mono-sto-autotriti
Κλοπές αυτοκινήτων: Δεύτερη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Κλοπές αυτοκινήτων: Δεύτερη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα

3.722 Επισκέψεις στο άρθρο (10/3/2022)

Στην δεύτερη λίστα με τις χώρες στις οποίες συμβαίνουν οι περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων βρίσκεται η Ελλάδα. Μάθετε ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι ληστές και πού γίνονται οι περισσότερες κλοπές.

Δεύτερη στην Ευρώπη η Ελλάδα σε κλοπές αυτοκινήτων

Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ παράλληλα πολλά κλεμμένα αυτοκίνητα επανακυκλοφορούν με παραποιημένα στοιχεία για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους. Την ίδια στιγμή, πολλές από τις μάντρες με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, δίνουν προς πώληση εξαρτήματα από αυτοκίνητα που έχουν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr, η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου online, παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία από την statista για τις κλοπές των αυτοκινήτων στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την εγχώρια αναλυτική αναφορά της Ελληνικής Αστυνομίας για τις κλοπές Ι.Χ ανά Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στις χώρες με τις περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων

Η Eurostat δημοσίευσε το 2019 στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των κλοπών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2015 και 2017. Στο σύνολο καταγράφηκαν 697.000 κλοπές οχημάτων ετησίως. Η Ελλάδα διακρίθηκε στην δεύτερη θέση με 269 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους.


Το 2019 δημοσιεύτηκε μια ακόμα στατιστική μελέτη, δείχνοντας πως η Ελλάδα συνέχισε να λαμβάνει αρνητικές διακρίσεις, διατηρώντας σε παγκόσμια αυτή την φορά κλίμακα την 5η θέση με 227 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.

Πού γίνονται οι περισσότερες κλοπές

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα του 2019 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου του 2020 της Ελληνικής Αστυνομίας, τελέστηκαν στην επικράτεια το 2019, 21.769 διαρρήξεις αυτοκινήτων. Μάλιστα τα νούμερα δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά 3.262 σε σχέση με το 2018 που ήταν μόλις 18.507. Ως προς τις κλοπές των αυτοκινήτων, σημειώνεται μείωση σε σχέση με το 2018 κατά 2.399, καθώς το 2019 τελέστηκαν 21.570 κλοπές ενώ το 2018 σημειώθηκαν 23.969.
 
Πιο συγκεκριμένα στην Αττική το 2019 τελέστηκαν 14.307 διαρρήξεις αυτοκινήτων και κλάπηκαν 7.643 οχήματα, ενώ στην συμπρωτεύουσα τελέστηκαν 4.412 διαρρήξεις και 1288 κλοπές Ι.Χ.

 

Toyota Yaris, MINI Cooper και smart οι αγαπημένοι στόχοι των κλεφτών

Σύμφωνα με πραγματογνώμονες σε ειδικό ντοκιμαντέρ για κλοπές αυτοκινήτων που πρόβαλε η ΕΡΤ το 2021, στην Ελλάδα πρώτο σε κλοπές την τελευταία δεκαετία είναι το Toyota Yaris και ένα από τα μοντέλα που βρίσκονται πρώτα στη λίστα των κλεφτών, είναι τα MINI Cooper. Παραβιάζοντας την κλειδαριά, μηδενίζουν τον εγκέφαλο του οχήματος και φεύγουν ανενόχλητοι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Βασικό κίνητρο στην επιλογή των κλεφτών, είναι πόσο εύκολα μπορούν να το ξανά πουλήσουν, κάνοντας επιφανειακές αλλαγές πάνω του. Όσο πιο εμπορικό είναι ένα όχημα και επιθυμητό από το αγοραστικό κοινό, τόσο πιο περιζήτητο γίνεται στα κυκλώματα των κλεφτών.
 
Ένα επίσης από τα πιο αγαπημένα αυτοκίνητα που προτιμούν οι ληστές, είναι τα smart που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2014, καθώς τα εξαρτήματά τους είναι πιο συνηθισμένα και εύκολα να πουληθούν. Μάλιστα επειδή μπορούν εύκολα να «σηκωθούν» τα φορτώνουν σε άλλα οχήματα όπως φορτηγά και τα πουλάνε ξανά με χαρτιά από τρακαρισμένα smart.

Oι τρόποι προστασίας του αυτοκινήτου

Αν και στο παρελθόν ο νούμερο ένα τρόπος να προστατέψει κανείς το όχημα του ήταν η τοποθέτηση συναγερμού, πλέον είναι τόσο διαδεδομένος σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως αγνοούν τον ήχο του. Με τον συναγερμό να φαίνεται ανεπαρκής για προστασία των οχημάτων δημιουργήθηκαν πιο  σύγχρονοι τρόποι με άλλοτε απλές και άλλοτε σύνθετες τεχνολογικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και οι δορυφορικές μονάδες GPS, που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο όχημα. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν ως σύστημα εντοπισμού του οχήματος και ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα από το κινητό του, να βλέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται το όχημα του.

Κάνουν θραύση οι ληστές στην χώρα μας
- Δεύτερη στην Ευρώπη, πέμπτη στον κόσμο η Ελλάδα...
- Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι περισσότερες κλοπές
- Υaris, MINI Cooper και smart οι αγαπημένοι στόχοι των ληστών
Μήπως πρέπει να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές όσων πιάνονται για ληστείες και κλοπές αυτοκινήτων; Tι προτείνετε εσείς για να μειωθούν οι κλοπές ΙΧ στην χώρα μας;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
NEXEN 4 SEASONS
TEST ELASTIKON MENO VOREIA ELLADA