5 φωτογραφίες »

Ποια κονσόλα να αγοράσω; Xbox Series X Vs PlayStation 5

14.671 Επισκέψεις στο άρθρο (19/1/2021)

Ποια κονσόλα video games αγοράζω; Η ώρα του crash test έφτασε: Xbox Series X ή PlayStation 5; Συγκρίνουμε τις δύο κορυφαίες κονσόλες video games, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα δημοφιλή WRC 9, Cyberpunk 2077 και Gran Turismo 7.


Για τους gamers, η ερώτηση Xbox Series X ή PlayStation 5 είναι κάτι σαν τα ερωτήματα: χειροκίνητο ή αυτόματο, 4κίνηση ή πίσω κίνηση, Mercedes ή BMW, Ιαπωνία ή Γερμανία; Στις αρχές Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν επίσημα οι νέας γενιάς παιχνιδομηχανές Xbox Series X/S και PS5. Η «σκόνη» που σήκωσαν πολλή, η βασικότερη απορία, όμως, είναι μία: Ποια από τις δύο κονσόλες είναι καλύτερη και γιατί; 

Για να βρούμε τις απαντήσεις κάνουμε το απόλυτο crash test σύγκρισης. Παράλληλα, προσεγγίζουμε και αξιολογούμε τα δημοφιλή WRC 9, Cyberpunk 2077 και Gran Turismo 7, βιντεοπαιχνίδια τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο για διαφορετικούς λόγους και λογίζονται ως hot επιλογές για τους λάτρεις των racing games. Πριν σχολιάσουμε και προχωρήσουμε σε ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Microsoft μας διέθεσε δύο κονσόλες (Xbox Series Χ και Xbox Series S), με την δεύτερη να έχει μικρότερη επεξεργαστική δύναμη και αποθηκευτικό χώρο, άρα και μικρότερο κόστος (στο οποίο και θα σταθούμε στην συνέχεια).

Το χάος των πρώτων ημερών και η εξάντληση των αποθεμάτων
Από την πρώτη (και όχι μόνο) στιγμή της κυκλοφορίας τους Xbox Series X/S και PS5 έγιναν ανάρπαστα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της VGChartz, ως τις 26 Δεκεμβρίου, είχαν πωληθεί παγκοσμίως σχεδόν 4,5 εκατομμύρια PS5 (4.480.728 για την ακρίβεια), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για Xbox Series X/S ήταν λίγο πάνω από το μισό (2.401.386 κομμάτια). Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τα πρωτοφανή φαινόμενα «ξεπουλήματος», μπορεί να αναλογιστεί πόσο μεγαλύτερες πωλήσεις θα είχαν σημειωθεί. Η ζήτηση των δύο κονσολών ήταν ανάρπαστη και τα αποθέματα ελαχιστοποιήθηκαν μέσα μόλις μερικές εβδομάδες. Λόγω του κορωνοϊού και των κλειστών καταστημάτων, το σύστημα προπαραγγελιών δεν λειτούργησε σωστά. Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι χάκερ, που ξεπέρασαν σειρές pre-order, αγόρασαν μαζικά κονσόλες, και κατόπιν τις διέθεσαν στην «μαύρη αγορά» του E-bay με εξωφρενικά ψηλότερες τιμές (scalpers), θέλοντας να δελεάσουν gamers που αναζητούσαν με κάθε κόστος νέους τρόπους ψυχαγωγίας. Συν τοις άλλοις, στην περίπτωση της Sony για το PS5 είχε γίνει διαρροή πως δεν επαρκούσαν τα αποθέματα, με αποτέλεσμα όλοι να τρέξουν να προλάβουν, προκαλώντας έναν μίνι πανικό.

Ας αφήσουμε όμως το «περιτύλιγμα» και ας προχωρήσουμε στην ουσία. Έστω, ότι έχουμε το διαθέσιμο οικονομικό μπάτζετ, ποια κονσόλα αγοράζουμε (η σύγκριση αφορά την «ισχυρότερη έκδοση Xbox Series X); 

Design και τεχνικά χαρακτηριστικά
Πρώτα από όλα να μιλήσουμε για το εξωτερικό design των δύο κονσολών. Στο PS5 (διαστάσεις 39 x 10 x 26 εκατοστά) ξεχωρίζουν τα δύο αφαιρούμενα χωρίς βίδες πλαϊνά πάνελ, τα οποία μπορούν να αλλάξουν θέση ή να παραμετροποιηθούν ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Υποχρεωτική είναι η χρήση της αποσπώμενης βάσης που περιλαμβάνεται στην συσκευασία για να σταθεί το PS5 κάθετα ή οριζόντια. Από την άλλη πλευρά, το Xbox είναι περισσότερο compact και απλό. Το επίπεδο μπροστινό μέρος της μαύρης ορθογώνιας αλά PC tower συσκευής (30 x 15 x 15 εκατοστά) «διακόπτεται» από την μονάδα υποδοχής του Blu-Ray και από μία θύρα USB.

Αμφότερες οι κονσόλες είναι σικάτες, ωστόσο το... εσωτερικό είναι εκείνο που κάνει την διαφορά. Και οι δύο έχουν μνήμη RAM 16 GB. Επιπλέον, τόσο η Sony όσο και η Microsoft βασίζονται σε ειδικά σχεδιασμένο οκταπύρηνο CPU. Στο μεν PS5 βλέπουμε επεξεργαστή AMDCustom Zen 2, 3,5 GHz, στο δε XBOX Series X AMDCustom Zen 2, 3,8 GHz. Από τον ίδιο κατασκευαστή προέρχεται η κάρτα γραφικών GPU (PS5=AMD Radeon RDN, Xbox Series X=AMD Custom). Η αμερικανική πολυεθνική Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), άλλωστε, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες στην κατηγορία της. 

Λειτουργία «Quick Resume» στο Xbox, χειριστήρια Dual Sense στο PS5
Στην θεωρία, το Xbox αποδίδει ελαφρώς καλύτερα ως κονσόλα. Η λειτουργία «Quick Resume» που αξιοποιεί τελευταίας τεχνολογίας αποθηκευτικά μέσα, επιτρέπει στον χρήστη να μεταβαίνει από το ένα παιχνίδι στο άλλο χωρίς αποθήκευση, με την κονσόλα να αποθηκεύει τα δεδομένα και να φορτώνει την κατάσταση του κάθε παιχνιδιού ξεχωριστά (τρία συνολικά, ανάλογα και με την δημοφιλία τους). Αντίστοιχα, σε επίπεδο χειριστηρίων, η Sony έκανε step-up και φαίνεται να κερδίζει την «μονομαχία». Το ασύρματο χειριστήριο Dual Sense για το PS5 χαρίζει στους gamers εμπειρία απτικής ανάδρασης με ενσωματωμένο μικρόφωνο και ηχείο, μεταξύ άλλων, προσφέροντας γενικότερα μία πιο έντονη αίσθηση.

Ενδιαφέρουσα είναι και η σύγκριση για την λειτουργία backwards compatibility, την δυνατότητα μίας κονσόλας τρέχουσας γενιάς να μπορεί να παίξει τίτλους της προηγούμενης ή των προηγούμενων γενεών. Στο Xbox Series X είναι εφικτό να παίξει κανείς όλους τους τίτλους του Xbox One και επιλεγμένα blockbusters από το Xbox 360. Αντίθετα, η παραπάνω δυνατότητα είναι περιορισμένη στο PS5, καθώς το σύστημα υποστηρίζει τίτλους μόνο από το PS4.

Σε επίπεδο κόστους, η διαφορά είναι ελάχιστη. Το PS5 στην «πλήρη» έκδοση με το drive οπτικών δίσκων κοστίζει 499 ευρώ, ενώ η Digital Edition είναι κατά 100€ φθηνότερη. Στον αντίποδα, το Xbox Series X τιμολογείται στα 509€ και το Series S στα 309€.

Επόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

Toyota
moto