγίας αναβαθμίζει την ποιότητα στο εσωτερικό, ενώ και το μοντέρνο design μαζί με το μαλακό πλαστικό και το εξαιρετικό φινίρισμα χαρίζουν μία ευχάριστη αίσθηση. Δεν περνά απαρατήρητος και ο κρυφός φωτισμός που προσφέρεται σε τρία χρώματα (λευκό, κόκκινο, χαλκός). Η μεγάλη οθόνη 8 ιντσών προσφέρεται ως στάνταρ εξοπλισμός, ενώ προαιρετικά υπάρχει και ψηφιακός πίνακας οργάνων με διαγώνιο 10,25 ιντσών. Σε επίπεδο χώρων, κρίνεται πρακτικό και βολικό (400 λτ. στο πορτ μπαγκάζ), με έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους να εξασφαλίζουν επιπλέον 26 λίτρα για την τοποθέτηση μικροαντικειμένων. Οι «Simply clever» λύσεις της Skoda, τέλος, αποτυπώνονται σε θήκη για ομπρέλα στην πόρτα του οδηγού και ξύστρα πάγου στο πορτάκι του ρεζερβουάρ, μεταξύ άλλων.

Η ευέλικτη, σταθερή και άνετη οδική συμπεριφορά εξασφαλίζεται μέσα από μία πλούσια γκάμα κινητήρων. Πιο συγκεκριμένα, το Skoda Kamiq κυκλοφορεί σε 1,0 TSI βενζινοκινητήρα 95 ίππων και ισχυρότερη έκδοση 110 αλόγων με χειροκίνητο ή αυτόματο DSG κιβώτιο ταχυτήτων. Η πιο δυναμική έκδοση 1,5 TSI αποδίδει ισχύ 150 άλογα. Υπάρχει ακόμη ο 1,6 TDI πετρελαιοκινητήρας των 116 ίππων, αλλά και έκδοση φυσικού αερίου GTEC 90 αλόγων με 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο.

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

Mercedes
RENAULT