Συστήματα όπως το αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση αναγνώρισης εμποδίου ανήκουν στην ενεργητική ασφάλεια.

    Tι είναι η ενεργητική ασφάλεια;

    85.661 Επισκέψεις στο άρθρο (11/11/2018)

    Πρόκειται για την ασφάλεια των επιβατών που προκύπτει από τα συστήματα που υπάρχουν για να αποφευχθεί η σύγκρουση. Όσον αφορά στην ενεργητική ασφάλεια ενός μοντέλου, έχουν επιτευχθεί σημαντικές πρόοδοι όσον αφορά στο σύστημα πέδησης, με την εξέλιξη του ESP και του ABS. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές δευτερεύουσες λειτουργίες, που επηρεάζουν την προσήλωση του οδηγού στην οδήγηση και άρα την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Αυτές ξεκινάνε από τα βοηθήματα ορατότητας, όπως οι καθρέπτες και τα φώτα, περνάνε από τα συστήματα που ελέγχουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου, αλλά και την πορεία του στο δρόμο, όπως το Cruise Control ή το Lane Change Assistance και καταλήγουν στο βασικό μέσο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο, το ελαστικό και τη ζάντα.

    Ποια είναι τα μετρήσιμα μεγέθη που δείχνουν το βαθμό της ενεργητικής ασφάλειας; Τα βασικότερα είναι η απόσταση φρεναρίσματος, οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις (ρεπρίζ) και τα τεστ αποφυγής κινδύνου, όπως το elk test.

    Παράλληλα ο EuroNCAP τα τελευταία χρόνια έχει θεσπίσει μια ακόμα κατηγορία αξιολόγησης που αφορά στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας κάθε μοντέλου.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    Toyota
    test center