Επίσημα συνεργάτες Ford και VW

2.839 Επισκέψεις στο άρθρο (16/1/2019)

Ford και Volkswagen έδωσαν τα χέρια, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη της επίσημης συνεργασίας τους. Δείτε σε ποιον κλάδο θα δραστηριοποιηθούν κυρίως, αλλά και πότε θα δούμε τα πρώτα μοντέλα από αυτή τη σύμπραξη.

Η παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των Volkswagen AG και Ford Motor Company έχει σκοπό να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο κατασκευαστών αυτοκινήτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξυπηρέτησης των πελατών. Πρέπει να επισημάνουμε δε, πως, η συνεργασία δεν προβλέπει ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ορισμένες από τις βασικότερες παραμέτρους που ωθούν τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες σε αυτήν την κίνηση που είναι σαφές πως θα αλλάζει άρδην τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η ανάγκη εξορθολογισμού του δικτύου παραγωγής των οχημάτων, αναλόγως της αγοράς για την οποία προορίζονται (Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα κ.ο.κ.), ο περιορισμός του κόστους εξέλιξης των μελλοντικών ηλεκτροκίνητων και αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, καθώς και οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις μείωσης των εκπομπών ρύπων για τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
 

Ως αποτέλεσμα της κοινής τους πορείας, οι δύο εταιρείες αρχικά θα προσφέρουν μεσαία επαγγελματικά οχήματα Pick-Up για τις παγκόσμιες αγορές, ξεκινώντας από το 2022, και προτίθενται να συνεχίσουν με επαγγελματικά οχήματα van για την Ευρώπη: μεγαλύτερα για τη Ford και μικρότερα για τη VW.

Η συμφωνία για van και Pick-Up στοχεύει στην επίτευξη οικονομίας κλίμακας για κάθε εταιρεία, αρχής γενομένης από το 2023. Μέσω λοιπόν της εν λόγω συνεργασίας που υπολογίζεται πως θα επιφέρει μείωση δαπανών πολλών δις ευρώ, πηγές από αμφότερες τις εταιρείες αναφέρουν πως θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις τόσο στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων, αλλά και στα στάδια εξέλιξης ηλεκτροκινούμενων προτάσεων σε πολλές ακόμη κατηγορίες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, ο συνολικός όγκος των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων των δύο εταιρειών για το 2018 ανήλθε συνολικά περίπου στα 1,2 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως.

Hyundai
NISSAN