• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Με ποια «μικρά» κινδυνεύετε λιγότερο στο δρόμο;

Tα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος είναι πλέον στάνταρ εξοπλισμός σε αρκετά μοντέλα της μικρής κατηγορίας.

Η εξέλιξη και η τεχνολογία έχουν κάνει τα σύγχρονα μικρά μοντέλα να είναι τόσο ασφαλή όσο και οι πανάκριβες λιμουζίνες.

Τα καλύτερα μικρά σε ενεργητική και παθητική ασφάλεια

Διαβάστηκε από 51750 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/1/2019
 

Διαβάστε με ποια «μικρά» κινδυνεύετε λιγότερο στο δρόμο. Ποιο έχει την κορυφαία ενεργητική και παθητική ασφάλεια;

Οι μετρήσεις και οι δοκιμές του Auto Τρίτη Τest Center έχουν ένα και μόνο στόχο: Να αναδείξουν τα πραγματικά χαρακτηριστικά κάθε αυτοκινήτου, ώστε να γίνει σύγκριση και στο τέλος να φανεί ποια είναι τα πιο ασφαλή και ικανά μοντέλα ανά κατηγορία. Γιατί ΔΕΝ είναι όλα τα αυτοκίνητα τα ίδια! 

Με τον ένα ή το άλλο τρόπο, υπΆ αριθμόν ένα ζητούμενο σε ένα αυτοκίνητο πρέπει να είναι η ασφάλεια. Σε αυτήν επενδύουν οι κατασκευαστές τις τελευταίες δεκαετίες και μάλιστα τόσο στην ενεργητική, όσο και στην παθητική ασφάλεια. Επειδή η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης θυμίζουμε πως η ενεργητική ασφάλεια αναφέρεται σε κάθε τι που μπορεί να προσφέρει το αυτοκίνητο σε οδηγό και επιβάτες προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα. Για παράδειγμα τα στάνταρ πλέον σε όλα τα αυτοκίνητα συστήματα ABS και ΕSP αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία ενεργητικής ασφάλειας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πλαισιωθεί από άλλα συστήματα, όπως το αυτόματο φρενάρισμα, το ενεργό cruise control, το ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας κ.α.

Φρένα, αναρτήσεις, φώτα, ελαστικά, τιμόνι, θέση οδήγησης, ακόμα και ο κλιματισμός αποτελούν στοιχεία ενεργητικής ασφάλειας. Ποια είναι όμως τα μετρήσιμα μεγέθη; Τα βασικότερα είναι η απόσταση φρεναρίσματος, οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις (ρεπρίζ) για γρήγορο προσπέρασμα και τα τεστ αποφυγής κινδύνου, όπως το elk test. Παράλληλα ο EuroNCAP τα τελευταία χρόνια έχει θεσπίσει μια ακόμα κατηγορία αξιολόγησης που αφορά στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας κάθε μοντέλου.

Παθητική ασφάλεια είναι…
… η ικανότητα και τα μέσα που προσφέρει το αυτοκίνητο για την προστασία των επιβατών ΜΕΤΑ από ένα ενδεχόμενο ατύχημα. Ζώνη ασφαλείας, ειδικά εξελιγμένη καμπίνα επιβατών, ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, αερόσακοι, προσκέφαλα, δομή και τύπος των παιδικών καθισμάτων, κτλ. Το επίπεδο της παθητικής ασφαλείας κάθε νέου μοντέλου υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένες δοκιμές πρόσκρουσης από το EuroNCAP.

Αποτελέσματα βάσει μετρήσεων AutoΤρίτη και EuroNCAP
Οι μετρήσεις του AutoΤρίτη σχετικά με την ενεργητική ασφάλεια, που θα διαβάσετε στη συνέχεια, αφορούν στο φρενάρισμα, στις ρεπρίζ καθώς και στην επίδοση κάθε αυτοκινήτου στο elk test.Αναλυτικότερα μετράμε την απόσταση που θα διανύσει ένα αυτοκίνητο για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ./ώρα με φρενάρισμα πανικού, δηλαδή πατώντας απότομα και τέρμα το φρένο. Επιπλέον μετράμε πόσα δευτερόλεπτα χρειάζεται ένα μοντέλο να επιταχύνει από 60 στα 100 χλμ./ώρα με 4η σχέση (ή kickdown τα αυτόματα) και αντίστοιχα πόσα μέτρα θα διανύσει σε αυτή τη διαδικασία η οποία προσομοιώνει ένα προσπέρασμα σε επαρχιακό δρόμο.

Τέλος μια από τις πιο σημαντικές δοκιμασίες που κάνουμε, είναι η μέγιστη ταχύτητα με την οποία ένα αυτοκίνητο θα αποφύγει ένα απρόσμενο κίνδυνο στο δρόμο, αλλάζοντας πορεία και επανερχόμενο πάλι στην αρχική του. Στην παθητική ασφάλεια τις πληροφορίες μας τις αντλούμε από τις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP και αφορούν την προστασία ενηλίκων, ανηλίκων και πεζών σε μια ενδεχόμενη πρόσκρουση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κάντου το καλύτερο πλύσιμο με 5 κινήσεις!

Πρώτη Δοκιμή: Νέο Citroen C5 Aircross

Mercedes C-Class Vs ΒMW Σειρά 3

Αποκλειστικό: Νέο Renault Captur

Η κίνηση στους δρόμους

Δίνεις δόση ή ντούκου;

Γκάζια και γοητεία χωρίς βενζίνη! Σε χαλάει;

Πως να καθυστερήσεις ή και να σταματήσεις τους κλέφτες;

Diesel και LPG! Κουμπώνει;

Πολέμησε τους εχθρούς του χρώματος!

Κολλάει το σασμάν;

Αμορτισέρ: check ή αντικατάσταση;

Το αντί-S2000 της Hyundai

Νέο C5 Aircross με 130 PS από 22.550 ευρώ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

CITROEN: Νέο C5 Aircross με 130 PS από 22.550 ευρώ

FORD: Δείτε το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα MyFiesta

RENAULT: CAPTUR & CLIO στην πιο δελεαστική τιμή, με όφελος έως 2.000€!

MITSUBISHI: Ατοκο χρηματοδοτικό: 0% επιτόκιο, 100€/μήνα

PEUGEOT: Ανανεωμένο 208 από 13.200€

SKODA: Skoda Fabia από 11.280€

Ψηφίστε και κερδίστε 4 μοτοσυκλέτες

περισσότερα »